Ευλογιά πιθήκων: Ανησυχούν τα «ορφανά» κρούσματα

Το παθογόνο βρίσκεται αρκετό καιρό στην Ευρώπη, δηλώνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη. Η πρώτη ανίχνευση Όμικρον 5 στην Ελλάδα μας προσγειώνει στο ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ.

Ευλογιά πιθήκων: Ανησυχούν τα «ορφανά» κρούσματα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Το παθογόνο που προκαλεί την έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική βρίσκεται στην κοινότητα αρκετό καιρό πριν εντοπιστεί και αρχίσει να μας απασχολεί. Μιλώντας στο iatronet.gr η Ευαγγελία Ντζάνη, καθηγήτρια Υγιεινής - Επιδημιολογίας και διευθύντρια του ομώνυμου Εργαστηρίου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνει ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα «ορφανά» κρούσματα, χωρίς κάποια σύνδεση με ταξίδι στην Αφρική ή μεταξύ τους.

Συνιστά ψύχραιμη αντιμετώπιση, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς αμέλεια, όπως λέει, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση δεν απαιτεί από τους πολίτες κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κ. Ντζάνη αναφέρει πως η πρόσφατη ανίχνευση του πρώτου κρούσματος της υποπαραλλαγής Όμικρον 5 στην Ελλάδα ήρθε να υπενθυμίζει πως η πανδημία δεν τελειώνει. Παρατηρεί πως η ύφεση των κρουσμάτων είναι υπερεκτιμημένη, καθώς ένα μέρος της οφείλεται στη μείωση των ελέγχων, ενώ υποστηρίζει πως παρά την άρση της υποχρεωτικότητας η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Ευαγγελία Ντζάνη

Ευλογιά πιθήκων: Ούτε φοβικοί ούτε αμελείς

Η επιδημιολόγος επισημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει προβλέψεις για την έξαρση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων, αλλά θα πρέπει να προσέξει τα χαρακτηριστικά που φέρνουν στο προσκήνιο ένα παλιό και γνωστό νόσημα.

«Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες είναι γιατί έχουμε περιστατικά εκεί που δεν θα τα περιμέναμε, δηλαδή σε χώρες εκτός αυτών που είναι ενδημικές, και δεν ξέρουμε πώς έφτασαν εκεί. Δηλαδή, έχουμε ορφανά κρούσματα –για να θυμίσω έναν παλιότερο όρο που χρησιμοποιούσαμε για την πανδημία- τα οποία ούτε συνδέονται με ταξίδι στις περιοχές αυτές, ούτε ξέρουμε με ποιον τρόπο ενεργοποιήθηκε η αλυσίδα της μεταφοράς», λέει και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι το παθογόνο βρίσκεται στην κοινότητα των χωρών αυτών αρκετό καιρό πριν από αυτό που είδαμε αυτές τις μέρες. Δηλαδή του δόθηκε ο χρόνος να εξαπλωθεί για να μπορέσει να φτάσει να διαγνωστεί σε αυξημένο αριθμό περιστατικών».

Η κ. Ντζάνη επισημαίνει πως τα σημερινά δεδομένα δεν επιβάλλουν κάποιον περιορισμό στα ταξίδια από και προς τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα. «Το νόσημα παραμένει αρκετά σπάνιο. Βέβαια παρακολουθούμε εντατικά την εξέλιξη, ενώ πρέπει να είμαστε στοιχειωδώς ενημερωμένοι για την κλινική εικόνα, γιατί κάποια περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν».

Διαβεβαιώνει πως υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και για το μακρινό σήμερα σενάριο που θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί ξανά ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ενός νοσήματος που θεωρείται πως έχει εκλείψει. Σε αυτή τη φάση κρίνει πως είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός των στενών επαφών των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC για πολλά μεταδοτικά νοσήματα.

«Σε κάθε περίπτωση το προσεγγίζουμε με ψυχραιμία. Θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένα προστατευτικοί προς την υγεία μας. Όχι φοβικοί, ούτε όμως και αμελείς», καταλήγει.

Πανδημία: η Όμικρον 5 μας προσγειώνει

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση κρούσματος της υποπαραλλαγής Όμικρον 5 στην Ελλάδα, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή της Ηπείρου.

Η κ. Ντζάνη χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως αναμενόμενη και επισημαίνει πως οι δύο νέες της Όμικρον που οδηγούν νέο κύμα στη Ν. Αφρική και προκαλούν αύξηση κρουσμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία και περιοχές της ΗΠΑ, έρχονται να υπενθυμίσουν ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ.

«Η πρώτη καταγραφή μας προσγειώνει σε αυτό που και ο υπόλοιπος κόσμος καλείται να διαχειριστεί. Βλέπουμε ότι έχουμε μια ταχεία επικράτηση των νέων παραλλαγών, που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτικές από τις αρχικές παραλλαγές της Όμικρον, ενώ από τα δεδομένα που έχουμε μπορούμε επιφυλακτικά να πούμε ότι έχει τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά», σημειώνει. Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων παραθέτει όσα πρέπει να προσέξουν τόσο οι πολίτες όσο και η πολιτεία.

Για τους πολίτες, υπογραμμίζει πως ο καθένας πρέπει να κατανοήσει σε ποιο επίπεδο κινδύνου βρίσκεται, με βάση την ηλικία, την κατάσταση εμβολιασμού και τους άλλους παράγοντες κινδύνου.

«Μια σκέψη που υπήρχε και συζητήθηκε ήταν αν είχε νόημα να κάνει κανείς τη τώρα την ενισχυτική δόση ή το φθινόπωρο. Τα σημερινά δεδομένα καταργούν το δίλημμα αυτό και όσοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα», υποστηρίζει, προσθέτοντας πως το νέο εμβόλιο που προσδοκούμε να έρθει το φθινόπωρο «δεν είναι κάτι που έχουμε στην τσέπη μας». Παράλληλα, προτρέπει τους πολίτες να ασχοληθούν με νοσήματα ή προληπτικές εξετάσεις που παραμέλησαν λόγω πανδημίας.

Υπερεκτιμημένη η ύφεση

Από την πλευρά της πολιτείας, η διαπίστωση ότι η πανδημία δεν τελειώνει, επιβάλλει την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε πόρους και προσωπικό. Επίσης, απαιτεί τη συνέχιση της επιτήρησης.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ευάλωτοι ως προς την επιδημιολογική επιτήρηση γιατί η άρση της υποχρεωτικότητας των ελέγχων οδηγεί σε όλο και λιγότερους ελέγχους και κατ' αντιστοιχία ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων πέφτει. Άρα η ύφεση που βλέπουμε τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες είναι μια ύφεση η οποία υφίσταται, αλλά σίγουρα έχει υπερεκτιμηθεί. Αν δούμε την περιβαλλοντική επιτήρηση μέσω των αστικών λυμάτων, διαπιστώνουμε ότι αυτή η ύφεση δεν είναι τόσο εξεζητημένη. Μάλιστα τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούμε μια σταθεροποίηση, τόσο στη δική μας περιοχή όσο και σε άλλες», τονίζει και προσθέτει: «τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε συρροές σε μονάδες φιλοξενίας, σε οίκους ευγηρίας, σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου. Να ξαναθυμηθούμε την σημασία της ιχνηλάτησης».

Να μην αφήσουμε τη μάσκα

Η κ. Ντζάνη υπογραμμίζει πως η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας δεν αίρει και την ισχυρή σύσταση για χρήση της εκεί που είναι απαραίτητη.

«Πρέπει να έχουμε τη μάσκα στην τσέπη ή στην τσάντα και να τη φοράμε στους εσωτερικούς χώρους, στον εργασιακό μας χώρο, όταν φροντίζουμε άλλους ανθρώπους και όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, με το λεωφορείο, όταν μπαίνουμε σε ένα ταξί. Είναι και ένα δείγμα συνέπειας και σεβασμού προς τους ανθρώπους που συνταξιδεύουν μαζί μας», λέει, προσθέτοντας παράλληλα πως «πρέπει να καλλιεργήσουμε και το δικαίωμά μας να φοράμε τη μάσκα, για να μην έχουμε και ανάποδα φαινόμενα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v