Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, La Republice en Marche, φαίνεται πως θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, την επόμενη Κυριακή, καθώς στον πρώτο γύρο έλαβε με το σύμμαχο MoDem ποσοστό άνω του 30%, ενώ για τους Σοσιαλιστές το αποτέλεσμα μόνο ως πανωλεθρία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το κόμμα La Republice en marche μαζί με το συμμαχικό MoDem εξασφάλισαν 32,32% των ψήφων (28,21% το LREM), οι Ρεπουμπλικάνοι 15,77%, το Εθνικό Μέτωπο 15,77%, το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν, La France Insoumise, 11,02%, ενώ οι Σοσιαλιστές έκαναν «βουτιά» στο 7,44%.
Το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν μεταφράζεται σε 390-430 έδρες από τις 577, ενώ δεύτεροι δείχνουν να έρχονται οι Ρεπουμπλικάνοι, με 100-120 έδρες. Οι Σοσιαλιστές, που κατέχουν περίπου 280 έδρες στην απερχόμενη βουλή, εκτιμάται πως τώρα θα έχουν μόλις 20-30 έδρες (και αυτό μαζί με τους συμμάχους από το κόμμα των Πρασίνων).
Σε υψηλό έξι δεκαετιών διαμορφώθηκε η αποχή, που άγγιξε το 51,3% και αποδίδεται σε κόπωση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι το κόμμα του Μακρόν θα θριαμβεύσει στις εκλογές.
Τα αποτελέσματα μαρτυρούν υποχώρηση των ποσοστών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα καταγράφει το πιο χαμηλό ποσοστό από δημιουργίας του.
Ηχηρές είναι οι ήττες του γενικού γραμματέα του κόμματος Ζαν Κριστόν Καμπαντελίς, που για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας δεν εκλέγεται βουλευτής, ενώ αποκλείστηκαν επίσης από τον δεύτερο γύρο και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του κόμματος Μπενουά Αμόν, καθώς και η πρώην υπουργός Πολιτισμού του Φρανσουά Ολάντ, Ορελί Φιλιπετί.
Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.
Σοβαρή εκλογική υποχώρηση γνωρίζει και το δεξιό κόμμα οι Ρεπουμπλικάνοι. Το ποσοστό 21,56% είναι μία επίδοση που τοποθετεί το συντηρητικό κόμμα αποδυναμωμένο στο βάθρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ονειρεύονταν να πάρουν την εκδίκησή τους και να επιβάλουν πολιτική συγκατοίκηση στον Μακρόν, τώρα αρκούνται στο να ελπίζουν να σώσουν 100-120 έδρες.
Ο γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος Μπερνάρ Ακοαγιέρ παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του και των συμμάχων του είναι «απογοητευτικό για την πολιτική μας οικογένεια».
Ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν), Ρακέλ Γκαριντό, εξέφρασε τη λύπη του γιατί «όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στο προεδρικό μέγαρο»:
«Είναι η απόλυτη συγκέντρωση της εξουσίας στο προεδρικό μέγαρο και αυτό αποτελεί περιφρόνηση για το κοινοβούλιο. Η αποχή αυξήθηκε κυρίως στις λαϊκές συνοικίες: οι φτωχοί, οι μη πτυχιούχοι, πάντα οι ίδιοι υποφέρουν από ένα σύστημα που δεν εκπροσωπείται δημοκρατικά».
Πανηγυρίζουν στο κόμμα του Μακρόν
Σε μια ομιλία νίκης, ο πρωθυπουργός του κόμματος Δημοκρατία Εμπρός, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής «η βουλή θα ενσαρκώσει το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας».
«Ήσασταν πολύ λιγότεροι από τις προεδρικές εκλογές αυτοί που εκφραστήκατε, έπειτα από μια μακρά προεκλογική περίοδο. Αλλά θα επιμείνω στη σημασία που έχει να ψηφίσετε την προσεχή Κυριακή... Αγαπητοί συμπατριώτες, η Γαλλία επιστρέφει. Εδώ και ένα μήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσάρκωσε την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει τη Γαλλία και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Η νέα βουλή θα είναι το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας, μιας Δημοκρατίας ισχυρής, ενωμένης, στην υπηρεσία όλων, μια γαλλική Δημοκρατία», δήλωσε.
Το «δεξί χέρι» του Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής Ρισάρ Φεράν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκάνδαλα διαφθοράς στην προεκλογική περίοδο και εθεωρείτο ότι μπορεί να μην εκλεγεί, βγήκε πρώτος και θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ανησυχούν για τη Δημοκρατία οι αντίπαλοι
Εν τω μεταξύ, τα αντίπαλα κόμματα εκφράζουν ανησυχία για το περιθώριο συζήτησης στη βουλή και τη Δημοκρατία, αν ο Μακρόν κερδίσει στον δεύτερο γύρο με τη σαρωτική πλειοψηφία που αναμένουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.
«Δεν είναι ούτε υγιές ούτε επιθυμητό για έναν πρόεδρο που συγκέντρωσε μόνον το 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο οποίος εξελέγη στον δεύτερο γύρο μόνο λόγω της απόρριψης της ακροδεξιάς, να επωφεληθεί ενός μονοπωλίου της εθνικής εκπροσώπησης», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, καθώς έβγαιναν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
Ο κ. Καμπαντελίς αργότερα επιβεβαίωσε πως αποκλείστηκε στον ανταγωνισμό για την έδρα του Παρισιού, έδρα που θεωρούνταν μέχρι πρότινος ασφαλής για τους Σοσιαλιστές. Για την έδρα αυτή θα «κονταροχτυπηθούν» την επόμενη Κυριακή ο Μουνίρ Μαζουμπί -ο νεότερος υπουργός της νέας κυβέρνησης Μακρόν- και η υποψήφια της ακροαριστεράς Σαρά Λεγκρέν.
Ο Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος διαχειριζόταν την εκστρατεία για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, δήλωσε από την πλευρά του πως η πολιτική δύναμη δεν πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός κόμματος, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές να πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο, αποφασιστικό γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 18 Ιουνίου.
Και ο Μπαρουάν σχολίασε αρνητικά τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές. «Σήμερα λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους εξέφρασαν προτίμηση», είπε. «Αυτό το ρεκόρ αποχής… αποτελεί μάρτυρα του συνεχιζόμενου κατακερματισμού της γαλλικής κοινωνίας».
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε ανησυχητική την αποχή και ζήτησε και αυτή από τους υποστηρικτές του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.
«Πρέπει να υπάρχουν στη βουλή βουλευτές που πραγματικά αντιτίθενται στις καταστροφικές πολιτικές που ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν», είπε η κα Λεπέν.
Απαντώντας στις επικρίσεις, ανώτατο στέλεχος του LREM δήλωσε πως «θα σεβαστούμε την αντιπολίτευση… πρέπει να υπάρξει σεβασμός για τις μειονότητες σε μια συζήτηση. Αυτή δεν θα είναι μια εξουσιαστική πλειοψηφία, αλλά μια υπεύθυνη πλειοψηφία», τόνισε ο Ζαν-Πολ Ντελεβογιέ.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «περιστασιακή πλειοψηφία». «Το τεράστιο ποσοστό αποχής δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα αυτή που να τάσσεται υπέρ της καταστροφής του εργατικού κώδικα, ούτε της μείωσης των ελευθεριών, ούτε της οικολογικής ανευθυνότητας, ούτε της υπόθαλψης των πλουσίων -όλων αυτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του προέδρου».