Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθηγητής Μανωλόπουλος: Πιθανό 3ο lockdown τις επόμενες εβδομάδες

Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, τονίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ. Τι λέει για τον «πόλεμο» των εμβολίων και την κολχικίνη.

Καθηγητής Μανωλόπουλος: Πιθανό 3ο lockdown τις επόμενες εβδομάδες
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Βρετανική μετάλλαξη, χειμώνας και αύξηση κινητικότητας λόγω ανοίγματος δραστηριοτήτων συνθέτουν ένα ανησυχητικό κοκτέιλ, που οδηγεί σε κίνδυνο νέας έξαρσης της διασποράς κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν χθες με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, για πρώτη φορά μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δεν κρύβει την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα. Η αύξηση της μεταδοτικότητας του βρετανικού στελέχους σημαίνει και ισόποση αύξηση των νοσηλειών, της πίεσης στο σύστημα υγείας, και κατ' επέκταση των θανάτων, επισημαίνει, και θεωρεί πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιστρέψει η χώρα σε ένα τρίτο lockdown, παρόμοιο με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου.

«Η βρετανική μετάλλαξη με ανησυχεί πραγματικά. Φάνηκε από τη Βρετανία ότι μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Να αυξήσει σημαντικά τα κρούσματα, να επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τελικά να μας οδηγήσει ξανά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δεν έχουμε βάσιμο λόγο να υποστηρίξουμε ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσει διαφορετικά, εφόσον έχει εντοπιστεί και φαίνεται πως υπάρχει διασπορά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί», τονίζει.

Ο ίδιος θεωρεί λανθασμένη επιστημονικά τη συζήτηση για το αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι και περισσότερο θανατηφόρα, εκτός από περισσότερο μεταδοτική. Οι δύο αυτές ιδιότητες, όπως εξηγεί, συνδέονται μεταξύ τους και παράγουν ισόποσο αποτέλεσμα. «Ούτως ή άλλως, μια αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70% σημαίνει εκ του αποτελέσματος και 70% περισσότερα κρούσματα, περισσότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και τελικά περισσότερους θανάτους. Σημαίνει ισόποση αύξηση σε όλα τα παραπάνω. Με την ίδια κοινωνική συμπεριφορά, θα έχουμε 70% περισσότερα κρούσματα. Αυτό θα οδηγήσει αναλογικά σε 70% περισσότερες νοσηλείες, καθώς από τα 100 κρούσματα, τα περίπου 20 θα χρειαστούν νοσηλεία και εξ αυτών 5% θα διασωληνωθούν. Άρα στο τέλος, εκ του αποτελέσματος, θα έχουμε και περισσότερους θανάτους», επισημαίνει.

Ο καθηγητής παρακολουθεί τη διασπορά της μετάλλαξης σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες της παρούσας συγκυρίας -αύξηση κινητικότητας, καιρικές συνθήκες, κατάσταση σε άλλες χώρες- δεν είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στο Νοέμβριο. Ήδη και χωρίς τη μετάλλαξη, φαινόταν πως υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων με τα ανοίγματα διάφορων δραστηριοτήτων. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα lockdown τύπου Νοεμβρίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν βλέπω κάποιον λόγο που να διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις άλλες χώρες. Αν δεν οδηγηθούμε εκεί, θα σημαίνει πως έχουμε πετύχει την άριστη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Μακάρι να συμβαίνει αυτό, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γι' αυτό», επισημαίνει.

Για τον «πόλεμο» των εμβολίων

Αναφερόμενος στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ε.Ε. και των εταιρειών για τις παραδόσεις των εμβολίων, ο κ. Μανωλόπουλος βλέπει διαφορετικά τις περιπτώσεις του βρετανικού εμβολίου και των αμερικανικών, δίνοντας διαφορετική ερμηνεία για τις αιτίες των καθυστερήσεων.

«Η AstraZeneca έχει δείξει ένα πολύ φιλολαϊκό προφίλ μέχρι σήμερα. Η στρατηγική της είναι να βγάλει και να διαθέσει ένα φθηνό και αποτελεσματικό εμβόλιο, που δεν θα της αποφέρει κέρδος, αλλά θα την ωφελήσει πολλαπλά, κερδίζοντας παγκόσμια αναγνώριση και κύρος. Σύμφωνα με τη στρατηγική της, θα είναι αυτή που θα σώσει τον κόσμο, αφού θα εμβολιάσει τους πολίτες όλων των χωρών και όχι μόνο τον δυτικό κόσμο, στον οποίο απευθύνονται κυρίως τα ακριβότερα εμβόλια της Pfizer και Moderna.

»Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμώ πως υπάρχει κάτι άλλο, που δεν έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους. Πιθανώς οι λόγοι να είναι πολιτικοί. Η εταιρεία και η έρευνα είναι βρετανική και ίσως η Βρετανία κάνει πολιτική εδώ, επηρεάζοντας τις αποφάσεις για τις χώρες στις οποίες θα κατευθυνθεί το εμβόλιο κατά προτεραιότητα, πιέζοντας και την Ε.Ε. μετά και το Brexit», αναφέρει και προσθέτει: «Το θέμα με την Pfizer, αντίθετα, είναι περισσότερο εμπορικό. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες χώρες ή ενώσεις χωρών. Με άλλες έχει δεσμευτικές συμφωνίες με αυστηρούς όρους και ρήτρες με απειλή προστίμων σε περίπτωση αθέτησης, με άλλες, οι συμφωνίες είναι λιγότερο δεσμευτικές. Δεν ξέρω ποιους όρους προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη άργησε. Η συμφωνία υπογράφηκε το Νοέμβριο και είχαν προηγηθεί άλλες χώρες, όπως π.χ. το Ισραήλ. Είναι πιθανό να μας είπαν, αργήσατε, αυτό είναι, αν θέλετε».

Ανεξάρτητα από την αιτία και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σήμερα αυτά τα προβλήματα και οι συγκρούσεις, αλλά ο καθηγητής εκφράζει την αισιοδοξία του πως σύντομα θα διορθωθούν.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε το μέγεθος της επιρροής της Ε.Ε. Έχει πολλούς τρόπους να πιέσει τα πράγματα και βλέπουμε ότι ήδη το κάνει», επισημαίνει.

Κολχικίνη: Έχουμε ένα σημαντικό όπλο

Ο κ. Μανωλόπουλος κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την προσθήκη της κολχικίνης στον θεραπευτικό αλγόριθμο των ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως προστίθεται ένα σημαντικό όπλο στο φτωχό ως σήμερα θεραπευτικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε απέναντι στον ιό.

«Μπορεί αυτό που έχουμε μέχρι σήμερα να είναι μόνο μια ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Μόντρεαλ, αλλά τα δεδομένα είναι αξιόπιστα και πολύ ενθαρρυντικά. Η μείωση κατά 44% της θνητότητας, κατά 25% των νοσηλειών και κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης είναι πολύ σημαντικά μεγέθη», αναφέρει και προσθέτει: «Εμείς στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, γιατί γνωρίζουμε αυτή την ιστορία από τη γέννησή της, συμμετείχαμε στην έρευνα και μπορούμε να επωφεληθούμε άμεσα. Το φάρμακο είναι γνωστό, φθηνό, χορηγείται από το στόμα και αν αυτό γίνει έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια μας. Πιστεύω πως σύντομα θα το διαπιστώσουν κι άλλες χώρες. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα να το έχουμε νωρίς, γιατί το γνωρίζουμε από την αρχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v