Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα midcaps που ξεπερνούν την αγορά

Απρόσμενα θετικά έκλεισε το α΄ τρίμηνο στη Σοφοκλέους παρά την αρνητική εικόνα της οικονομίας. Στροφή των επενδυτών προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ποιες μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Τα midcaps που ξεπερνούν την αγορά
Απρόσμενα θετικά έκλεισε το πρώτο τρίμηνο στο Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, αλλά και το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι ξένες αγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά απόδοσης, ωστόσο η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο (εκλογές σε μια σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και οι ΗΠΑ) φαίνεται ότι θολώνουν τις προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο του 2102, με συνέπεια το υπόλοιπο του έτους να δείχνει πιο δύσκολο για τις μετοχές.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί με άνοδο 4,2%, αλλά ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό ανόδου για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που διαμορφώνεται στο 13,5%.
 
Η στροφή στην ποιοτική μεσαία κεφαλαιοποίηση, που μπορεί να οφείλεται είτε στην απόφαση των επενδυτών να τοποθετηθούν σε μετοχές με καλά θεμελιώδη χαρακτηριστικά είτε στην αποφυγή των τραπεζικών τίτλων, δείχνει ότι τελικά οι πραγματικές ευκαιρίες ίσως παρουσιάζονται στις μικρότερες κατηγορίες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εξέταση των όγκων δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις στο ταμπλό δεν συνοδεύονται από αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που μειώνει την αξία του «σήματος».

Ποιες είναι

Βάσει των αποδόσεων, από τις αρχές του έτους, 25 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος και 15 σε αρνητικό. Με στοιχεία της Factset και με κριτήρια τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και τις αποδόσεις τους, παρουσιάζονται 13 μετοχές με χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν στη λεγόμενη «ποιοτική» μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις οποίες το ταμπλό φαίνεται πως ποντάρει.

Το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η μέση απόδοση των 13 μετοχών είναι της τάξεως του +35% μπορεί να δίνει ένα σήμα ότι επιτέλους κάτι κινείται στην ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών.

Οι μετοχές των METKA, Σαράντης, ΕΥΑΘ, MLS Multimedia, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Fourlis και J&P Άβαξ εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά, ενώ οι αποδόσεις τους είναι θετικές.

Συνολικά, οι αποδόσεις του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ, πέραν των 13 εταιρειών, ενδιαφέρον στο ταμπλό του Χ.Α. παρουσιάζουν και οι τίτλοι της Eurodrip με +24%, της Σιδενόρ με +32% και της Ελληνικά Καλώδια με +34%.

Οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των 13 μετοχών, με εξαίρεση την J&P Άβαξ, σε όρους κερδοφορίας για το 2012 διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους δείκτες και την αγορά.

Δύο από τις επιλογές είναι από τον κλάδο της ύδρευσης. Οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εμφανίζουν δείκτες τιμής προς κέρδη 9,5 και 8,6 φορές. H απόδοση της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του έτους είναι πολύ υψηλή, +32%. Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας φέτος, ενώ δέλεαρ είναι και η επικείμενη αποκρατικοποίησή της. Για την ΕΥΑΘ, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων είναι κοντά στο 12% και η απόδοσή της στο ταμπλό του Χ.Α. +25%.

Για την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΜΕΤΚΑ, οι κινήσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. είναι θετικές, ωστόσο η ΤΕΡΝΑ με +35% έναντι του +24% της Μέτκα έχει κάνει μεγαλύτερο ριμπάουντ φέτος. Για την Τέρνα Ενεργειακή, οι εκτιμήσεις φέρνουν την κερδοφορία του 2012 σχεδόν διπλάσια από αυτήν το 2011, ενώ ο δείκτης P/E ξεπερνά ελαφρώς τις 10 φορές.
 
Για τη Μέτκα, το P/E προβλέπεται στις 5,5 φορές, ενώ ο δείκτης ROE ξεπερνάει το 20%. Η Μέτκα ανακοίνωσε ίσως τα πιο ισχυρά αποτελέσματα στο Χ.Α. για το 2011. Τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ σε όρους κερδών ήταν ρεκόρ για την εταιρεία, με το απόλυτο μέγεθος στα 115 εκατ. ευρώ και ιστορικό P/E για το 2011 στις 3,15 φορές.

Από τις κατασκευαστικές, οι εταιρείες που προκύπτουν από το screening είναι η ΓΕΚ Τέρνα και η J&P Άβαξ. Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί το 2012, ενώ οι αποτιμήσεις τους σε όρους P/E βάσει των κερδών τους είναι στις 10,5 και στις 20 φορές.

Οι αποδόσεις τους από τις αρχές του 2012 είναι θετικές ξεπερνώντας την αγορά και τους δείκτες με +64% και +52% αντίστοιχα. Οι δύο τίτλοι είναι στην κορυφή των αποδόσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στέλνοντας σήμα ότι τα δύσκολα στον κρίσιμο τομέα των κατασκευών μπορεί να βρίσκονται πίσω, ενώ τα αποτελέσματα του 2011 δείχνουν ότι μόνο οι μεγάλοι θα αντέξουν στον κλάδο.

Τόσο ο ΟΛΘ όσο και ο ΟΛΠ εκτιμάται ότι θα επιδείξουν θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ ειδικά για τον ΟΛΠ τα καθαρά κέρδη φαίνεται ότι θα εκτοξευθούν σε σχέση με το 2011. Οι δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας των δύο εταιρειών είναι 20 φορές για τον ΟΛΠ βάσει των προβλέψεων του 2012 και 12 φορές για τον ΟΛΘ, με την απόδοσή του στο +26%.

Αντίθετα, οι δείκτες αποτίμησης των μετοχών αυτών σε όρους εσωτερικής ή λογιστικής αξίας (Price to Book Value - P/BV) σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται αρκετά υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της αγοράς. Η ΜΕΤΚΑ, η ΕΥΑΘ, η MLS, η Frigoglass και η ΕΧΑΕ εμφανίζουν δείκτες πάνω από τη μονάδα, ωστόσο οι δείκτες ROE που εμφανίζουν οι παραπάνω εταιρείες είναι ανώτεροι από τους μέσους όρους των κλάδων τους. Από την άλλη πλευρά, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis και J&P Άβαξ εμφανίζουν δείκτες χαμηλότερους από τη μισή φορά κατά μέσο όρο.

Τέλος, οι μερισματικές αποδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ για παράδειγμα η ΕΧΑΕ, η Frigoglass και η Μέτκα είθισται να είναι πολύ ανταποδοτικές στους μετόχους τους είτε με τη μορφή μερισμάτων είτε με επιστροφές κεφαλαίου.


*Αναλυτικά τα στατιστικά των MIDCAPS το 2012 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v