Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στο «ψυγείο» τα growth stories!

Δέκα ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων της Σοφοκλέους που λόγω της κρίσης οι αναλυτές φοβούνται ότι θα σταματήσουν να ανεβάζουν τις κερδοφορίες τους, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των διοικήσεων των εταιριών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Στο «ψυγείο» τα growth stories!
Μέχρι πρότινος τα γνωρίζαμε ως ισχυρά growth stories της Σοφοκλέους. Εταιρίες που μας είχαν συνηθίσει σε μακρόχρονη άνοδο των κερδών τους και τίποτε δεν έδειχνε -στο ορατό μέλλον τουλάχιστον- ικανό να διακόψει την ανοδική τους πορεία.

Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει και η τρέχουσα οικονομική κρίση απειλεί να ανατρέψει τα πάντα. Οι αναλυτές δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσον οι εταιρίες δείχνουν ικανές να αυξάνουν και κατά τα επόμενα χρόνια τα κέρδη τους και:

- Είτε προβλέπουν γενικότερη σταθεροποίηση των επιδόσεών τους κατά τα επόμενα χρόνια.
- Είτε αναμένουν υποχώρηση των κερδών για το 2009 και στη συνέχεια συνέχιση της «ταλαιπωρίας» για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Τράπεζες: Πτώση κερδών το 2009

Παρά το γεγονός ότι τα φιλόδοξα business plans που προέβλεπαν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδών έως τουλάχιστον και το 2010 παραμένουν τυπικά σε ισχύ, οι αναλυτές δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι για την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων.

Για τις έξι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, MPB) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέχρι πρόσφατα ούτε ένας οίκος δεν προέβλεπε για το 2009 κέρδη μειωμένα σε σχέση με τα φετινά. Οι πιο «σκληροί» αναλυτές μιλούσαν για περιορισμένη άνοδο, ή έστω στασιμότητα επιδόσεων.

Η αρχή έγινε τις τελευταίες ημέρες, όταν τόσο η ING όσο και οι KBW και UBS έκαναν λόγο για σαφή υποχώρηση των τραπεζικών κερδών μέσα στην επόμενη οικονομική χρήση (οι Ελβετοί της UBS μάλιστα αναφέρθηκαν και σε νέα πτώση το 2010).

Στην Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, η UBS αναμένει κέρδη ανά μετοχή 3,02 ευρώ φέτος, 2,80 ευρώ το 2009 (-7%) και 2,48 ευρώ το 2010 (επιπλέον -11,5%).

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι προβλεπόμενες ποσοστιαίες πτώσεις κερδών για τις υπόλοιπες τράπεζες. Για τη Eurobank προβλέπει πτώση κερδών 14% του χρόνου και επιπλέον 16% το 2010.

Για την Alpha Bank η συνολική πτώση κερδών τη διετία 2009 - 2010 προβλέπεται στο 37%, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 33%, για την MPB στο 18% και για την ΑΤΕbank στο 30%.

Όσο για την ING, αυτή αναμένει πτώση κερδών για την Εθνική Τράπεζα γύρω στο 15% (στα 2,82 ευρώ ανά μετοχή), για την Alpha Bank στο 26% (1,47 ευρώ ανά μετοχή), για τη Eurobank στο 28% (1,11 ευρώ ανά μετοχή) και για την Τράπεζα Πειραιώς κατά 16% (στο 1,47 ευρώ ανά μετοχή).

Ακόμη πιο «σκληρή» ήταν για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η πρόσφατη έκθεση της Cheuvreux, όπου σύμφωνα με τον ξένο οίκο:

- Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσουν κατά 8% φέτος και κατά 18% ακόμη το 2009.
- Τα κέρδη της Alpha Bank θα μειωθούν κατά 16% φέτος και κατά 26% το 2009.
- Τα κέρδη της Eurobank θα πέσουν 9% φέτος και 18% το 2009.
- Τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου θα πέσουν 3% φέτος και 16% το 2009.
- Τα κέρδη της Marfin Popular Bank θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα φέτος και θα υποχωρήσουν κατά 18% το 2009.
- Τέλος, τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς θα μείνουν στάσιμα φέτος και θα υποχωρήσουν κατά 19% του χρόνου.

Προς την ίδια κατεύθυνση συμπερασμάτων οδηγεί και η χθεσινή έκθεση της Keefe, Bruyette & Wood's για τις ελληνικές τράπεζες.

ΗΛΕΑΘ: Διάψευση στόχων σε χρόνο-ρεκόρ!

Πρόκειται ίσως περί ρεκόρ: ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση των τριετών στόχων της Ηλεκτρονικής και σήμερα αυτοί θεωρούνται… εκτός πραγματικότητας!

Οι στόχοι αυτοί ανακοινώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου (μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης) και αναφέρονταν σε μέση ετήσια άνοδο του EBITDA κατά 10% για την επόμενη τριετία. Ο βασικός μέτοχος της Ηλεκτρονικής κ. Στρούτσης είχε αναφερθεί στις δυσκολίες της αγοράς λόγω της κρίσης, οι οποίες προφανώς είχαν συνεκτιμηθεί προκειμένου να ανακοινωθεί ο ετήσιος στόχος του +10% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, προέβλεψε σημαντική πτώση στη ζήτηση των ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο 2009, ενώ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατη έκθεσή της, προέβλεψε ραγδαία πτώση κερδών για την Ηλεκτρονική κατά την τρέχουσα χρήση, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας και το ισχυρό της management.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι κατά την τρέχουσα χρήση που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2009 οι πωλήσεις του εισηγμένου ομίλου θα μειωθούν από τα 227 στα 225 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 18,1 στα 12,8 εκατ. (-29%) και τα καθαρά κέρδη από τα 6,73 στα 2,30 εκατ. ευρώ (-65%)! Σύμφωνα μάλιστα με τον ελληνικό οίκο, η κατάσταση για την Ηλεκτρονική δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά ούτε και κατά την επόμενη οικονομική χρήση (2009 - 2010), καθώς οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν και νέα μικρή πτώση (στα 221 εκατ.), ενώ τα κέρδη θα ανακάμψουν ελαφρώς από τα 2,3 στα 2,5 εκατ. ευρώ.

ΣΙΔΕΝΟΡ: Το growth που έγινε… εφιάλτης

Ενδεικτική επίσης είναι η περίπτωση της ΣΙΔΕΝΟΡ, για την οποία μέχρι το καλοκαίρι οι αναλυτές προέβλεπαν ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας για το 2008 και ένα σαφώς ισχυρότερο 2009. H νέα γραμμή παραγωγής στη Βουλγαρία, η επένδυση στον Βόλο (Sovel) τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα κ.λπ. αποτελούσαν κινητήριους μοχλούς για μεγάλες αυξήσεις κερδών τόσο μέσα στο 2008 όσο κυρίως από το 2009 και μετά. Και φυσικά υπήρχε στο προσκήνιο και η στρατηγική συνεργασία με την πολυεθνική NUCOR, που αν μη τι άλλο θα έφερνε πρόσθετα κεφάλαια στην εισηγμένη εταιρία.

Παρ' όλα αυτά, κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου ήρθαν τα «πάνω-κάτω»… Λόγω των εξελίξεων στις τιμές του scrap και του προϊόντος, αλλά και των προσδοκιών για μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της κρίσης, η Citigroup στις 7 Νοεμβρίου μειώνει τα κέρδη που προέβλεπε για τη ΣΙΔΕΝΟΡ κατά 30% για το 2008 και κατά 50% για τη διετία 2009 - 2010!

Το deal με τη NUCOR αναβάλλεται επ’ αόριστον, ανακοινώνονται απολύσεις στη μονάδα της Βουλγαρίας, ενώ μετά την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων εννεαμήνου η Citigroup προχωρεί και σε νέα μείωση των προβλεπόμενων επιδόσεων τόσο για το 2008 (από 0,97 σε 0,86 ευρώ ανά μετοχή) όσο και για το 2009 (από 0,75 σε 0,63 ευρώ ανά μετοχή)!

Sprider: Αναλυτές εναντίον guidance!

H εισηγμένη εταιρία επιμένει στο guidance που έχει δώσει για τη διετία 2008 - 2009 και το οποίο αναφέρεται σε καθαρά κέρδη 18,5 εκατ. φέτος και σε αντίστοιχη επίδοση 22 εκατ. ευρώ το 2009. Τα στελέχη της Sprider αναγνωρίζουν μεν τις δυσκολίες της αγοράς, επιμένουν όμως ότι τα προϊόντα της εταιρίας διαθέτουν αρκετά καλή άμυνα σε περιόδους κρίσης, ενώ επίσης βασίζονται και στις επιδόσεις των νέων καταστημάτων που δημιουργούν.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους σε σχέση με την εισηγμένη, λόγω κυρίως της κατάστασης που αναμένουν να επικρατήσει στην αγορά ένδυσης και στην εξέλιξη των like for like (στα παλαιά καταστήματα) πωλήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Alpha Finance, που προβλέπει για φέτος καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ, για το 2009 16 εκατ. ευρώ και για το 2010 επίσης 16 εκατ. ευρώ…

Η διοίκηση της εισηγμένης πάντως, στα πλαίσια της ενημέρωσής της στην ΕΘΕ, έκανε "ένα βήμα πίσω", μιλώντας για δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου κάτω από τον στόχο και για πιθανή πτωτική αναθεώρηση του guidance μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.  

Intralot: Ελληνοτουρκικό… χτύπημα!

Η εισηγμένη εταιρία έχει προβλέψει για φέτος αύξηση κερδών κατά 11,3% (στα 125 εκατ. ευρώ), ενώ για το μέλλον έχει πολλές φορές αναφερθεί στις πολύ θετικές προοπτικές που διαθέτει, μέσω της ανάληψης εργασιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Η πρόσφατη όμως έκθεση της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ δίνει έναν διαφορετικό τόνο στο όλο θέμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, τα φετινά κέρδη θα κυμανθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα (στα 110 από 112 εκατ. ευρώ), ενώ για το 2009 προβλέπεται επίδοση 100 εκατ. ευρώ και για το 2010 107 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρίας, η υστέρηση αυτή των επιδόσεων θα προέλθει κυρίως λόγω της υποχώρησης στις δύο βασικότερες αγορές της Intralot, στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Το 2007, οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία) ήταν υπεύθυνες για το 90,5% του συνολικού EBITDA του ομίλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο το EBITDA από τη δραστηριότητα της Intralot στην Ελλάδα θα υποχωρήσει από τα 110,9 εκατ. το 2007 (το 43,7% του συνόλου) στα 65,5 εκατ. φέτος (το 25,4% του συνόλου) και στα 60,9 εκατ. το 2009. Στην Τουρκία η πτώση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς από τα 93,2 εκατ. φέτος προβλέπονται 30 εκατ. το 2009 και 20,6 εκατ. το 2010.

Πέραν αυτών των εκτιμήσεων, βέβαια, η Intralot στηρίζει τις προοπτικές της στη διεκδίκηση διαγωνισμών για νέες λοταρίες που θα προκύψουν ανά τον κόσμο. Λόγω της κρίσης, οι κυβερνήσεις αναμένεται να πιεστούν για την αποκρατικοποίηση των λοταριών τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια, ωστόσο από την άλλη πλευρά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η συγκέντρωση υψηλών κεφαλαίων προκειμένου να αγοραστούν οι συγκεκριμένες άδειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v