Το 2012 οι αγώνες στο Λονδίνο, κατά την πρώτη εβδομάδα μετάδοσής τους, προσέλκυσαν 39,2 εκατομμύρια θεατές στην Βρετανία. Εναντι αυτού του αριθμού στο Ρίο, το οποίο έχει 4 ώρες διαφορά από την Βρετανία, καταγράφεται πτώση 37%, σύμφωνα με το BBC.
Στο υπόλοιπο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου η διαφορά ώρας είναι κατά μία μεγαλύτερη, η τελετή έναρξης μεταδόθηκε μετά τα μεσάνυκτα με αποτέλεσμα να καταγραφούν ανάλογες απώλειες στο πλήθος των τηλεθεατών σε Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία.
Τα πλεονεκτήματα της διοργάνωσης σε ευρωπαϊκό έδαφος καθίστανται εμφανή όταν γίνεται σύγκριση της τηλεοπτικής απήχησης των Ολυμπιακών σε Ρίο και Πεκίνο, με τις αντίστοιχες διοργανώσεις Αθήνας και Λονδίνου. Τις δύο πρώτες μέρες των Αγώνων σε Ρίο και Πεκίνο παρακολούθησαν περίπου 1,09 εκατομμύρια Δανοί, κατά 27% λιγότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους θεατές των Αγώνων του Λονδίνου.
Οι τηλεθεατές των Αγώνων του Ρίο στην Ιταλία ήταν κατά 15% λιγότεροι σε σχέση με τους τηλεθεατές της διοργάνωσης του Λονδίνου. «Γενικά, η νυχτερινή μετάδοση των Ολυμπιακών μείωσε το ιταλικό κοινό» σημείωσε ο Francesco Siliato, αναλυτής του Studio Frasi.
Στην Γερμανία, 1,87 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την τελετή έναρξης στο Ρίο, κατά 76% λιγότεροι σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Η πτώση ήταν ακόμα εντονότερη στην Ισπανία, όπου λιγότεροι από εκατομμύριο, δηλαδή μόλις το 21,8% του τηλεοπτικού κοινού, είδαν την τελετή, συγκριτικά με τα 5,6 εκατομμύρια Ισπανών που παρακολούθησαν την αντίστοιχη των Αγώνων του Λονδίνου.
Στην Αμερική, όπου να νούμερα τηλεθέασης είναι επίσης πεσμένα, παρατηρείται αύξηση των μεταδόσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Την Δευτέρα 15,2 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ, χρήστες του Διαδικτύου επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα του BBC Sports, η οποία φιλοξένησε στιγμιότυπα από τους Ολυμπιακούς.
Το άρθρο του Bloomberg αναφέρει την δήλωση του εκφωνητή του BBC: «Είναι απλά διαφορετικός τρόπος κατανάλωσής τους, λόγω της διαφοράς στην ώρα. Προφανώς και θα υπάρξει αλλαγή στο κοινό εξ αιτίας αυτού».