Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι σπρίντερ και οι μαραθωνοδρόμοι

Τα blue chips και τα mid caps που έπιασαν τις τιμές-στόχους, οι ελάχιστες ανοδικές αναθεωρήσεις και οι μετοχές που έχουν ακόμη δρόμο. Γιατί αυξάνονται οι ενδείξεις διόρθωσης. Τα φαβορί, οι contrarian και το δίλημμα αναλυτών και traders.

ΧΑ: Οι σπρίντερ και οι μαραθωνοδρόμοι
Λίγοι τίτλοι από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αφού στην πλειονότητά τους οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν ξεπεραστεί. Έτσι, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για το αν οι αναλυτές θα ακολουθήσουν το ανοδικό ξεπέταγμα της αγοράς ή οι τιμές στο ταμπλό του Χ.Α. θα πρέπει να διορθώσουν, ακολουθώντας τις επιταγές των θεμελιωδών μεγεθών.

Οι τιμές βρίσκονται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτό μπορεί εν μέρει να δικαιολογεί και την αδυναμία των δύο βασικών δεικτών να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις των 1.025 και των 350 μονάδων αντίστοιχα.

Παρόλο που σε μερικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου, προέκυψαν μερικές ανοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές-στόχους, η άνοδος του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του στις 28 Αυγούστου στις 881 μονάδες και της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 15% περίπου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο, αφού πολλοί φαίνεται πως δεν περίμεναν την ισχυρή ανοδική κίνηση.

Από τη μία πλευρά, οι ελληνικές μετοχές φαίνεται ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν την απρόσκοπτη ανοδική τους πορεία όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος τους έτους, παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Αρωγοί στη διατήρηση του ανοδικού momentum είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αλλά και το μίγμα της αναδυόμενης-ανεπτυγμένης αγοράς που προκαλούν οι συγκεχυμένες εικόνες από τους οίκους MSCI και FTSE.

Οι τοποθετήσεις από μικρά και επιθετικά hedge funds με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, εν όψει των αλλαγών του MSCI, προσβλέπουν στα flows των "παθητικών" διαχειριστών, κυρίως, και ποντάρουν στο γεγονός ότι σε μια ρηχή αγορά όπως η δική μας ακόμα και τα λίγα κομμάτια που θα αγοραστούν είναι σε θέση να υπερακοντίσουν τις τιμές βραχυχρόνια. Από την άλλη, ωστόσο, οι τεχνικοί παρατηρητές της δικής μας αγοράς φαίνεται να περιμένουν κάποιου είδους διόρθωση, ενώ τα σύννεφα τεχνικής διόρθωσης φαίνεται να μαζεύονται και στις ξένες αγορές.

Τα favorites της αγοράς

Το pool των μετοχών από όπου οι ξένοι επενδυτές θα κάνουν τις επιλογές τους, οι οποίες θα τραβήξουν το βάρος των εισροών από τις αλλαγές στον MSCI, είναι μικρό. Παρ’ όλα αυτά, οι αγαπημένοι τίτλοι της αγοράς, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των τιμών στο ταμπλό, δεν είναι απαραίτητα και τα favorite blue chips των αναλυτών. Σε ορισμένες μετοχές, ωστόσο, οι απόψεις των παραπάνω ομάδων συμπίπτουν.

ΟΤΕ: Η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή από 7,46 ευρώ προγενέστερα, ενώ η υψηλότερη τιμή είναι αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα στα 9,79 ευρώ.

ΔΕΗ: Στα 9,45 ευρώ πλέον η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών για τη μετοχή της Επιχείρησης, ενώ η υψηλότερη τιμή τοποθετείται στα 12,70 ευρώ ή 55% υψηλότερα. Στον αντίποδα, ο πιο απαισιόδοξος οίκος, η Deutsche Bank, θέτει την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Στα 7,4 ευρώ πλέον η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών, χαμηλότερα από το ταμπλό, ενώ η υψηλότερη τιμή για τη μετοχή είναι στα 9,20 ευρώ. Πάντως, οι ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται και η αυξημένη θέση της BlackRock στα επίπεδα του 5,17% πλέον δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα αγορών σε επιλεγμένους τίτλους.

Alpha Bank: Η υψηλότερη τιμή-στόχος είναι το 0,514 ευρώ, ενώ η μέση τιμή είναι 0,466 ευρώ. Το warrant της Alpha Bank είναι το μόνο που είναι in the money και στο τρίμηνο κινείται ανοδικά με 48%.

Jumbo: Στα 8,32 ευρώ η μέση-τιμή στόχος των αναλυτών, με το υψηλότερο bet από την ομάδα της IBG που δίνει τιμή στα 10 ευρώ από τις 13/9.

Motor Oil: Από τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών παρά το σημαντικό underperformance σε όλο το έτος. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 8,71 ευρώ ανά μετοχή και εμφανίζει ένα από τα ισχυρότερα upside potential, ενώ η υψηλότερη τιμή είναι τα 9,70 ευρώ.

Μέτκα - Μυτιληναίος: Οι τίτλοι των δύο εταιρειών είναι από τους λίγους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικό περιθώριο ανόδου. Οι τιμές-στόχοι είναι στα 13,78 και στα 6,25 ευρώ, με υψηλές τα 15 και τα 7 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΧΑΕ: Με εξαίρεση τη Eurobank Equities που συνιστά sell με τιμή-στόχο στα 4,9 ευρώ, οι υπόλοιποι εκτιμητές κινούνται σε παραπλήσια επίπεδα με την τιμή της αγοράς. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 6,13 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μετοχές contrarian σε σχέση με το consensus

Σε κάποιες μετοχές, η αγορά, οι traders και οι αναλυτές φαίνεται να έχουν πολύ διαφορετική άποψη από το ταμπλό στο Χ.Α. Αν και είθισται τέτοιες παραφωνίες να μη διατηρούνται καιρό, για την ώρα υπάρχουν μερικά παραδείγματα που χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης.

Τιτάν: Παρότι το consensus δεν ποντάρει στη μετοχή και οι συστάσεις είναι ουδέτερες ή sell, η Goldman Sachs, αφού αύξησε την τιμή-στόχο στα 17,2 ευρώ με σύσταση αγοράς στις 17/9, προχώρησε σε νέα αύξηση της τιμής στα 19,3 ευρώ ανά μετοχή. Η απόδοση στο ταμπλό από το τέλος Αυγούστου είναι σχεδόν 30%.

Coca Cola HBC: Η μετοχή έφθασε πρόσφατα τα 23,8 ευρώ, για να διορθώσει στα επίπεδα των 21 ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 19,9 ευρώ, αν και αρκετοί αναλυτές προτείνουν τα 18 ευρώ ή 20% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η υψηλότερη τιμή είναι τα 23,2 ευρώ ανά μετοχή. Η Société Générale θεωρεί την Coca Cola HBC τη λιγότερο προτιμητέα επιλογή στον κλάδο.

Folli Follie Group: Στα 16,65 ευρώ η μέση τιμή-στόχος, μειωμένη μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου. Ο τίτλος της FF Group με απόδοση 50% στο 6μηνο είναι σε νέα υψηλά από τον Οκτώβριο του 2008.

ΕΥΔΑΠ: Η μετοχή της εταιρείας κινείται αρκετά πάνω από τους στόχους της αγοράς, πλην της Eurobank Equities, που πρώτα αύξησε την τιμή-στόχο στα 7,6 ευρώ και λίγο αργότερα στα 10,4 ευρώ, διαβλέποντας τόσο τα inflows από το εξωτερικό όσο και τις εξελίξεις με το ελληνικό δημόσιο. Πλέον, η μετοχή είναι πρώτη στις αποδόσεις από την αρχή του έτους στον FTSE/ASE Large Cap.

Ελληνικά Πετρέλαια: Σημαντική μείωση στη μέση τιμή-στόχο από τα 8,75 στα 7,9 ευρώ μετά το αδύναμο β΄ τρίμηνο, ενώ όλοι οι αναλυτές, πλην της Alpha Finance, είναι ουδέτεροι. Στο τρίμηνο η απόδοσή της μετοχής βρίσκεται στο 24%, ενώ από την αρχή του έτους υποαποδίδει σε σχέση με την αγορά.

Τράπεζα Πειραιώς: Με θετικό πρόσημο 8% τον τελευταίο μήνα και αρνητικές αποδόσεις στο εξάμηνο και στο έτος, η μετοχή της εμφανίζει μέση τιμή-στόχο 1,15 ευρώ, με την υψηλότερη τιμή στο 1,5 ευρώ και τη χαμηλότερη στο 0,8 ευρώ από την Keefe Bruyette & Woods. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v