«Καμπανάκι» από Moody's για τα κόκκινα δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών

Μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Ωστόσο, τονίζει, τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις τράπεζες του δείγματος.

«Καμπανάκι» από Moodys για τα κόκκινα δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών

Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της κρίσης χρέους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων τους και στην αποκατάσταση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», σύμφωνα με τη Moody’s, η οποία ωστόσο επισημαίνει πως για ορισμένες τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα τα προβληματικά δάνεια.

Στη σχετική έκθεση που εξέδωσε σήμερα η Moody’s αναφέρει πως τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ήταν ιδιαίτερα υψηλά το 2013, στον απόηχο της κρίσης κρατικού χρέους, και ανέρχονταν κατά μέσο όρο στο 6% του συνόλου των δανείων, με βάση δείγμα 28 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Το ποσοστό έχει τώρα μειωθεί γύρω στο 4%, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση, αν και η πρόοδος δεν είναι εντυπωσιακή για όλες τις τράπεζες.

«Μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές, με το υψηλό ρίσκο των περιουσιακών στοιχείων να περιορίζει την ανάκαμψη των τραπεζών», σύμφωνα με τη Moody’s. «Σε ορισμένες χώρες, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη».

Το 2013 οι συνολικές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια απορρόφησαν το 53% των συνολικών προ προβλέψεων εσόδων των τραπεζών του δείγματος της Moody’s. Με τη βοήθεια της οικονομικής ανάκαμψης, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20% το 2017.

Μεταξύ του 2013 και 2017, τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις τράπεζες του δείγματος, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα καθώς επιτρέπουν στις τράπεζες να απορροφήσουν καλύτερα το κόστος του πιστωτικού ρίσκου. Η μέση κεφαλαιακή επάρκεια του δείγματος βελτιώθηκε στο 17,2% στο τέλος του 2017 από 14,2% στο τέλος του 2013.

Το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται σε μικρές χώρες, όμως και κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες επίσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα NPLs παραμένουν άνω του 30%. Στην Ιταλία, τα NPLs ανέρχονταν σε 11%, στην Πολωνία 5,8% και στην Ισπανία στο 4,5%. Επιπλέον, τα προβληματικά δάνεια στις ισπανικές τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τα κατασχεμένα ακίνητα.

Αν συμπεριληφθούν και αυτά, τότε το ποσοστό των NPLs αυξάνεται, όπως αναφέρει η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v