Περισσότερες εξουσίες για τον SSM σχεδιάζει η ΕΚΤ

Την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στον SSM μελετά η ΕΚΤ, καθώς η παρούσα δομή στον έλεγχο των τραπεζών κρίνεται, λόγω του όγκου εργασίας, μη βιώσιμη. Ανησυχίες και για σύγκρουση συμφερόντων με τη νομισματική πολιτική.

Περισσότερες εξουσίες για τον SSM σχεδιάζει η ΕΚΤ

H EKT σχεδιάζει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στον Single Supervisory Mechanism (SSM) για την επίβλεψη των τραπεζών, ώστε να αποφεύγεται η ενασχόληση των κορυφαίων οργάνων σχεδιασμού νομισματικής πολιτικής με διαδικαστικές λεπτομέρειες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η παρούσα δομή, σύμφωνα με την οποία κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από ένα συμβούλιο 25 μελών, αποτελούμενο από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τους εκπροσώπους 19 χωρών, δεν είναι ευέλικτη, δήλωσαν άνθρωποι της τράπεζας υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν είναι δημόσιες.

Οι συζητήσεις καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάληψη νέων ευθυνών για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, κατά τα οποία το κέντρο βάρους ήταν η διατήρηση του επιπέδου τιμών. Η ΕΚΤ αναμένεται να λαμβάνει περίπου 6.000 αποφάσεις κάθε χρόνο για 19 χώρες αναφορικά με σχέδια κεφαλαιοποίησης ή διαχείρισης πιστωτικών ιδρυμάτων, αποφάσεις που πρέπει να περνούν στο σύνολό τους από το συμβούλιο των διοικητών τραπεζών και του εκτελεστικού συμβουλίου.

H EKT ανέλαβε την ευθύνη για την επίβλεψη των τραπεζών ως πρώτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης που αποφασίστηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. το 2012. Υπό την ηγεσία της Daniele Nouy, ο μηχανισμός επίβλεψης SSM ασκεί αυστηρά τα καθήκοντά του, έχοντας ήδη ελέγξει τους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία χωρίς προηγούμενο αξιολόγηση την περασμένη χρονιά κι έχοντας ζητήσει από τις τράπεζες μεγαλύτερα ποσοστά κεφαλαιοποίησης.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο μηχανισμός επιτήρησης περιορίζεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε., αφού αφενός δημιουργήθηκε σε καθεστώς βιασύνης κι αφετέρου έπρεπε να προσαρμοστεί στους κανόνες της Ε.Ε. οι οποίοι απαιτούν τα όργανα αποφάσεων της ΕΚΤ να συνίστανται αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο και στο συμβούλιο των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών.

Η ΕΚΤ είναι μάλλον απίθανο να επιδιώξει αλλαγή αυτών των κανόνων. Είναι πολύ πιθανότερο να διερευνήσει τις δυνατότητες προσαρμογής που προσφέρει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Οι αξιωματούχοι του SSM ανησυχούν κυρίως για τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής και ρύθμισης του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον νομικά, υφίσταται αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ των μηχανισμών επίβλεψης και του καθορισμού της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό στην πράξη.

«Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η δομή βοηθάει πραγματικά στην αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ νομισματικής πολιτικής και επίβλεψης του τραπεζικού τομέα, ή αν θα ήταν προτιμότερο να δημιουργήσουμε έναν ανεξάρτητο μηχανισμό επίβλεψης των τραπεζών», δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του SSM και του Δ.Σ. της Bundesbank, Andreas Dombret.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάσταση όπου το διοικητικό συμβούλιο, λόγω νομισματικής πολιτικής, θα άλλαζε κάποιες αποφάσεις του μηχανισμού επίβλεψης», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v