Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νόμος για εισαγωγές εργαζόμενων από το εξωτερικό

Τι αποκάλυψε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος. Πότε θα βγει η ΚΥΑ για τις νέες μετακλήσεις. Τι δηλώνουν στελέχη της αγοράς για τις ανάγκες και τα ελληνικά... παράδοξα.

Ερχεται νόμος για εισαγωγές εργαζόμενων από το εξωτερικό

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι χρόνοι, να συντμηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, ακόμη και να επεκταθεί ο χρόνος της άδειας παραμονής σε ειδικές περιπτώσεις και να καλυφθούν έτσι, έγκαιρα, οι τουλάχιστον 100.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Με φόντο τη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων και δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Goldair Handling και η Sani/Ikos αλλά και Πρεσβειών από τις Φιλιππίνες, την Ινδία και το Βιετνάμ, ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για την «εισαγωγή» εργαζομένων από τρίτες χώρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό, ίσως η νόμιμη μετανάστευση να υπερισχύσει της παράνομης.

Υπάρχουν άλλωστε, πάνω από 36 βήματα που απαιτούνται από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόμενος (εκτός ΕΕ) έως ότου έρθει στη χώρα μας και κάποια από αυτά είναι τόσο αργά, που καθιστούν τη διαδικασία ανέφικτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το τελευταίο διάστημα υπάρχει στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταρτιστεί, ίσως και έως το τέλος του μήνα, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι ανάγκες για μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, σε αριθμό ανά περιφέρεια και ειδικότητα, για το 2025.

Παράλληλα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 θα είναι έτοιμος και ο νέος νόμος που θα καθιστά το πλαίσιο πιο γρήγορο και λειτουργικό. Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ώστε να περιοριστούν δραστικά οι χρόνοι αναμονής, η εξέταση ακόμη και έκδοσης άδειας παραμονής με μεγαλύτερη διάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι οι κατασκευές, η πρόσληψη προσωπικού όπου είναι αναγκαίο και η εμπλοκή υπηρεσιών -όπου απαιτείται- προκειμένου ο αναγκαίος έλεγχος να μην καθυστερεί τη διαδικασία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε χθες, τόσο από τον ίδιο τον υπουργό όσο και από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν στην πράξη το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός αλλά και ο τομέας της βιομηχανίας, της πρωτογενούς παραγωγής και της πληροφορικής, τα προβλήματα στο ισχύον πλαίσιο είναι πολλά.

Για παράδειγμα, στη διαδικασία επιλογής των ειδικοτήτων δεν συμμετέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ενώ προβλέπεται η ειδικότητα του Οδηγού, οι εργαζόμενοι π.χ. από το Βιετνάμ δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, με αποτέλεσμα ενώ έρχονται στην Ελλάδα, να μην μπορούν να εργαστούν στη θέση για την οποία έγινε η μετάκλησή τους.

Υπάρχουν γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα οποία, λόγω έλλειψης προσωπικού ή εμπειρίας, οι διαδικασίες κρατούν ακόμη και 6 μήνες, όταν σε άλλα, μόλις 2.

Στο Μπαγκλαντές, με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία, δεν υπάρχει Πρεσβεία, με αποτέλεσμα όποιος εργαζόμενος ενδιαφέρεται να έρθει στην Ελλάδα, να πρέπει να πάει στο Νέο Δελχί.

Προβλήματα υπάρχουν και με την Αίγυπτο, κυρίως γιατί στην Ελλάδα, οι εργοδότες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα που είναι περασμένοι όλοι οι Αιγύπτιοι που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας.

Υπάρχουν Πρόξενοι οι οποίοι φοβούνται να λάβουν την ευθύνη εισαγωγής στη χώρα μας ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν κάθε αίτημα μετάκλησης στη χώρα μας.

Ακόμη όμως κι αν τελικά ένας εργαζόμενος περάσει από τον έλεγχο και καταφέρει να πάρει VISA, είναι πολύ πιθανό να έρθει στην Ελλάδα και να παραμείνει χωρίς εργασία αφού η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τις Εφορίες και τον ΕΦΚΑ μπορεί (ανά περιοχή) να διαρκέσει ακόμη και 2 με 2,5 μήνες. Κατά τους οποίους, θα τρέχει ο χρόνος της άδειας παραμονής, ο εργοδότης θα πληρώνει τη διαμονή του, αλλά ο μετανάστης δεν θα μπορεί να εργαστεί, γιατί δεν θα έχει άδεια εργασίας.

Σύμφωνα με τον Senior HR Director of Operations του Sani/Ikos Group Γιώργο Γκόγκο, μόνο στον τουρισμό οι ανάγκες για εργαζόμενους ξεπερνούν τις 80.000 και εκ των πραγμάτων, η λύση της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες για την κάλυψη αναγκών σε ειδικότητες όπως καμαριέρες, μάγειρες και front office, αποτελεί μια από τις επιλογές και του ομίλου, παράλληλα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς ομίλους.

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην Goldair Handling Φανή Μελέτη επεσήμανε ότι στον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων και δη της επίγειας εξυπηρέτησης, ο θεσμός της μετάκλησης είναι αρκετά διαδεδομένος. Ήδη, η εταιρεία αναμένει 38 εργαζόμενους από την Ινδία και 70 από τις Φιλιππίνες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποχαιρετήσουν το πρώτο γρκουπ μετακλητών εργαζόμενων, καθώς λόγω εποχικότητας, η διάρκεια απασχόλησης είναι 9 μήνες.

Δώδεκα χιλιάδες άνεργους εξέτασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της ΔΥΠΑ, και μόλις 44 ήταν αυτοί που τελικά δέχθηκαν να εργαστούν στην εταιρεία, τόνισε η Group HR Director Νικολέττα Καραΐσκου, επισημαίνοντας ότι στη διαδικασία μετακλήσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, ο CEO της WorkinGreece, της ιδιωτικής διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μετάκληση μεταναστών στην Ελλάδα, Βαγγέλης Κανελλόπουλος, υπάρχει ανάγκη για μια ενιαία ψηφιακή διαδικασία, μέσω της οποίας, τουλάχιστον 4 από τους 6 μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών θα μπορούσαν να έχουν εξαλειφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v