Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Επιστρέφει στις ελληνικές τράπεζες μετά την «τέλεια καταιγίδα» ο οίκος. Δίνει τιμές-στόχους σημαντικά υψηλότερες από τις τρέχουσες για Alpha και Eurobank. Βλέπει σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και μείωση των NPLs έως το 2018.

Wood: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Ξεκινά εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Wood & Co., μετά την «τέλεια καταιγίδα του 2015» όπως τη χαρακτηρίζει, και την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου με μεγάλα discount.

Ο οίκος τονίζει ότι βλέπει αξία στην Alpha Bank και τη Eurobank, για τις οποίες δίνει σύσταση «buy» με τιμές-στόχους στα 3,29 και 1,3 ευρώ αντίστοιχα. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται στο 70% για την Alpha και στο 38% για τη Eurobank. 

Παράλληλα, επαναδιατυπώνει συστάσεις «hold» για τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής, με στόχους τα 0,38 και 0,5 ευρώ αντίστοιχα, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 18% στην Πειραιώς και 20% στην Εθνική. 

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αναμένεται μια διαδικασία επανάκτησης εμπιστοσύνης τους επόμενους μήνες, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί ως εξής:

-Ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση και προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

-Το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει πολύ ανθεκτικότερο σε σχέση με τις αρχικές επίσημες εκτιμήσεις

-Οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια ζημιών και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η Wood εκτιμά ότι ο δρόμος για επίτευξη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων υψηλότερης από το κόστος κεφαλαίου θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξουν αξιοσημείωτες αποπληρωμές από τους δανειολήπτες.

Επίσης, η ποιότητα ενεργητικού παραμένει σχετικά αδύναμη λόγω της μεγάλης έκθεσης σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Προβλέψεις για ELA και κόκκινα δάνεια

Η Wood επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών αυξήθηκαν σημαντικά, όντας πλέον σε «άνετα» επίπεδα του 17% κατά μέσο όρο, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω την επόμενη τριετία.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο, όταν ακόμη και το βασικό σενάριο δείχνει ξεπερασμένο, καθώς προβλέπει σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ατά 1% έως το 2017. Ωστόσο, σημειώνει ως αρνητική τη μεγάλη έκθεση στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, καθώς μια πιθανή αλλαγή στη νομοθεσία θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) μετά και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών για αύξηση των κεφαλαίων, την επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τα ομόλογα και την επιστροφή καταθέσεων. Η Wood προβλέπει ότι οι καταθέσεις θα αυξηθούν 9% σε ετήσια βάση το 2016, 7% το 2017 και 6% το 2018.

Παράλληλα, η Wood προβλέπει μείωση του κόστους ρίσκου από το 2016 και μετά (στις 150 μονάδες βάσης), με σταδιακή υποχώρηση σε πιο «φυσιολογικά» επίπεδα από το 2017 και το 2018 (στις 120 και 90 μονάδες βάσης αντίστοιχα).

Εκτιμά ότι ο δείκτης επισφαλών δανείων θα μειωθεί από το 37% στην παρούσα φάση, στο 31% το 2018 κυρίως λόγω διαγραφών οφειλών.

Τέλος, προβλέπει ότι ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα ομαλοποιηθεί σε επίπεδα 7-9% έως το 2018. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v