Η επιστροφή των ξένων μετοχικών αγορών σε θετικά πρόσημα επέτρεψε και στην εγχώρια αγορά μετοχών να κινηθεί υψηλότερα. Ωστόσο, και παρά το σημαντικό ριμπάουντ από το χαμηλό στις 811 μονάδες, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, τουλάχιστον έως ότου το θετικό κλίμα στο εξωτερικό εδραιωθεί. Η ανοδική κίνηση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου λίγο πριν το 3% δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοδικής κίνησης.
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, το 7ετές έχει ήδη γυρίσει αρνητικά από την έκδοσή του, γεγονός που έχει φέρει γκρίνια στα hedge funds ενώ και το 10ετές κινείται στη ζώνη του 4,5%, ενώ απείχε μια «ανάσα» από το 3,5% ή 100 μονάδες βάσης υψηλότερα, δείχνοντας πόσο ευμετάβλητες είναι οι συνθήκες για τα ελληνικά assets και πόσο δύσβατος θα είναι ο δρόμος της «καθαρής» εξόδου χωρίς μαξιλάρια.
Με το rebalancing των δεικτών MSCI στις 12/2 να είναι non-event για την αγορά, το επόμενο ορόσημο είναι Fitch Ratings σήμερα (αναμένεται αναβάθμιση για την εγχώρια οικονομία) και το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας.
Πιο τεχνικά, η ανοδική κίνηση ως τις 840/845, που είναι η πρώτη αντίσταση του συστήματος, επετεύχθη και η επόμενη ζώνη με σημασία είναι αυτή των 880 μονάδων. Το κλίμα στο εξωτερικό θα δώσει τον τόνο στην πορεία της αγοράς. H αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στις εξελίξεις στη Wall Street και πολύ δύσκολα θα αυτονομηθεί αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί το Χ.Α. να κινηθεί αυτόνομα στην τρέχουσα συγκυρία.
Πλέον η στήριξη των 810/815 μονάδων αποτελεί το stop των αγοραστών, ενώ οι πιο γρήγοροι θα έχουν ως σημείο αναφοράς το χθεσινό χαμηλό στις 830 μονάδες. Χαμηλότερα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών αποτελεί την επόμενη ισχυρή στήριξη στις 795 μονάδες.
Η απώλεια του απλού 200άρη θα βάλει την αγορά σε άλλο μονοπάτι, ενώ ο εκθετικός 200άρης είναι στις 776 μονάδες. Στο καλό σενάριο, υψηλότερα εκτός από τις 860 μονάδες, το επίπεδο των 883/890 είναι ιδιαίτερα σημαντικό όριο, αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/915 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες, εφόσον η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά. Το σενάριο ωστόσο της συσσώρευσης, χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά, είναι το πιο πιθανό σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Από τις επιμέρους μετοχές, ο τίτλος της Coca Cola παραμένει στο προσκήνιο και αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτή τη φορά με θετικό τρόπο. Αφού προσέγγισε τα 25 ευρώ, πτώση 11% από το υψηλό του 2018, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας έδωσαν ώθηση για 2 ευρώ υψηλότερα.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών, που εξακολουθεί να υπεραποδίδει το 2018 της αγοράς, συνεχίζει να βρίσκεται εντός ενός range 100 μονάδων (890-998 μονάδες), με κρίσιμα ενδιάμεσα επίπεδα τις 925 μονάδες και τις 940/950 μονάδες. Η πρόσφατη βύθιση στις 892 μονάδες ανέδειξε και πάλι τη σημασία του επιπέδου αλλά και τους πιθανούς τρόπους των μελλοντικών διορθώσεων, όσο η αγορά των τραπεζικών μετοχών παραμένει σε θετικό mode.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τη νέα επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.078 μονάδες όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου, ενώ αν η ανοδική κίνηση-διάσπαση πάνω από τις 2.140 μονάδες διατηρηθεί, αυτό θα ενισχύσει το θετικό σενάριο για τις 2.235 μονάδες. Το επίπεδο των 2.300 μονάδων είναι αντίστοιχης σημασίας με τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης