Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετάλλια ίσον χρήμα για την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή

"Φως" στον τρόπο με τον οποίον η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τα αθλήματα ρίχνει το Bloomberg. Ποιοι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και πότε αυξάνεται η "επένδυση". Ποια αθλήματα προτιμώνται και ποιοι χάνουν τη χορηγία.

Μετάλλια ίσον χρήμα για την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή
Κάθε χρόνο, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ δίνει περίπου 50 εκατ. δολάρια σε περισσότερες από 40 εθνικέ αθλητικές ομοσπονδίες για να βοηθήσει τους αθλητές στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μετάλλια. Η κατανομή έχει λάβει διαστάσεις τακτικής: υπό το μοντέλο της πληρωμής των επιδόσεων, που προωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος Scott Blackmun, οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να επιχειρηματολογούν για την χρηματοδότηση με βάση το πώς τα χρήματα που θα τους χορηγηθούν θα «μετατραπούν» σε μετάλλια.

To Bloomberg εξέτασε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 17 ετών της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOC) για να «ρίξει φως» στην άμεση σχέση μεταξύ χρηματοδότησης και νίκης στους Ολυμπιακούς.

Οι ομάδες με τα περισσότερα μετάλλια παίρνουν πολλά χρήματα

Τα πέντε αθλήματα που έχουν κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια από το 2004 –κολύμβηση, στίβος, σκι, ενόργανη και speed skating- έχουν επίσης λάβει τα περισσότερα χρήματα από την USOC, περίπου 248 εκατ. δολάρια συνολικά (προσαρμοσμένα).

Τα αθλήματα υψηλού προφίλ με λίγες πιθανότητες μεταλλίου επίσης παίρνουν πολλά χρήματα

Μπορεί ο στίβος και η κολύμβηση να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για μετάλλια, ωστόσο και τα ομαδικά αθλήματα, όπως το χόκεϊ επί πάγου, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ επίσης παίρνουν πολλά χρήματα –πολλές φορές μάλιστα οι ομάδες γυναικών εξασφαλίζουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μπορεί οι πιθανότητες για μετάλλιο στα αθλήματα αυτά να είναι λιγότερες, όμως προσελκύουν περισσότερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ.

Η USOC αυξάνει την επένδυση σε αποδεδειγμένους νικητές

Πέρυσι, η ενόργανη, η σκοποβολή και το έλκηθρο έλαβαν υπερδιπλάσια χρηματοδότηση σε σχέση με το 1999, αύξηση που 'συντονίστηκε' με τη βελτίωση των επιδόσεων στα αθλήματα αυτά.

Αντιθέτως, μειώνεται η χρηματοδότηση σε αθλήματα με λιγότερο καλές επιδόσεις

Η συγχρονισμένη κολύμβηση, η άρση βαρών και το κανόε/καγιάκ δεν έχουν λάβει ούτε ένα μετάλλιο στους δυο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, και η USOC συρρικνώνει αναλόγως την χρηματική της υποστήριξη.

Κάποια αθλήματα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους στο Ρίο

Μετά τα μετάλλια που κέρδισαν στις προηγούμενες τρεις Ολυμπιάδες, οι Αμερικανοί ιστιοπλόοι και ιππείς δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο στο Λονδίνο. Και τα δυο αθλήματα είναι ακριβά να χρηματοδοτηθούν, καθώς τα ιστιοφόρα και τα άλογα είναι ακριβότερα από τα σκι και τις ρακέτες του πινγκ-πονγκ, όμως οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία επιτυχιών και στα δυο αθλήματα, στηρίζοντας έτσι την ανάγκη για συνέχιση της χρηματοδότησης. Όμως η USCO μείωσε τις χορηγίες του στα δυο αυτά αθλήματα πέρυσι και ίσως το ξανακάνει, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Ρίο.

Χάθηκε το ενδιαφέρον για άλλα αθλήματα

Εν τω μεταξύ, η USOC υποστηρίζει πως σε ορισμένα αθλήματα οι πιθανότητες εξασφάλισης μεταλλίου είναι ανύπαρκτες και πως, αν δεν βοηθήσει η χρηματοδότησή τους, τότε τα χρήματα αυτά θα πάνε αλλού. Παράδειγμα τέτοιου αθλήματος είναι το χάντμπολ, που έχει να δει ομάδα του στους Ολυμπιακούς από το 1996.

Η «κάνουλα» μπορεί να ξανα-ανοίξει

Όμως, κάποιες φορές χρειάζεται απλώς ένας ταλαντούχος αθλητής για να αρχίσει και πάλι η χρηματοδότηση. Οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν μετάλλιο στο Σύγχρονο Πένταθλο από τότε που η Emily deRiel πήρε το ασημένιο μετάλλιο το 2000. Τώρα όμως υπάρχει υποψήφια για μετάλλιο, η 24χρονη Margaux Isaksen, που τελείωσε τέταρτη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Η χρηματοδότηση του αθλήματος αυξάνεται όσο ανεβαίνει το «άστρο» της Isaksen, φτάνοντας τα 589.000 δολάρια φέτος, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που χορηγήθηκε το 2009.

Χρήμα και σε νέα αθλήματα

Η USOC δεν χρηματοδοτεί μόνο Ολυμπιακά αθλήματα. Δίνει επίσης χρήματα σε ορισμένα αθλήματα που θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Επίσης, ενισχύει τη χρηματοδότηση σε νέα Ολυμπιακά αθλήματα, όπως το ράγκμπι- που επιστρέφει φέτος στους Αγώνες για πρώτη φορά από το 1924. Χρηματοδότηση θα λάβουν επίσης το καράτε και το σόφτμπολ, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v