Παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και 21 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μπορεί να προσθέσει στη διεθνή οικονομία η συμφωνία. Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι αλλαγές που φέρνει στους όρους του εμπορίου, στη γραφειοκρατία και στις επιδοτήσεις.

Παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε σε ένα ιστορικό συμβιβασμό κατά της διάρκεια της υπουργικής συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας εγκρίνοντας την απελευθέρωση του εμπορίου, που είναι η πρώτη συμφωνία στην ιστορία του ΠΟΕ.

«Είμαστε σύμφωνοι», είπε ο ασκών χρέη προέδρου της υπουργικής συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών- μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος Γενικός Διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος», είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια "γραμμή ζωής" για τους φτωχότερους ανθρώπους, ενώ εκτίμησε πως οι βρετανικές εταιρίες θα έχουν ωφέλειες έως και 600 εκατ. στερλίνες.

Από την πλευρά του ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε πως "η συμφωνία αυτή δίνει μια πραγματική ώθηση και θα είναι μια πραγματική βοήθεια για τους φτωχότερους λαούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες".

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κέρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε: "Σώσαμε τον ΠΟΕ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί". "Νιώθω ανακούφιση γιατί σήμερα βλέπω τον ΠΟΕ να βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση", τόνισε ο Ντε Γκουχτ.

Η συμφωνία του Μπαλί , η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι "ένα σημαντικό βήμα" προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα "νεκρό γράμμα".

Επίσης διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που επετεύχθη θα μπορούσε όπως εκτιμούν οι παράγοντες του ΠΟΕ να προσθέσει το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει 21 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία στον ΠΟΕ σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωση των όρων εμπορίου για τα φτωχότερα κράτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας στα τελωνεία, τη «διευκόλυνση» στην πώληση αγαθών από διάφορες χώρες.

Αφορά ακόμη την γενικότερη περαιτέρω μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων, των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα και γενικότερα των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο υπηρεσιών.

Oι συνομιλίες κινδύνευσαν να ναυαγήσουν λόγω της έντονης διαφωνίας Ινδίας, ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ένωσης για το ζήτημα των προστατευτικών πολιτικών. Η συμφωνία επιτρέπει την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίζουν να επιδοτούν τις καλλιέργειές τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για νομικές εμπλοκές, εφ 'όσον η πρακτική αυτή δεν δημιουργεί στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο.

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΠΟΕ διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία αν επιδοτούμενα αγαθά που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά συμπιέζουν τις τιμές ή προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Με βέτο απείλησε και η Κούβα αν στη συμφωνία δεν περιλαμβανόταν η άρση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα, ωστόσο την τελευταία στιγμή επήλθε συμβιβασμός.

Μηταράκης: Πετύχαμε τους στόχους μας

Όπως ανέφερε ο κ. Ν. Μηταράκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της συνόδου, κύριο πλεονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου υπήρξαν, επίσης, επιτυχία τόσο για τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, όσο ειδικότερα και για τις ελληνικές επιδιώξεις, αφού πετύχαμε και τους τρεις στόχους που είχαμε θέσει πριν αναχωρήσουμε. Παρά το μικρό μέγεθος της αποστολής μας, σε σχέση με τις αποστολές άλλων, ιδίου μεγέθους με εμάς χωρών, η ελληνική παρουσία υπήρξε συγκροτημένη και επιτυχημένη.

Ειδικότερα:

1. Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: θέσαμε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

2. Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.

3. Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε ως αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα εν λόγω αποθέματα δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v