Τις αντοχές του σκληρού πυρήνα των ξένων και εγχώριων επενδυτών δοκιμάζει πλέον η αγορά καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είτε υποχώρησαν (Πειραιώς, Alpha) κάτω από τα επίπεδα των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου, είτε κινούνται προς αυτά (Eurobank).
Από την περασμένη Παρασκευή όταν και ξεκίνησε η αλλαγή κλίματος για τις τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας ως και χθες ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 8,19% με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί το ίδιο διάστημα κατά 12,04%.
Το έναυσμα των ανησυχιών έδωσε η προειδοποίηση κερδοφορίας που ανακοίνωσε η αυστριακή Erste Bank στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και συντήρησε η έκθεση της Citigroup για τους κινδύνους που κρύβουν οι αγορές της Ν.Α Ευρώπης για τράπεζες με μεγάλη έκθεση στην περιοχή, όπως οι αυστριακές και οι ελληνικές.
Το τρίτο κτύπημα ήρθε από την Banco Espirito Santo και αποτέλεσε το καθοριστικό για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης στάσης των επενδυτών απέναντι στις τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας συνολικά.
«Τα γεγονότα σε Αυστρία και Πορτογαλία λειτούργησαν ως ξυπνητήρι» αναφέρει διαχειριστής κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι αφενός εξορθολογίζονται οι προσδοκίες των επενδυτών, αφετέρου «εξαερώνονται» οι αγορές από το θερμό χρήμα.
Προς το παρόν και όσον αφορά στο Χ.Α οι πληροφορίες για τις κινήσεις των παικτών δικαιώνουν την παραπάνω άποψη.
Οι πρώτοι που έσπευσαν να πωλήσουν ήταν σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης ΑΧΕ οι momentum traders. Ακολούθησαν όσοι ξένοι θεσμικοί έκτισαν θέσεις από τα χαμηλά του Μαίου ως και τον Ιούνιο.
Στον αντίποδα όσοι μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των μετόχων έχουν διατηρήσει σχεδόν αλώβητες τις θέσεις, αγοράζοντας επιλεκτικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι μεγάλες πωλήσεις μετοχών Alpha από πλευράς Deutsche Bank συνδέθηκαν με το fund του κ. Πόλσον, αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς το ποσοστό του fund ενδέχεται να υποχώρησε λόγω της αύξησης του free float που προκάλεσε η πρόσφατη εξάσκηση warrants.
Το κεντρικό ερώτημα για την αγορά είναι αν τα ξένα funds, μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα λυγίσουν βλέποντας τις τιμές κάτω από αυτές των αυξήσεων κεφαλαίου, στις οποίες μπήκαν, ή θα εντείνουν τις αγορές τους σε αυτά τα επίπεδα.
Χθες στο κλείσιμο υπήρξαν αγορές που μένει να φανεί αν είχαν χαρακτήρα trading ή προαναγγέλλουν τη δυναμική επάνοδο των επενδυτών.
Αγοραστές είναι και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι τράπεζες αγοράζονται, εκτός και αν η υπόθεση της Espirito Santo αποδειχθεί βαθύτερη και απαιτηθεί κρατική βοήθεια.
Ενδεχόμενο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διεθνές sell off, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τον FTSE 25 ακόμη και κάτω από τις 335 μονάδες.
Προς το παρόν πάντως οι επενδυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν για μετάδοση της κρίσης στα κράτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού βρέθηκε στο 3,98% χθες έναντι 3,59% στις 3 Ιουλίου, ενώ χαμηλότερη ήταν η πίεση σε Ισπανικά και Ιταλικά δεκαετή.
Πέραν πάντως της αλλαγής κλίματος που προκαλεί η Espirito Santo, στη διόρθωση του Χ.Α παίζουν ρόλο και τα εξής: H ανησυχία που προκαλεί η συγκέντρωση 127 υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας, το κλίμα αβεβαιότητας για το αν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, οι ατυχείς επικοινωνιακοί χειρισμοί για τη τιμολόγηση του τριετούς ομολόγου και τέλος η έλλειψη καταλύτη που θα δικαιολογήσει την επάνοδο του Χ.Α στα πρόσφατα υψηλά.