Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Σχεδιασμός 10ετίας για επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ

Εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου από τη ΡΑΕΥ βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, η οποία συνεχίζει να ωριμάζει έργα στην Ανατ. Αττική και να αναζητά πόρους για την προώθηση των επόμενων. Έσχατη λύση για τη λειψυδρία η μεταφορά νερού με τάνκερ.

ΕΥΔΑΠ: Σχεδιασμός 10ετίας για επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ

Συνέχεια και επιτάχυνση των επενδύσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ την προσεχή δεκαετία έως το 2033 επιδιώκει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία ταυτόχρονα επιφορτίζεται με τον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην Αττική, μια υπόθεση που βρίσκεται στα όρια του επείγοντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Χ. Σαχίνης επικεντρώθηκε στο έλλειμμα νερού δίνοντας επίκαιρα στοιχεία (Δεκέμβριος 2024), όπου αθροιστικά από το 2022 τα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 611 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκτιμώντας και πάλι πως αν δεν υπάρξει κλιματική εύνοια, στο «κακό» σενάριο τα αποθέματα επαρκούν για τρία-τέσσερα χρόνια.

Για την αντιμετώπιση, ως γνωστόν, καταρτίζεται ένα σχέδιο διαφορετικών παρεμβάσεων και ταχυτήτων μαζί με την Πολιτεία. Ήδη προωθούνται λύσεις αντλιοσιοστασίων (Μαυροσουβάλα) και γεωτρήσεων (Κηφισός) που εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος 400 εκατ. ευρώ. Η πιο μακροπρόθεσμη λύση αφορά στη σύνδεση της Αττικής με τη Λίμνη των Κρεμαστών και στην αξιοποίηση υδάτων δύο ποταμών, επιλογή που θα εξασφαλίσει νερό για 50 χρόνια με χαμηλό κόστος (0,15 λεπτά ανά κ.μ.), που ωστόσο έχει μακρύ πλάνο ωρίμανσης, απαιτεί μια διετία για την ολοκλήρωση, αλλά και κόστος επένδυσης της τάξης του μισού δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, για τη συγκεκριμένη μελέτη η ΕYΔΑΠ εισηγείται νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να τεθεί σε καθεστώς fast track και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ως επόμενη λύση μελετάται η αφαλάτωση υφάλμυρου νερού από την περιοχή της Ιτέας, που έχει μικρότερο κατά 70% κόστος έναντι της αφαλάτωσης αλμυρού νερού. Πάντως ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στην έσχατη λύση που αφορά στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο με τάνκερ σε βιομηχανικά λιμάνια όπως στα Άσπρα Σπίτια και τη Θίσβη Βοιωτίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος των έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας βαρύνει το Δημόσιο, το οποίο διαθέτει σύμβαση με την ΕΥΔAΠ για την εξασφάλιση νερού, ωστόσο οι παραπάνω παρεμβάσεις ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στο νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕΥ και ασφαλώς αφορά και στην τιμολόγηση των υπηρεσιών της ΕΥΔAΠ.

Αν και ο κ. Σαχίνης απέφυγε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΕYΔΑΠ, σημειώνοντας πως αφορά απόφαση του Ρυθμιστή, εκτίμησε πως στην τελική εξίσωση θα ληφθούν υπόψη σειρά παραγόντων επιχειρησιακών, αλλά και των παρεμβάσεων στο εξωτερικό υδροδοτικό.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επενδύσεων της εισηγμένης, ο κ. Σαχίνης εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει απορρόφηση πόρων 75 εκατ. ευρώ, που θα αυξηθούν σε 100 εκατ. ευρώ το 2025. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει εκπονήσει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 958 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική (το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 90%), προγραμματίζει έργα αντικατάστασης και δημιουργίας δικτύων (επένδυση 681,6 εκατ. ευρώ), αλλά και έργα αποχέτευσης ύψους 364,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζει και επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για κτιριακά έργα, ψηφιακό μετασχηματισμό κ.λπ.

Σε βάθος χρόνου εξετάζει και την αναβάθμιση της Ψυτάλλειας (Φάση 3.0), υπολογίζοντας ότι θα απαιτηθούν 300 εκατ. ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω, πέραν των πόρων για την Ανατ. Αττική, η διοίκηση της ΕYΔΑΠ βρίσκεται σε επαφές με την EIB προκειμένου να μελετήσει τη βέλτιστη εξεύρεση πόρων, εκμεταλλευόμενη επιδοτήσεις και χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις. Πάντως ο κ. Σαχίνης ανάφερε πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από ένα «πράσινο» ομόλογο.

Σε φάση μελέτης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση νέων «έξυπνων» μετρητών, εκτιμώντας ότι το έργο αφορά σε προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v