Τα σκληρότερα stress test ετοιμάζει η ΕΚΤ

Αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, συναλλαγματική κρίση στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, κλιμάκωση στην Ουκρανία, μαζική φυγή από τις αναδυόμενες αγορές και κρίση στον κλάδο ακινήτων είναι μερικές από τις παραμέτρους στο σενάριο σοκ.

Τα σκληρότερα stress test ετοιμάζει η ΕΚΤ

Πολύ πιο σκληρά θα είναι τα φετινά stress tests, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, στα stress tests περιλαμβάνεται το σενάριο αναταραχής στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και συναλλαγματικής κρίσης για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Οι τριετείς προβλέψεις θα περιλαμβάνουν «τις πιο σχετικές απειλές» για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τον πιθανό αντίκτυπο συνολικά στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Τα προηγούμενα stress tests του 2010 και του 2011 είχαν δεχθεί έντονη κριτική επειδή δεν κάλυψαν αδυναμίες των τραπεζών που εκδηλώθηκαν αργότερα. Αυτήν τη φορά, οι αξιωματούχοι της ΕΒΑ αποφάσισαν οι ασκήσεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικές απειλές όπως η ένταση στην Ουκρανία.

Το Bloomberg από τις 25 Απριλίου είχε αποκαλύψει ότι στο δυσμενές σενάριο η πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την τριετία μέχρι το 2016. «Ο αρνητικός αντίκτυπος του σεναρίου σοκ - ου θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις στον κλάδο εμπορικού real estate αλλά και συναλλαγματικό σοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη- θα είναι ουσιαστικά παγκόσμιος» αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης και συμπληρώνει: «Για τις πιο προηγμένες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, το σενάριο καταλήγει σε αρνητική αντίδραση του ΑΕΠ κατά 5%-6% χαμηλότερα από το βασικό σενάριο».

Το βασικό σενάριο των stress tests στηρίζεται σε προβλέψεις ανάπτυξης και ανεργίας για την Ε.Ε. μέχρι το 2016 και για να περάσουν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν λόγο κεφαλαιακής επάρκειας 8%. Στο δυσμενές σενάριο,  οι τράπεζες πρέπει να έχουν λόγο κεφαλαιακής επάρκειας 5,5%, ενώ εξετάζονται πιθανές καταστάσεις όπως μαζική φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, υποβαθμίσεις χωρών που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση, αναβολή των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αξιοπιστία της δημοσιονομικής θέσης μιας χώρας κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v