Τράπεζες: «Τσεκούρι» στις τιμές-στόχους από BofA

Αρνητική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο υιοθετεί ο οίκος και μειώνει τις τιμές-στόχους έως και κατά 66%. Γιατί προβλέπει ότι θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου. Υποβάθμιση της σύστασης για Alpha και Eurobank. Τα τέσσερα σενάρια.

Τράπεζες: «Τσεκούρι» στις τιμές-στόχους από BofA

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Bank of America σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι αυξάνονται τα ρίσκα ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου, ακόμη και στο σενάριο θετικής ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές.

Ο οίκος τονίζει ότι υιοθετεί αρνητική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και μειώνει τις τιμές-στόχους έως και 66%. Ειδικότερα, μειώνει το στόχο για την Alpha Bank κατά 48% στο 0,30 ευρώ (υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε neutral από buy), για την Τράπεζα Πειραιώς κατά 66% στο 0,33 ευρώ (διατηρεί underperform) και για τη Eurobank κατά 47% στο 0,10 ευρώ (υποβαθμίζει σε underperform από neutral).

Ο οίκος δίνει τέσσερα σενάρια για τις τράπεζες, σε τρία εκ των οποίων θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνει δε ότι οι νέες τιμές-στόχοι αποτελούν το μέσο όρο των στόχων στα τέσσερα αυτά σενάρια: 

Πρώτο σενάριο: Σταδιακή ανάκαμψη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών το 2016-17. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Με βάση αυτό, προκύπτει σημαντική αύξηση στις τιμές-στόχους έως 89%.

Δεύτερο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της εξαίρεσης των στοιχείων που προέρχονται από τη διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ο οίκος εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση υπολογίζονται ανάγκες 1,6-3 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα.

Τρίτο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της αύξησης στις προβλέψεις που απαιτεί η ΕΚΤ. Στο σενάριο αυτό η ανάγκη ανά τράπεζα εκτιμάται στα 2,1 - 5,5 δισ. ευρώ.

Τέταρτο σενάριο: Προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λόγω αρνητικών νομοθετικών αλλαγών, που θα απαιτήσουν διαγραφές δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται σε 1,6 - 2,4 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.

Ο οίκος θεωρεί ότι όλες οι τράπεζες που καλύπτει θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2015.  

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v