ΕΕ: Ζητά χαλάρωση όρων για επιδόματα από Γερμανία

Η Κομισιόν θεωρεί πως τομείς του γερμανικού κοινωνικού συστήματος δεν είναι σύννομοι. Η Γερμανία δεν θα έπρεπε να αρνείται γενικά επιδόματα στους άνεργους μετανάστες σύμφωνα με την SZ.

ΕΕ: Ζητά χαλάρωση όρων για επιδόματα από Γερμανία

Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα και να παίρνουν ευκολότερα επιδόματα. Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung το οποίο επικαλείται έκθεση της Κομισιόν σχετικά με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Κομισιόν αμφισβητεί διάταξη η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό μεταναστών από την ΕΕ από τα κοινωνικά επιδόματα. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη της Κομισιόν τότε οι μετανάστες θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κοινωνικά επιδόματα ακόμα και εάν δεν αναζητούν μια θέση εργασίας.

Αφορμή η προσφυγή μιας 24χρονης Ρουμάνας

Η προσφυγή με αφορμή την οποία συντάχθηκε η έκθεση, αφορά μια 24χρονη Ρουμάνα και τον γιό της οι οποίοι από το 2010 διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία. Η γυναίκα έμενε στη Λειψία στην αδελφή της και έπαιρνε επίδομα τέκνων καθώς και ένα άλλο επίδομα που αφορούσε το παιδί. Δεν είχε εργασία και η αίτηση της να παίρνει το κοινωνικό επίδομα Hartz IV δεν έγινε δεκτό. Όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε το 2013 τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Κομισιόν επικρίνει, σύμφωνα πάντα με την SZ, τον αποκλεισμό, που ισχύει γενικά, των ξένων από την ΕΕ από τα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη Γερμανία παίρνουν κοινωνικά επιδόματα Hartz IV εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι όμως μετανάστες που ήρθαν στη Γερμανία και δεν αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με την Ντοροτέ Φρινκς, από το Πανεπιστήμιο του Νιντερχάιμ, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «ακόμα και ξένοι που δεν αναζητούν εργασία θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα τους εάν δικαιούνται επίδομα Hartz IV».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v