Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TOUSA: Εξαγορά της Transeastern Properties

Την εξαγορά των δραστηριοτήτων της εταιρίας Transeastern Properties, Inc, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Φλόριντα, ολοκλήρωσε μέσω κοινοπραξίας η TOUSA, θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής στην Αμερική. Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 857 εκατ. δολάρια.

TOUSA: Εξαγορά της Transeastern Properties
Την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατασκευής σπιτιών της εταιρίας Transeastern Properties, Inc, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Φλόριντα, ολοκλήρωσε μέσω κοινοπραξίας η TOUSA, θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής στην Αμερική.

Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 857 εκατ. δολάρια, ενώ επιπρόσθετο ποσό, ύψους 75 εκατ. δολαρίων, θα καταβληθεί υπό προϋποθέσεις, όπως, η προηγούμενη επίτευξη προκαθορισμένων τριμηνιαίων στόχων που αφορούν στο EBITDA και στην παράδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε συγκεκριμένες εκτάσεις γης, που επί του παρόντος κατέχονται βάσει συμβολαίων προαίρεσης αγοράς οικοπέδων (lot options).

Στα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οικόπεδα (finished lots) και τα συγκεκριμένα δικαιώματα προαίρεσης επί γης (landoptions).

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως επί του παρόντος η κοινοπραξία που απέκτησε την Transeastern Properties κατέχει ή ελέγχει περίπου 22.000 σπίτια σε όλη τη Φλόριντα.

Στην ανακοίνωσή της η διεύθυνση της TOUSA εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τη συνένωση των δυνάμεων και τη συνεργασία μεταξύ δύο εκ των κυριότερων κατασκευαστών της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη εξαγορά ισχυροποιείται περαιτέρω η παρουσία της TOUSA στις υπάρχουσες αγορές της Φλόριντα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή της Tampa/St. Petersburg.

Έτσι διασφαλίζεται η προσπέλασή της σε οικόπεδα μελλοντικής ανάπτυξης, σε μία σημαντική αγορά με περιορισμένη διαθεσιμότητα γης. Αναμένεται ότι η εξαγορά αυτή θα προσθέσει στα αποτελέσματα του έτους 2006 της TOUSA περίπου 35 εκατ. δολάρια καθαρών εσόδων.

Σημειώνεται πως η κοινοπραξία χρηματοδοτείται με δανεισμό ύψους 675 εκατ. δολαρίων που παρέχεται από την Deutsche Bank, με ίδια κεφάλαια ύψους 165 εκατ. δολαρίων και με 20 εκατ. δολάρια προσωρινού δανείου δευτερεύουσας πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους της TOUSA.

H TOUSA έχει συνεισφέρει σε μετρητά στα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας ποσό 90 εκατ. δολαρίων και η επιχείρηση που ελέγχεται από τη Falcone έχει συνεισφέρει τα υπόλοιπα 75 εκατ. δολάρια υπό μορφή ακίνητης περιουσίας.

Το χρέος της κοινοπραξίας είναι διασφαλισμένο από τα περιουσιακά στοιχεία της και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της. Το χρέος αυτό δεν είναι εγγυημένο και δεν υπόκειται σε υποχρέωση αποπληρωμής (non-recourse) εκ μέρους της TOUSA.

Παράλληλα, και όσον αφορά στους στόχους του 2005 και του 2006, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως κατά την ημερομηνία της συμφωνίας της παραπάνω εξαγοράς το ανεκτέλεστο σε σπίτια (backlog) υπερέβαινε τα 3.000, με μέση τιμή πώλησης καθενός τις 285.000 δολάρια, που αντικατοπτρίζει το ύψος του ανεκτέλεστου σε 0,9 δισ. δολάρια.

Τα παραπάνω σπίτια αναμένεται να παραδοθούν μέσα στα έτη 2005 και 2006. Μέχρι το τέλος του 2005 η κοινοπραξία αναμένεται να παραδώσει περίπου 800 σπίτια, τα οποία δεν προβλέπεται να συμπεριληφθούν στα μεγέθη του 2005 λόγω λογιστικών προσαρμογών στις αγορές.

Το 2006 η κοινοπραξία αναμένεται να παραδώσει πάνω από 3.500 σπίτια, με μέση τιμή πώλησης περίπου 285.000 δολάρια.

Για τη συναλλαγή αυτή οικονομικός σύμβουλος της TOUSA ήταν η Deutsche Bank και για την Transeastern Properties η JMP Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v