Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Axia

Οι συμφωνημένες ασκήσεις αντοχής θα δώσουν στην αγορά την απαιτούμενη «ορατότητα» για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά ο οίκος, διατηρώντας σύσταση «buy». Τα νέα δεδομένα και οι τιμές-στόχοι.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες βλέπει η Axia

Το πλήγμα στις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σχολιάζει η Axia σε ανάλυσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και υψηλές τιμές-στόχους για τις μετοχές. 

Ο οίκος βλέπει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου στον τίτλο της Πειραιώς, για τον οποίο δίνει στόχο τα 6,68 ευρώ (182%), ενώ για την Alpha Bank διατηρεί στόχο τα 3 ευρώ (+86% από τα τρέχοντα επίπεδα), για τη Eurobank το 1,2 ευρώ (+71%) και για την Εθνική το 0,49 ευρώ (+85%). 

Οπως αναφέρει, οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς από ό,τι φαίνεται το κόμμα της Μέρκελ θα συνασπισθεί με το FDP, που επιμένει στη διατήρηση του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και αναμένεται να υιοθετήσει σκληρότερη στάση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι για πραγματοποίηση των stress tests έως Μάιο-Ιούνιο του 2018 θα δώσουν στους θεσμούς τη δυνατότητα να εξετάσουν την κατάσταση των τραπεζών πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η έλλειψη ορατότητας όσον αφορά στα ανωτέρω οδήγησε τους «παίκτες» της αγοράς να υιοθετήσουν πιο αμυντική στάση ως προς την ελληνική αγορά, τονίζει η Axia.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι σχεδιασμένες ασκήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές (η αξιολόγηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού ή TAR και το stress test) καθώς και οι αλλαγές ως προς τα λογιστικά πρότυπα (με το IFRS 9) εντέλει θα δώσουν στην αγορά περισσότερη σαφήνεια για την πραγματική εικόνα των τραπεζών, χωρίς να απαιτείται αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR), όπως ζητά το ΔΝΤ.

Οπως εκτιμά η Axia, οι καταλύτες των ελληνικών τραπεζών παραμένουν άθικτοι προσώρας και όσο οι νομοθετικές αρχές θα εμμένουν στα συμφωνημένα πλάνα αναδιάρθρωσης του 2018 και τους στόχους ποιότητας ενεργητικού του 2019, το σύστημα θα έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.      

Ωστόσο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το stress test του 2015, όταν οι τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση το αντίξοο σενάριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πιο υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον και οι τράπεζες έχουν εμφανίσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ διαθέτουν ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις, καταλήγει ο οίκος.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v