Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές "σώζονται" από τη Σοφοκλέους

Με ποια κριτήρια οι χρηματιστηριακοί οίκοι επιλέγουν τώρα λίγες έστω μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο - Ποιοι τίτλοι "υπόσχονται" έντονα μονοψήφια P/E και θετικές ταμειακές ροές μέσα στην επόμενη διετία κρίσης.

Ποιες μετοχές σώζονται από τη Σοφοκλέους
Με ποια κριτήρια οι χρηματιστηριακοί οίκοι επιλέγουν τώρα λίγες έστω μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο - Ποιοι τίτλοι «υπόσχονται» έντονα μονοψήφια P/E και θετικές ταμειακές ροές μέσα στην επόμενη διετία κρίσης.

Η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση μέσω του ενιαίου μισθολογίου εκτιμάται πως θα μειώσει κατά 20% - 25% τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- πολύ σημαντική αναμένεται και η υποχώρηση των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και αν δεν μειωθεί ο βασικός μισθός, θα δούμε σε πολλές περιπτώσεις υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.).

Αν σε όλα αυτά συνεκτιμήσουμε και τις πολύ μεγαλύτερες από το 2012 φορολογικές επιβαρύνσεις, προκύπτει αβίαστα πως για το επόμενο έτος η υποχώρηση της ζήτησης αναμένεται μεγάλη και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως δύσκολα η πτώση του ΑΕΠ θα συγκρατηθεί στο 2,5%. Για να γίνει αυτό (να περιοριστεί δηλαδή η ύφεση του 2012 στο 2,5%) θα πρέπει οι εξαγωγές και ο τουρισμός να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, να «τρέξουν» τα έργα του ΕΣΠΑ, να προσελκυστούν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις κ.λπ., γεγονότα ωστόσο που σε πολύ σημαντικό βαθμό είναι αβέβαια.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι χρηματιστηριακοί οίκοι στην τρέχουσα τουλάχιστον συγκυρία:

Πρώτον, δεν προτείνουν -εδώ και μήνες- την αγορά καμιάς ελληνικής τράπεζας, υπό τον φόβο των κρατικοποιήσεων. Και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχουν μέχρι σήμερα δικαιωθεί μετά τη δραματική υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.

Δεύτερον, εστιάζουν τις προτάσεις τους σε πολύ μικρό αριθμό μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Και τρίτον, το σύνολο σχεδόν των προτεινόμενων εταιριών είτε απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού (π.χ. Frigoglass, Folli Follie, Μέτκα κ.λπ.), είτε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατασκευαστικοί όμιλοι, ενέργεια κ.ά.). Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι προς τις ίδιες κατηγορίες επενδύσεων στρέφονται κυρίως και οι λίγοι επενδυτές που ενδιαφέρονται σήμερα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Κατάρ (ορυχεία χρυσού, Ελληνικό κ.ά.), οι Γερμανοί (ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.) κ.ά.

Αντίθετα, λόγω της πτωτικής ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οι χρηματιστές παρακολουθούν (χωρίς να προτείνουν απαραίτητα και την αγορά τους) μόλις 3 - 5 εταιρίες που απευθύνονται κυρίως στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό (π.χ. Jumbo, Fourlis, Ελληνικά Πετρέλαια).

Αξιοπερίεργο επίσης είναι το χαμηλό ενδιαφέρον των αναλυτών και για τα λεγόμενα κρατικόχαρτα (πλην του ΟΠΑΠ), σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να πουλήσει μερίδια (και να εκχωρήσει το management;) σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ έως το τέλος του 2012 και επιπλέον όταν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μειώνουν δραστικά το κόστος μισθοδοσίας των συγκεκριμένων εταιριών. Για διάφορους λόγους, επίσης, οι χρηματιστές δείχνουν να τηρούν σαφείς αποστάσεις και από τη μετοχή της ΔΕΗ…

Έχουν εκφραστεί αρκετές απόψεις για τους πιθανούς λόγους «αδιαφορίας» της χρηματιστηριακής αγοράς προς τα κρατικόχαρτα, ακόμη και όταν αυτά είναι διαπραγματεύσιμα με πολύ ελκυστικούς δείκτες. Άλλοι επισημαίνουν πως η αναγκαστική μαζική πώληση των εταιριών αυτών μέσα στο 2012 θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δεχτεί πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και κάποιοι άλλοι πως -αργά ή γρήγορα- οι συγκεκριμένες εταιρίες θα δουν αυξημένα τα ποσά των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους λόγω της κρίσης (π.χ. ΔΕΗ, νερά).

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Έτσι, τα κυριότερα χαρακτηριστικά των λίγων εκείνων εταιριών που συγκεντρώνουν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών αναλυτών είναι:

α) Η σε σημαντικό βαθμό αποσύνδεση των οικονομικών τους επιδόσεων από τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά.
β) Οι ελκυστικοί δείκτες P/E με βάση τις προβλεπόμενες επιδόσεις του 2013 (έτος προσδοκώμενης σταθεροποίησης για την ελληνική οικονομία).
γ) Είτε πολύ ικανοποιητική τρέχουσα ρευστότητα, είτε προβλεπόμενες θετικές ταμειακές ροές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενδεικτικό είναι το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών εισηγμένων που παρακολουθεί η Marfin Analysis (στοιχεία από την έκθεση του Σεπτεμβρίου για τα ευρωπαϊκά small caps). O γνωστός οίκος έχει εντάξει από την ελληνική πλευρά στο «watching lilt» 17 μετοχές, εκ των οποίων για οκτώ προτείνει την αγορά τους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Folli Follie, Frigoglass, Jumbo, Μέτκα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ), για τέσσερις την αύξηση θέσεων (ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ) και για πέντε διακράτηση (Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intralot, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ).

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι προβλεπόμενοι δείκτες P/E των προαναφερόμενων εταιριών για το 2013: οι περισσότεροι είναι έντονα μονοψήφιοι (π.χ. ΟΠΑΠ 4,8, Σαράντης 5,6, ΕΧΑΕ 6,5, ΕΛΠΕ 4,8, Folli Follie 3,5, Frigoglass 4,9, Jumbo 4,8, METKA 4,6, Motor Oil 5,5, Μυτιληναίος 3,9, ΟΤΕ 4,1, Fourlis 8, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 4,8, ΔΕΗ 3,4, Τιτάν 7,9 κ.κπ.

Για πολλές επίσης από τις παραπάνω εταιρίες η Marfin Analysis προβλέπει θετικές ταμειακές ροές για την περίοδο 2011 - 2013 και έτσι τη μείωση του καθαρού τους δανεισμού (τραπεζικά δάνεια μείον διαθέσιμα).

Για παράδειγμα, στη Folli Follie Group ο καθαρός δανεισμός προβλέπεται από τα 652 εκατ. του 2010 να υποχωρήσει στα 454 εκατ. το 2013, στον Μυτιληναίο από τα 486 εκατ. στα 293 εκατ. ευρώ, στην Jumbo από τα 16,5 εκατ. το 2010 στα -6,2 εκατ. το 2013 (το ταμείο θα υπερβαίνει τα δάνεια, παρά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν), στη Μέτκα το πλεόνασμα στο ταμείο από τα 66,7 εκατ. πέρυσι προβλέπεται να φτάσει στα 239 εκατ. το 2013, ο ΟΤΕ αναμένεται να δει τα καθαρά του δάνεια να υποχωρούν κατά 1 δισ. ευρώ (από τα 4,28 δισ. στα 3,27), στον όμιλο Σαράντη προβλέπεται ο δανεισμός του από τα 11,6 εκατ. του 2010 να μετατραπεί σε καθαρό ταμείο 17 εκατ. το 2013, ενώ στην περίπτωση της Τιτάν αναμένεται μείωση του καθαρού δανεισμού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά 230 περίπου εκατ. ευρώ (από τα 775 στα 548 εκατ. ευρώ).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v