«Οι μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές πωλούν ή κρατούν στάση αναμονής, τα hedge funds παίρνουν και πάλι το πάνω χέρι στο Χ.Α.».
Στην παραπάνω διαπίστωση συμπίπτουν όσοι τραπεζίτες ή χρηματιστές είχαν την ευκαιρία, το τελευταίο διάστημα, να συναντηθούν με ξένους επενδυτές.
Το κλίμα αποτυπώνεται και στο ταμπλό καθώς σύμφωνα με χρηματιστηριακές οι βασικοί πωλητές του περασμένου μήνα ήταν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για αλλαγή τάσης με κομβική σημασία για την αγορά, εφόσον δεν ανατραπεί σύντομα.
Η δειλή επάνοδος των long term στο Χ.Α. ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο με το εντυπωσιακό rebalancing, το οποίο προκάλεσε η υποβάθμιση από την MSCI Inc, και εντάθηκε με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, την περασμένη άνοιξη. Ήταν, δε, μία από τις θετικότερες εξελίξεις για την αγορά και την οικονομία καθώς πιστοποιούσε τη σταδιακή επάνοδο στην ομαλότητα και τη σημαντική αποκατάσταση εμπιστοσύνης.
Το δύσκολο σκηνικό που προκαλεί ο συνδυασμός πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό και της ανησυχίας για το αποτέλεσμα του stress test και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο εξηγεί την αλλαγή στάσης των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Η ερώτηση «γιατί να αγοράσω Ελλάδα, σε μια περίοδο αυξημένου ρίσκου;» ήταν σύμφωνα με στελέχη πωλήσεων χρηματιστηριακών εταιρειών η πιο συνηθισμένη από την πλευρά των ξένων διαχειριστών.
«Η σχέση ρίσκου - προσδοκώμενης απόδοσης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμιση της αγοράς στους δείκτες, κάνει τους long term είτε απλώς επιφυλακτικούς για το Χ.Α., είτε ενεργούς πωλητές», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και τραπεζικά στελέχη. «Όταν μέρα παρά μέρα οι τράπεζες αλλά και τα υπόλοιπα blue chips του Χ.Α. συμπεριλαμβάνονται στις πέντε πρώτες σε μεταβλητότητα μετοχές ενός χαρτοφυλακίου, αυξάνονται οι αφορμές ρευστοποίησης ή μείωσης της θέσης», εξηγεί στέλεχος τράπεζας.
Στον αντίποδα, το κλίμα αβεβαιότητας αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των hedge funds για την Ελλάδα. Χαρτοφυλάκια μεγάλου ρίσκου και αποδόσεων, που είχαν σταματήσει από πέρσι να δραστηριοποιούνται σε μετοχές και σε ομόλογα, επανεμφανίστηκαν, με βάση χρηματιστές και τραπεζίτες, στα roadshows.
«Η πολιτική αστάθεια ενδέχεται να αποτελέσει μια... δεύτερη ευκαιρία για τα hedge funds», σχολιάζει επικεφαλής χρηματιστηριακής, εκτιμώντας ότι τα πρώτα απτά δείγματα επανόδου δίνονται στις τράπεζες. «Υπάρχουν παίκτες που ποντάρουν στο ότι ενδεχόμενες ΑΜΚ θα διενεργηθούν σε χαμηλότερες τιμές, και αν ο προγραμματισμός για δημοσίευση των ευρημάτων της άσκησης δεν αλλάξει, η περίοδος βάσει της οποίας προσδιορίζεται η μεσοσταθμική τιμή ενδέχεται να έχει ανοίξει».
Όσο για τους βραχυπρόθεσμους καταλύτες, η ίδια πηγή θεωρεί ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση της κυβέρνησης από τη Βουλή χωρίς απώλειες και η ολοκλήρωση χωρίς αντεγκλήσεις της επίσκεψης από την τρόικα θα μειώσουν το πολιτικό ρίσκο, ενώ η αγορά θα αποτιμήσει ψυχραιμότερα και την επίδραση των ανακοινώσεων Ντράγκι για τις εγχώριες τράπεζες.
Πρόκειται, για εξελίξεις που μπορούν να πυροδοτήσουν ανοδική αντίδραση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορούν να επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Γι' αυτή θα πρέπει να περιμένουμε τα ευρήματα του stress test.