Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η αποστολή των τραπεζών να μειώσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το 2019, επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America/Merrill Lynch.
Ο οίκος, σε έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες, καλωσορίζει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών, με τη στοχοθεσία που θέτουν από κοινού SSM και διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και την υιοθέτηση «φιλικής» για τις τράπεζες νομοθεσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι η επίτευξη των στόχων και η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι δύσκολη καθώς:
-Δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες προβλέψεις.
-Η χαμηλότερη κάλυψη με προβλέψεις ή μια αδυναμία επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων ενδέχεται να επηρεάσει τη διαδικασία αξιολόγησης (SREP) του 2018.
-Οι στόχοι του 2019 ενδέχεται να μην είναι το τέλος των προσπαθειών, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν πρόσθετες απαιτήσεις για μείωση των κόκκινων δανείων.
H Merrill Lynch διατηρεί σύσταση underperform και για τις τέσσερις τράπεζες, διατηρώντας τιμή-στόχο στο 1,41 ευρώ για την Alpha Bank, στο 0,16 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 0,15 ευρώ για την Εθνική και στο 0,56 ευρώ για τη Eurobank.
Πιο εύκολες οι διαγραφές
Ο οίκος εκτιμά την πιθανότητα επίτευξης των στόχων, με βάση και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, θεωρεί ότι οι διαγραφές ύψους 16 δισ. ευρώ είναι πιο εύκολες καθώς οι τράπεζες έχουν έκθεση (NPE) σε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ύψους 16-17 δισ. ευρώ, που λογικά θα είναι καλυμμένα.
Επίσης, θεωρεί πιθανό να πληρωθούν κόκκινα δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ, καθώς έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πιο δύσκολες τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς για δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ.
Σημειώνει δε ότι με τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών για τις προβλέψεις δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής κρίση για το αν θα αρκέσουν ή θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις. Ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον προβλέψεων καθώς οι υφιστάμενες έχουν ληφθεί με βάση το stress test του 2015 και όχι με βάση τον στόχο μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης κατά 40% ως το 2019.
Εάν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους, θα έχουν δείκτη έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού (ΝPΕ) ύψους 30% ως το 2019, εκτιμά ο οίκος. Το ποσοστό είναι υψηλό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.
Για να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό, ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αποκαταστήσει τον πιστωτικό κύκλο. Η αύξηση των χορηγήσεων όμως θα είναι δύσκολη σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον κρατικό δανεισμό (29% των συνολικών υποχρεώσεων) με χρηματοδότηση από την αγορά.