Η ξηρασία του 2012 στις ΗΠΑ,η χειρότερη από το 1930, επιτέλους σταματά να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.
Οι ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας, από τη Βραζιλία ως την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για μεγάλη αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων δημητριακών, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και ωθώντας το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας χαμηλότερα στην πολιτική ατζέντα.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού, σόγιας και σίτου θα σπάσει ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το «Διεθνές Συμβούλιο Σιταριού» με έδρα το Λονδίνο, αναμένει τα αποθέματα σιταριού σε βασικές εξαγωγικές χώρες, όπως η Αργεντινή,Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ, θα αυξηθούν 40% φέτος.
Οι προσδοκίες έχουν ρίξει το δείκτη σιτηρών των Dow Jones-UBS, κατά το ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο. Οι γεμάτες σιταποθήκες θα μετριάσουν τις μεγάλες μεταβολές τιμών.
Οι τιμές του καλαμποκιού εκτοξεύθηκαν πάνω από 8 δολάρια το μπουσέλ ένα χρόνο πριν, καθώς η ξηρασία κατέστρεψε την παραγωγή των ΗΠΑ. Η έλλειψη, ανέβασε τις τιμές σιτηρών, καθώς οι αγρότες στράφηκαν προς υποκατάστατες ζωοτροφές.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση προβλέπει για φέτος παραγωγή ρεκόρ εγχώριου καλαμποκιού, σχεδόν 350 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 28% από το 2012 και την Τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή σόγιας 88,6 εκατ. τόνων. Το καλαμπόκι τιμολογούταν 4,55 δολάρια ανά μπουσέλ στο Σικάγο την Τρίτη, με πτώση 3,6%.
Τα αποθέματα καλαμποκιού αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα στους 18,3 εκατ. τόνους, σε χαμηλό 17 ετών. Τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν, ως τον Αύγουστο του 2014.
Η επίδραση της αμερικάνικης παραγωγής, θα ενισχυθεί από την ισχυρή παραγωγή σίτου στην Ευρώπη και την παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού και σόγιας στη Νότια Αμερική.