Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι στο Ολυμπιακό τουρνουά σκοποβολής του Ρίο.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και το πρώτο στη σκοποβολή μετά το 1920, όταν η εθνική ομάδα ανδρών είχε πάρει ασημένιο στην Αμβέρσα, στο αυτόματο πιστόλι 30μ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κινέζα Ζανγκ Μενγκχούε, ενώ το ασημένιο πήρε η Ρωσίδα Βιταλίνα Μπατσαράσκινα.
Κορακάκη: «Είχα ονειρευτεί αυτό το μετάλλιο, πάω για διάκριση και στα 25 μέτρα!»
Η Άννα Κορακάκη ευχαρίστησε τον πατέρα της και μέντορά της, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ενώ έδωσε υποσχέσεις και για νέα επιτυχία στην σκοποβολή από τα 25 μέτρα!
Αναλυτικά όσα δήλωσε: «Αυτό το μετάλλιο το ονειρευόμουν. Αισθάνομαι φανταστικά αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό το χάλκινο είναι η δικαίωση των κόπων μου. Τόσο για μένα, όσο και για τον πατέρα μου, που προσπαθούσαμε πολύ σκληρά όλη τη χρονιά. Στους τελικούς, μετά το Λονδίνο, άλλαξαν οι κανονισμοί. Παίζει σημαντικό ρόλο ο παράγοντας τύχη. Αν συνεχίζαμε όλες και στις 20 βολές, μπορεί η κατάταξη να ήταν διαφορετική. Είναι σαν το στίβο κάποιος να τρέχει 100 μέτρα και να αποκλείεται στα 20. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα του αγωνίσματος.
Θέλω τον προπονητή μου να είναι μαζί μου. Είναι πάντα καθοριστική η παρουσία του και δεν έχει καμία σημασία που είναι και ο πατέρας μου. Το είχα ονειρευτεί αυτό το μετάλλιο και επειδή ακούω για χρυσό και αργυρό, να ξέρουν όλοι ότι αγωνιζόμαστε 20 αθλήτριες και είμαστε όλες στο ίδιο επίπεδο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είσαι στο βάθρο.
Τώρα είμαι πιο χαλαρή. Πιο απελευθερωμένη. Δεν ξέρω αν θα έρθει και άλλο μετάλλιο, όπως δεν ήξερα και σήμερα αν θα τα καταφέρω. Έχω, όμως, πολύ καλή ψυχολογία και πιστεύω ότι θα τα πάω και στα 25 μέτρα καλά».
Ποια είναι η Άννα Κορακάκη
Το μήλια έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού ο πατέρας της, Τάσος Κορακάκης ήταν επί σειρά ετών αθλητής της σκοποβολής, μέλος της Εθνικής ομάδας και εν συνεχεία προπονητής.
Σε ηλικία μόλις 12 ετών η μικρή Άννα μυήθηκε τα μυστικά του όπλου!
Αρχισε να συμμετέχει σε αγώνες και δεν άργησε να δείξει το ταλέντο, που της έδωσε σε χρόνο-ρεκόρ μια θέση στην Εθνική ομάδα. Πραγματικό ρεκόρ, αφού ήταν 15 ετών, με το όριο συμμετοχής για την κατηγορία νεανίδων να είναι μέχρι τα 21.
Αμέσως ήρθε και η πρώτη μεγάλη διάκριση, στο Ευρωπαϊκό του 2011 στο Βελιγράδι, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στο Ευρωπαϊκό της Μόσχας, τρία χρόνια αργότερα, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γρανάδας.
Πριν λίγες μέρες, συνέχισε να επιβεβαιώνει τους υψηλούς στόχους της με την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό του Γκιούρ, ενώ περίοπτη θέση στις... κατακτήσεις της έχει και η πρωτιά στη πουντεσλίγκα, όπου αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν.
Τα νούμερα της πορείας της είναι εντυπωσιακά. Από το Ευρωπαϊκό του 2015 μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Άννα Κορακάκη είχε συμμετάσχει σε 10 διεθνείς διοργανώσεις και τις 9 απ' αυτές εξασφάλισε μια θέση στον τελικό. Κατέκτησε 5 μετάλλια και τρεις ακόμα φορές έμεινε στην τέταρτη θέση.
Μάλιστα, το τέλος του 2015 την βρήκε στο νούμερο τρία της Παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας μπροστά της «θηρία» του αθλήματος, ενώ κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου συμμετείχαν οι δέκα κορυφαίες σκοπεύτριες του κόσμου.
Για ελάχιστα εκατοστά έχασε το μετάλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας, όπου κατετάγη τέταρτη.
Όμως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Φορτ Μπενίνγκ σημάδεψε σωστά, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και πήρε το εισιτήριο για Βραζιλία!
Για την ιστορική σημασία που έχει το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε ο Σταύρος Κοντονής, που βρέθηκε στο πλευρό της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη:
«Ένα νέο κορίτσι έφερε το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δίνοντας μεγάλη χαρά σε όλους τους Έλληνες που παρακολούθησαν με αγωνία και προσμονή την προσπάθειά της. Το μετάλλιο αυτό είναι ιστορικό γιατί είναι το πρώτο για Ελληνίδα αθλήτρια της σκοποβολής και το πρώτο μετά την Ολυμπιάδα της Αμβέρσας στο άθλημα αυτό. Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν σχεδόν 100 χρόνια για να έχουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Τα συγχαρητήρια όλων μας στην Άννα Κορακάκη, στον προπονητή-πατέρα της και την οικογένειά της γιατί με τη συμπαράσταση τους ευοδώθηκε η μεγάλη προσπάθειά της».