Νέες, σημαντικά χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Morgan Stanley, σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο όπου αποτιμά τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο οίκος στην έκθεσή του κόβει τη σύσταση για τον κλάδο στην Ελλάδα σε equalweight από overweight.
Ειδικότερα, ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 0,29 από το 0,53 ευρώ.
Παράλληλα, μειώνει τον στόχο για τη Eurobank στο 0,79 από 1,42 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,01 ευρώ από 3,65 ευρώ, αλλά και για την Πειραιώς στο 0,25 από 0,46 ευρώ.
Ο οίκος επισημαίνει ότι προβλέπει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (43%) και μικρότερο για την Alpha Bank (20%).
Σοκ για ευρωτράπεζες το Brexit
Οπως επισημαίνει ο οίκος, μια παρατεταμένη και ενδεχομένως ακριβή διαδικασία Brexit θα επιβαρύνει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η MS κόβει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών της ευρωζώνης από 6% ως 27%, περιορίζοντας τις προβλέψεις της για τις χορηγήσεις ενώ προβλέπει μια ακόμη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10-15 μονάδες, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας των ιδρυμάτων.
Γιατί υποβαθμίζει τις ελληνικές
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα ρίσκα αναφορικά με το λειτουργικό ρίσκο αλλά και το κόστος κεφαλαίου αναμένεται να επιβαρύνουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Οπως αναφέρει, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενδέχεται:
-Να αυξήσει το premium πολιτικού ρίσκου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, επιβαρύνοντας τα νομίσματα και τις επενδυτικές επιλογές με ρίσκο.
- Να οδηγήσει σε λιγότερες μεταρρυθμίσεις ή και αντιστροφή δομικών αλλαγών, κάτι που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανθεκτική σε σοκ, μειώνοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές.
-Να αυξήσει την πολιτική μεταβλητότητα αυξάνοντας τις πιθανότητες πολιτικών κρίσεων.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα είναι περισσότερο ευάλωτη σε ενδεχόμενο "ντόμινο" μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα "ποντάρισμα" στις προοπτικές της οικονομίας και της πολιτικής κατάστασης. Εχοντας υιοθετήσει θετική στάση στις αρχές Μαϊου, ο οίκος επιστρέφει στην πιο προσεκτική του στάση, καθώς έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι τα λειτουργικά ρίσκα και ο προβληματισμός για το κόστος κεφαλαίου θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις τράπεζες.
Κόβει τις προβλέψεις
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους θα είναι πιο δύσκολη μετά το Brexit. Ως εκ τούτου, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών κατά 6-7% για το 2017 και το 2018. Αυτό οδηγεί σε μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη κατά ένα μέσο όρο 23% για το 2017 και 17% για το 2018.
Η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές-στόχους αντανακλά το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, επισημαίνει.
Παράλληλα, επισημαίνει οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να μετακυλήσουν μέρος του δανεισμού από τον ELA στην ΕΚΤ ενώ τονίζει ότι δεν προβλέπει σημαντική άνοδο του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές αύξησης των χορηγήσεων είναι πλέον πολύ πιο περιορισμένες, καθώς προβλέπει δυο ακόμη χρόνια απομόχλευσης.
Ως εκ τούτου, μειώνει τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2017-18 κατά 7-9%.