Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναλύουν σε εκθέσεις τους η Alpha Finance και η Euroxx.
Σημειώνεται ότι σε επίπεδο συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, η Alpha και η Eurobank παρέμειναν κερδοφόρες το τρίτο τρίμηνο ενώ η Εθνική και η Πειραιώς ανακοίνωσαν ζημιές.
Όπως σημειώνει η Euroxx, σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα του Q3 έδειξαν σταθερά καθαρά έσοδα από τόκους (εκτός της ΕΤΕ) καθώς καταγράφηκαν χαμηλότερα έσοδα από τα δάνεια σε τριμηνιαία βάση λόγω απομόχλευσης, και μεικτές τάσεις στα έσοδα από προμήθειες, τα λειτουργικά έξοδα και τις προβλέψεις, με το κόστος ρίσκου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η Εθνική εμφάνισε τις χειρότερες επιδόσεις σε όρους καθαρών εσόδων από τόκους, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, όλες οι τράπεζες κατέγραψαν εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα και μείωσαν περαιτέρω την έκθεσή τους στον ακριβό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) στο 9% του ενεργητικού τους.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι επιπτώσεις της απομόχλευσης και τα μειωμένα έσοδα από τα ομόλογα, αντιστάθμισαν το όφελος από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω της μείωσης του δανεισμού από τον ELA.
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) σε τριμηνιαία βάση, πετυχαίνοντας τους σχετικούς στόχους για το Q3.
Τέλος, τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν ισχυρά, με τους δείκτες CET1 να κυμαίνονται μεταξύ 15,1-17,8%, αναφέρει η Euroxx.
NPLs και προβλέψεις
Όπως επισημαίνει η Euroxx, οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν κατά 2-22% στο τρίμηνο για τη Eurobank και την Εθνική, ενώ αυξήθηκαν κατά 20-38% για την Alpha και την Πειραιώς.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, οι τράπεζες που «είχαν μείνει πίσω» στην κάλυψη των NPEs (Alpha, Πειραιώς) αύξησαν τις προβλέψεις τους για να κλείσουν την ψαλίδα με τους ανταγωνιστές τους.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε κατά 10-90 μονάδες βάσης στο 35,2-37,3% για όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής, στην οποία αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο τρίμηνο, στο 34,1% λόγω απομόχλευσης. Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι δείκτες NPLs μειώθηκαν στο 34,1%-38% για τις τράπεζες λόγω αρνητικής σύστασης νέων προβληματικών δανείων σε όλες τις τράπεζες, πλην της Alpha Bank. Οι δείκτες κάλυψης παρέμειναν ισχυροί, στο 65,5%-74,1% στο Q3. Αρνητική ήταν και η σύσταση νέων NPEs σε όλες τις τράπεζες πλην της Alpha.
Το guidance
Οι διοικήσεις των τραπεζών επανέλαβαν στα conference calls την πρόβλεψη για κερδοφόρο 2017 αλλά σημείωσαν ότι η αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων το 2018 θα είναι δύσκολη, σημειώνει η Alpha Finance. Ειδικότερα η Alpha Bank εκτίμησε ότι η μεταβολή των εσόδων προ προβλέψεων θα είναι αρνητική σε ετήσια βάση.
Επίσης, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξες αναφορικά με την επιτευξιμότητα των αναθεωρημένων στόχων για τα NPEs που τέθηκαν από τον SSM αλλά υπογράμμισαν ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η διατήρηση αναπτυξιακής τροχιάς και η ομαλή εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμοι παράγοντες.
Τέλος, η χρηματιστηριακή σημείωσε ότι τα τραπεζικά στελέχη απέφυγαν να δώσουν στοιχεία για την επίπτωση από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9, ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και κάποια στοιχεία για τα stress tests.