Ερευνα της Κομισιόν για την Εσωτερική Αγορά

Το 80% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αυξήθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων προϊόντων, το 67% ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των προϊόντων και το 41% οι τιμές. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της Εσωτερικής Αγοράς 10 περίπου χρόνια μετά την έναρξή της.

Ερευνα της Κομισιόν για την Εσωτερική Αγορά
Ο τελευταίος πίνακας επιδόσεων για την εσωτερική αγορά αναφέρεται και στα αποτελέσματα της νέας έρευνας που διενεργήθηκε από την Κομισιόν, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των επιχειρήσεων και των πολιτών για την εσωτερική αγορά, σήμερα, σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, το 80% των πολιτών πιστεύουν ότι, ως αποτέλεσμα της λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, αυξήθηκε ο αριθμός των διαθέσιμων προϊόντων, το 67% ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των προϊόντων και το 41% οι τιμές. Το 76% των πολιτών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που εισήγαγε η εσωτερική αγορά.

Επίσης, το 46% των επιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ εκτιμούν ότι ωφελήθηκαν από την εσωτερική αγορά, με τις περισσότερες επιχειρήσεις που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο να προέρχονται από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Το 11% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η εσωτερική Αγορά είχε αρνητικές επιπτώσεις στις εργασίες τους.

”Το γεγονός ότι το 42% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η εσωτερική αγορά δεν είχε καμία επίδραση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό” αναφέρει το δελτίο τύπου της Επιτροπής. Όπως προκύπτει άλλωστε, το 67% των μεγάλων επιχειρήσεων θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ενώ το ποσοστό για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις ήταν 55% και 44%.

Το 76% των επιχειρήσεων που εξάγουν σε πέντε ή περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της Εσωτερικής αγοράς ήταν θετικές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, στη Δανία και την Αυστρία (69%, 62%, 61%, αντίστοιχα). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 49%.

Εξάλλου, αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα του ρυθμού εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έλλειμμα αυτό αντιστοιχεί στο ποσοστό της ισχύουσας κοινοτική νομοθεσίας, που δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι έληξε η προθεσμία που είχαν θέσει από κοινού το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών για το σκοπό αυτό.

Το μέσο έλλειμμα εφαρμογής, όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία αυξήθηκε στο 2,1%, έναντι του 1,8% που σημειώθηκε πριν από έξι περίπου μήνες. Το ίδιο ποσοστό, το 1992, ήταν στο 21,4%. Μόνο πέντε κράτη (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο) ικανοποιούν σήμερα τον στόχο που τέθηκε στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο του 2002 για περιορισμό του ελλείμματος το πολύ στο 1,5%, ενώ τρία κράτη (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία) παρουσιάζουν ελλείμματα εφαρμογής υπερδιπλάσια του στόχου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v