XA: Το σερί των rebalancing ανατρέπει τα δεδομένα

Στον ρυθμό των αναδιαρθρώσεων δεικτών κινείται το Χρηματιστήριο. Ποιες μετοχές έχουν μείνει στο απυρόβλητο των πιέσεων, για ποιες ανατράπηκαν τα δεδομένα. Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης των δεικτών με βάση την τεχνική ανάλυση.

XA: Το σερί των rebalancing ανατρέπει τα δεδομένα

Η υψηλή μεταβλητότητα στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Οι νέες αλλαγές που θα προκληθούν από τις διαφοροποιημένες σταθμίσεις και τα rebalancing των μετοχών των δεικτών του MSCI και του οίκου FTSE, από την εισαγωγή και των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα επηρεάσουν την αγορά.

Οι σίγουρες αλλαγές για την ώρα είναι η αύξηση των σταθμίσεων για τον δείκτη MSCI Greece σε Αlpha Bank και Eurobank.

Παρότι δεν είναι γνωστό το πότε ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει τις αλλαγές του στις σταθμίσεις σε ETE και Πειραιώς, εντούτοις κρίνοντας από ό,τι συνέβη στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Eurobank, οι όποιες αλλαγές θα συμβούν μετά το Τ+5 από την έναρξη των νέων μετοχών.

Πέραν όμως των τεχνικών αναταράξεων που δημιουργούν οι αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών που ακολουθούν οι παθητικοί διαχειριστές μετοχών, το κλίμα στην αγορά μετοχών έχει επιδεινωθεί σημαντικά και αυτό φαίνεται από τις μετοχές που πλήττονται περισσότερο από το πολιτικό ρίσκο της χώρας.

Την αύξηση του κινδύνου της χώρας αποτυπώνουν πολύ εμφατικά οι τιμές των ομολόγων, οι οποίες κινούνται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο, με το 10ετές να ξεπερνάει και πάλι το 8,45% έναντι 7,15% στις 21/11.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι μεγάλες πιέσεις δεν έχουν διοχετευθεί γραμμικά σε όλες τις μετοχές με ειδικό βάρος στους δείκτες FTSE και MSCI στη διάρκεια της εβδομάδας, στοιχείο το οποίο επίσης χρήζει ανάλυσης. Στο απυρόβλητο έχουν μείνει για την ώρα οι τίτλοι των ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Aegean Airlines, με ελεγχόμενες απώλειες έως 5%.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ κινήθηκε ως τα επίπεδα των 5,65 ευρώ στο χαμηλό ενός έτους όπως και η Μυτιληναίος, η Τιτάν πραγματοποίησε νέο χαμηλό προτού ανακάμψει, ενώ οι τίτλοι των Folli-Follie Group, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες άνω του 10%.

Πιο τεχνικά, η καθοδική διάσπαση των 615 μονάδων έδωσε ισχυρή ώθηση προς τα χαμηλά των 560/570 μονάδων και το προβάδισμα των κινήσεων στους πωλητές. Σε μικρότερα time frames αλλά και στο ημερήσιο, αρκετοί τεχνικοί δείκτες εμφάνισαν εξάντληση και το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης ήταν το πιο πιθανό, όπως συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εφόσον η αποσυμπίεση στις τιμές συνεχιστεί, η επόμενη ισχυρή αντίσταση τοποθετείται πλέον στις 615 μονάδες, επίπεδο που συμπίπτει με το χαμηλό της 25ης Αυγούστου και της 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως της 3ης Αυγούστου όπου πραγματοποιήθηκε η επανέναρξη των εργασιών στο Χ.Α.

Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο για την ώρα, η προσέγγιση των 640 μονάδων θα βελτιώσει την εικόνα αισθητά. Η αντίσταση που έχει πλέον σχηματιστεί στο επίπεδο των 640 μονάδων θα παραμένει κομβική, αφού αποτέλεσε το επίπεδο το οποίο είχε κρατήσει σε όλο το προηγούμενο διάστημα τους πωλητές.

Αντίθετα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κινήθηκε προς τις 160/162 μονάδες που αποτελεί το χαμηλό έτους όπως έκανε ο Γενικός Δείκτης.

H μικρή απόκλιση των δύο δεικτών μπορεί απλά και να οφείλεται στις αναπροσαρμογές των τραπεζικών τίτλων. Στο πρώτο επίπεδο, η προσπάθεια να εισέλθει ο δείκτης πάνω από το πεδίο των 180/182 μονάδων είναι το ζητούμενο, ενώ οι 190/192 μονάδες θα αποτελέσουν το στάδιο που θα κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις των αγοραστών.

Το διάγραμμα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Τυχόν διάσπαση των 160 μονάδων θα είναι «καμπανάκι» που φέρει τον δείκτη σε «αχαρτογράφητες» περιοχές, ενώ στον αντίποδα, ο Γενικός Δείκτης έχει χαμηλό τις 471,35 μονάδες στις 5/06/12.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v