Η ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας, βοήθησε τη ζώνη του ευρώ να εξέλθει από τη μακροβιότερη ύφεσή της μέχρι σήμερα το β' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι μια εύθραυστη ανάκαμψη είναι προ των πυλών.
Οι 17 χώρες της ευρωζώνης χρειάστηκαν επτά τρίμηνα για να επιστρέψουν σε ανάπτυξη 0,3% (σε τριμηνιαία βάση) το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Επιβεβαιώνοντας την κατακερματισμένη εικόνα της ανάκαμψης, η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το το β' τρίμηνο, ενώ οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ολλανδίας κατά 0,2%.
Η Πορτογαλία εμφάνισε ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ της, τον ταχύτερο ρυθμό στην ευρωζώνη για το συγκεκριμένο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση οικονομίας σε τριμηνιαία βάση (1,4%).
Οι αναλυτές υπολόγιζαν πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξανόταν 0,2%.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αγορά προέβλεπε κάμψη 0,8%.
Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση η Ελλάδα και η Κύπρος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ύφεση (4,6% και 5,2% αντίστοιχα).
Η Eurostat αναθεώρησε την πτώση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο 0,3% από 0,2% προηγουμένως.
Ανοδικά η οικονομία της Γαλλίας και της Γερμανίας
Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Η γαλλική οικονομία εμφάνισε τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον Μάιο του 2012, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές τόνωσε τη βιομηχανική παραγωγή.
Το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,5% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, έχοντας καταγράψει πτώση τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εθνική στατιστική αρχή INSEE.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά όπου το γαλλικό ΑΕΠ ξεπέρασε το ποσοστό που σημειώθηκε σήμερα ήταν το α' τρίμηνο του 2011, όταν η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε με ρυθμό 1,1%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του INSEE.
Αύξηση 0,7% εμφάνισε το ΑΕΠ της Γερμανίας το β' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο(προκαταρκτικά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), έναντι του 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε ετήσια βάση (προκαταρκτικά εποχικά μη προσαρμοσμένα στοιχεία), το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι του 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α' τριμήνου (μηδενική ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και συρρίκνωση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους).
Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, τα θετικά στοιχεία έρχονται κυρίως λόγω της εγχώριας ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, ενώ υπήρξε και σημαντική άνοδος των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών, που επέδρασε θετικά στην ανάπτυξη.
***Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.