Σε αλλαγές στις τιμές-στόχους για τις συστημικές τράπεζες προχωρά με έκθεσή της η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο την «ουδέτερη» στάση της.
Η MS μειώνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 2,10 ευρώ ανά μετοχή από 2,90 ευρώ προηγουμένως, της Πειραιώς στα 2,95 ευρώ από 5,20 ευρώ, της Εθνικής στο 0,30 ευρώ από 0,40 ευρώ, ενώ αντιθέτως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank στο 1,05 ευρώ από 0,90 ευρώ προηγουμένως.
Όπως αναφέρει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έκαναν ράλι 10-21% τις τέσσερις εβδομάδες που προηγήθηκαν των stress tests της ΕΒΑ, αντανακλώντας την αποκλιμάκωση των ανησυχιών της αγοράς αναφορικά με πιθανά αρνητικά αποτελέσματα από τα stress tests (π.χ. ανάγκη αύξησης κεφαλαίου). Η προσοχή τώρα στρέφεται στις πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Ωστόσο, η MS θεωρεί πως το αυξημένο κόστος του ρίσκου περιορίζει το ROTE στο 3-6% το 2020 και πως οι μετοχές στο 0,2-0,4x τα P/TBV του 2020 αντανακλούν το story του «ξεκαθαρίσματος» του χαρτοφυλακίου δανείων, προσφέροντας μικρό περιθώριο λάθους στην υλοποίηση των συμφωνημένων με τον SSM στόχων για τη μείωση των NPEs.
Εκτιμά πως οι τράπεζες πιθανότατα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις «ακριβές» διαγραφές και αποεπενδύσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους για τη μείωση των NPEs. Αυτή είναι η «ακριβή» για τις προβλέψεις επιλογή (‘provisioning expensive’ option) καθώς η κάλυψη με ρευστό των διαγραφών κορυφώνεται στο 100% και η τιμολόγηση στη δευτερογενή αγορά για τα NPEs είναι πιεσμένη στην Ελλάδα. Η εξάρτηση από τις διαγραφές/πωλήσεις οδηγεί σε αύξηση του κόστους ρίσκου. Ωστόσο, αν οι τράπεζες καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα NPEs ή η δευτερογενής αγορά για τα NPEs γίνει πιο ανταγωνιστική, τότε θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος του ρίσκου. Η MS σημειώνει πως ένα κόστος ρίσκου χαμηλότερο κατά 25 μονάδες το 2020 θα πρόσθετε 34% στο περιθώριο ανόδου των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, τα stress tests μπορεί να «έφυγαν απ’ τη μέση», ωστόσο τα κεφάλαια παραμένουν στο επίκεντρο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, με το B3 CET1 του 2018 της Αlpha Βank 7,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό της Πειραιώς. Δεδομένης της ακριβής φύσης των διαγραφών/πωλήσεων NPEs και της ευαισθησίας των κερδών στο κόστος του ρίσκου, η MS λέει πως δεν εκπλήσσεται που η Πειραιώς έχει περιγράψει κεφαλαιακές ενέργειες για να αυξήσει τα κεφάλαια κατά 200 μ.β. στο κοντινό μέλλον.
Για τη συνέχεια, γράφει η Morgan Stanley, ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Οι ελληνικές αποτιμήσεις αντανακλούν το δύσκολο ταξίδι που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες καθώς θα μειώνουν τα NPEs τους κατά 52 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Η MS θεωρεί πως οι αποτιμήσεις αφήνουν μικρό περιθώριο λάθους και σημειώνει πως βρισκόμαστε εν μέσω της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, που θα καθορίσουν το μακροοικονομικό story για την Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου φέτος.