«Καλή, αλλά λίγη» η ανάκαμψη για εταιρείες χάλυβα

Άμυνα θα παίξουν και φέτος οι εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς η θετική επίδραση από την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων δεν αρκεί για να τις επαναφέρει σε κερδοφόρο πορεία. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις πέντε ομίλων.

«Καλή, αλλά λίγη» η ανάκαμψη για εταιρείες χάλυβα

Πολύ δύσκολη, παρά την αναμενόμενη ελαφρά αύξηση της ζήτησης, αναμένεται να είναι η φετινή χρονιά για τις εταιρείες χαλυβουργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η συγκεκριμένη αγορά έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας της την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτός σε συνδυασμό με τον οξύ ανταγωνισμό, τα «χτυπημένα» περιθώρια μικτού κέρδους, τις πολλές ημέρες πίστωσης, τα μεγάλα αποθέματα που απαιτούνται και τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι παρά τα συνεχή προγράμματα περικοπής δαπανών που εφαρμόζουν οι εισηγμένες δεν μπορούν να αποφύγουν τις ζημίες στα αποτελέσματά τους. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες εμπορίας προϊόντων σιδήρου-χάλυβα μπορεί μεν να βελτίωσαν το επίπεδο του EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ωστόσο δεν απέφυγαν τα αρνητικά αποτελέσματα κυρίως λόγω των υψηλών τόκων.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες του κλάδου ευελπιστούν πως η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά από φέτος και έτσι θα δουν σταδιακά και αυτές τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων στις κατασκευές, στις επενδύσεις και στη βιομηχανία. Και μέχρι τότε: α) δίνουν έμφαση στο μέτωπο των ταμειακών ροών προσπαθώντας να διαφυλάξουν τη ρευστότητά τους, β) επεκτείνονται, ή αναζητούν να επεκταθούν, κατά περίπτωση, σε νέες συμπληρωματικές δραστηριότητες.

Παράγοντας πάντως του κλάδου δεν έκρυψε τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, διαπιστώνοντας πως αν δεν ανεβεί κατά πολύ η ζήτηση, οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Η Έλαστρον επέλεξε πέρυσι να περιορίσει τις πωλήσεις της επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε σίγουρους πελάτες που αποπληρώνουν σύντομα τις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν ζημιογόνο, ωστόσο σημειώθηκαν εντυπωσιακές ταμειακές ροές (+12,3 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα την ισόποση μείωση του καθαρού δανεισμού και τους πολύ καλούς δείκτες ρευστότητας του ομίλου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «εντός των συνόρων, η αναμενόμενη επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες όπως και οι παραχωρήσεις στρατηγικών ακινήτων για την υλοποίηση σημαντικών και καινοτόμων έργων υποδομής, όπως τουριστικά λιμάνια, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, νέα οικιστικά συγκροτήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά., αναμένεται να δώσουν πνοή στην αγορά και να συμβάλουν στη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου».

Ωστόσο, η διοίκηση της Έλαστρον δεν θα μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτική της: «Σε επίπεδο διαχείρισης, η στρατηγική του ομίλου δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το περασμένο έτος. Η βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, η ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου, η περαιτέρω μείωση τόσο του λειτουργικού όσο και του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και η διατήρηση της απαραίτητης ρευστότητας θα αποτελέσουν βασικούς στόχους για το σύνολο του έτους. Παράλληλα, η αύξηση της δραστηριότητας του χαλυβουργικού κλάδου μέσω της προσφοράς νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η μεγιστοποίηση της απόδοσης των νέων επενδύσεων, καθώς και η επέκταση δραστηριοτήτων της Έλαστρον Αγροτική θα αποτελέσουν τμήμα της στρατηγικής για το 2014».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης και το 2014 εκφράζει η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, η οποία το 2013 αύξησε τον όγκο των πωλήσεών της και περιόρισε τη λειτουργική της ζημία: «Το 2014 αναμένουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας να έχει θετικό πρόσημο, από το β' εξάμηνο κυρίως, λόγω της επανεκκίνησης των εργασιών στους οδικούς άξονες. Ωστόσο, δεν αναμένουμε η ζήτηση στα χαλυβουργικά προϊόντα να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα σε προ κρίσης επίπεδα.

Σημαντική τόνωση της ζήτησης θα υπάρξει μόνο όταν οι τράπεζες αποκαταστήσουν τη ρευστότητα στην αγορά, αν εισρεύσουν σταδιακά σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό ανάλογα με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία».

Ο όμιλος Μπήτρου κατάφερε το 2013 να επιστρέψει σε θετικό EBITDA και να σημειώσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Η διοίκηση της εταιρείας συνδέει την ανάκαμψη του κλάδου με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και πέραν αυτού η διοίκηση της Μπήτρος επισημαίνει πως «συνεχίζεται πάντα η προσπάθεια διεύρυνσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ομίλου σε φωτοβολταϊκά πάρκα και αύξησης των μεριδίων της αγοράς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην αναζήτηση νέων αγορών και νέων προϊόντων».

Η Αφοί Κορδέλλου κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της (από 29,9 σε 32,6 χιλ. ευρώ) και να επιστρέψει σε θετικό EBITDA (+342 χιλ. από -209 χιλ. ευρώ). Βασικοί στόχοι της διοίκησής της παραμένουν η διατήρηση ικανοποιητικής ταχύτητας κυκλοφορίας των αποθεμάτων της και η μείωση του χρόνου πίστωσης των πωλήσεών της. Η εισηγμένη επίσης επικεντρώνει τις προσπάθειες στη θωράκισή της από ενδεχόμενες επισφάλειες, χωρίς όμως να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά. Εκτιμά, τέλος, ότι η αγορά λόγω της κρίσης ενδέχεται να αναδιοργανωθεί ως προς τα μερίδιά της και προετοιμάζεται ανάλογα.

ΣΙΔΕΝΟΡ

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων που το 2013 υποχρεώθηκε για μια ακόμη φορά σε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα). Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε επίπεδο EBITDA και ελεύθερων ταμειακών ροών.

Το 2014 η διοίκηση της ΣΙΔΕΝΟΡ δηλώνει πως «ο σαφής πλέον εξαγωγικός προσανατολισμός του ομίλου, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις εξαγγελθείσες μειώσεις του κόστους ενέργειας, η υψηλή δυναμικότητα των παραγωγικών μονάδων, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, οι συνεχείς ενέργειες για διείσδυση σε νέες αγορές, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των εγχώριων δημόσιων έργων που αφορούν σε οδικούς άξονες, αποτελούν εχέγγυα για την αποτελεσματική επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και την αντιστάθμιση των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v