Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Το κακό και το... καλό σενάριο για το ιικό φορτίο στα λύματα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου και ο καθηγητής Χημείας Θ. Καραπάντσιος αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που εκπέμπει η αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη.

Θεσσαλονίκη: Το κακό και το... καλό σενάριο για το ιικό φορτίο στα λύματα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Από τις 5 Μαΐου μέχρι σήμερα, τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και του ΕΟΔΥ έδειξαν πως το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης αυξάνεται, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία της πόλης.

Η αύξηση της παρουσίας γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα κυμαίνεται από 36% ως και 87%.

Πώς ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο, σε μια περίοδο που η διασπορά μειώνεται, αργά αλλά σταθερά, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εμβολιασμών και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών; Και γιατί αυτή η επιβάρυνση δεν αποτυπώνεται σε αύξηση των κρουσμάτων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα;

Τις δικές τους ερμηνείες δίνουν μιλώντας στο Euro2day.gr o πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της επιστημονικής ομάδας Νικόλαος Παπαϊωάννου, καθώς και ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ και μέλος της ομάδας Θοδωρής Καραπάντσιος. Και οι δύο συγκλίνουν στην εκτίμηση πως στην αύξηση του ιικού φορτίου συμβάλλουν οι εκκρίσεις ασυμπτωματικών φορέων, νέων, αλλά και εμβολιασμένων.

Πρύτανης: Στην παθολογία το 1+1 δεν κάνει πάντα 2

«Η εικόνα είναι πως το ιικό φορτίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Θεωρώ πως η μέση αύξηση κατά 36% που έδωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ αποτυπώνει την πραγματική τάση σήμερα, έναντι του 80% και πλέον που μετρήσαμε στις αρχές του μήνα. Από κει και πέρα, έχει σημασία από ποια αφετηρία ξεκινά αυτή η αύξηση», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σημείωσε: «Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη παρουσία ασυμπτωματικών σε μικρή ηλικία, ενδεχομένως και στον αυξημένο αριθμό εμβολιασμένων, κάποιοι εκ των οποίων μολύνονται χωρίς να νοσούν και εκκρίνουν κάποιο ιικό φορτίο».

Ο κ. Παπαϊωάννου θεωρεί πως τον δικό της ρόλο στην αύξηση των ασυμπτωματικών έπαιξε και η μεγαλύτερη κινητικότητα, λόγω της απελευθέρωσης δραστηριοτήτων, χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι κατά του εφησυχασμού. «Μην ξεχνάμε ότι είχαμε Πάσχα, άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων. Τα ανοίγματα τα θεωρώ υγεία. Δεν σημαίνει όμως επιστροφή στην κανονικότητα. Σημαίνει ότι επανήλθαμε σε μια νέα κανονικότητα, στην οποία μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά με προφύλαξη, μάσκα και αποστάσεις. Έχουμε δει σε πολλές χώρες στον κόσμο μέτρα να αίρονται και να επανέρχονται. Γιατί είναι μια δυναμική κατάσταση. Στην παθολογία δεν ισχύει πάντα το 1+1=2. Μπορεί και να κάνει 2 αλλά μπορεί και όχι», επεσήμανε.

Σήμερα, Πέμπτη, η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες μετρήσεις, στις οποίες θα αποτυπώνεται και η σημαντική μείωση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο. Αυτή όμως δεν θα είναι αντιπροσωπευτική, γιατί κάποιος πληθυσμός μετακινήθηκε από την πόλη προς την εξοχή.

Ρωτήσαμε τον πρύτανη αν αυτό σημαίνει πως το ιικό φορτίο μεταφέρθηκε στη Χαλκιδική. «Πολύ πιθανόν. Κάποιοι που είναι ασυμπτωματκοί μετακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα εξοχικά τους και στις παραλίες. Αν εκεί πρόσεχαν, όμως, δεν μετέδωσαν. Γι' αυτό η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα δεν αντανακλάται σε πραγματική αύξηση των κρουσμάτων», απάντησε.

Θ. Καραπάντσιος: Το καλό και το κακό σενάριο

Όταν το ιικό φορτίο αυξάνεται, τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας συζητούν δύο σενάρια για την ερμηνεία του φαινομένου, ένα κακό και ένα καλό:

«Σύμφωνα με το κακό σενάριο, οι μετρήσεις στα λύματα βλέπουν 3-4 μέρες νωρίτερα αυτό που έρχεται στα κρούσματα. Επειδή, όμως, μετράμε αυξημένο ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα και δεν έχει αποτυπωθεί αυτό στα κρούσματα, ευτυχώς το κακό σενάριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο Θ. Καραπάντσιος και πρόσθεσε: «Το καλό σενάριο, που ελπίζουμε να ισχύει, είναι πως το αυξημένο ιικό φορτίο οφείλεται από τη μια στον μεγάλο αριθμό των νέων ασυμπτωματικών, που έχουν κολλήσει τον ιό αλλά δεν νοσούν, κι από την άλλη, σε ένα μέρος εμβολιασμένων που επίσης έχει τον ιό χωρίς να νοσεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλό σενάριο δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. «Ναι μεν όσοι έχουν τον ιό και δεν νοσούν δεν επηρεάζονται, αλλά μπορεί π.χ. οι νέοι να κολλήσουν τους γονείς και τους παππούδες τους και να έχουμε νέο κύκλο αύξησης της διασποράς», επισημαίνει και καταλήγει:

«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο Β, τα κλινικά θα πάνε καλά, ενώ το ιικό φορτίο θα σταθεροποιηθεί ψηλά. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε μια τάση σταθεροποίησης, αλλά δεν είναι ενδεικτική, καθώς η πόλη είχε αδειάσει σε μεγάλο της μέρος από τους εκδρομείς. Πρέπει να δούμε κάτι ανάλογο στο πλαίσιο μιας κανονικής εβδομάδας, για να πούμε πως πάμε σε σταθεροποίηση».

Οι τελευταίες μετρήσεις

Στις 4 Μαΐου το επιδημιολογικό φορτίο του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης μετρήθηκε στο χαμηλότερο σημείο του τρίτου πανδημικού κύματος, στα επίπεδα της 3ης Μαρτίου. Από τις 5 Μαΐου και μετά, ωστόσο, έκαναν ένα άλμα σχεδόν δύο μηνών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στα μεγέθη του τέλους Απριλίου. Οι μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕYΑΘ και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έδειξαν αύξηση της μέσης τιμής του ιικού φορτίου κατά 89% στις 10 και 11 Μαΐου έναντι της 3ης και 4ης Μαΐου. Οι επόμενες μετρήσεις, της 12ης και 13ης του μηνός, επιβεβαίωσαν την τάση, με αύξηση κατά 57% σε σχέση με τις 5 και 6 Μαΐου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη πως η μέση τιμή του φορτίου για την εβδομάδα 10-16 Μαΐου ήταν αυξημένη κατά 36% σε σχέση με την εβδομάδα 3 -9 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v