Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει το παιχνίδι για το Αλουμίνιο της Ελλάδος

Η 15η Οκτωβρίου ορίσθηκε ως η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ ήδη έχει ανοίξει data room για τους επενδυτές. Μόνο για μέρος της ΑτΕ ενδιαφέρεται η Rusal.

Ανοίγει το παιχνίδι για το Αλουμίνιο της Ελλάδος
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου *

Στην επόμενη και πλέον κρίσιμη φάση εισέρχεται το θέμα της εκποίησης της συμμετοχής της καναδικής Alcan στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Από την προηγούμενη Δευτέρα άνοιξε και είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές data room, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία σχετικά με την ΑτΕ ώστε να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικής πλέον προσφοράς.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο σύμβουλος πώλησης, η Credit Lyonnais, έχει ενημερώσει τους ομίλους που έχουν υποβάλει μέχρι τώρα μη δεσμευτική προσφορά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν στοιχεία από το data room για την AτE, ώστε να γνωρίζουν τα δεδομένα και τις προοπτικές της εταιρείας, εφόσον επιθυμούν να προχωρήσουν σε δεσμευτική προσφορά.

Η κίνηση αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου η νέα τεχνική μελέτη για την ενεργειακή επένδυση της ΑτΕ που αφορά στη συμπαραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας με τη διασφάλιση πλέον του 100% των ενεργειακών αναγκών της ΑτΕ, ενώ στο αρχικό έργο εξασφάλιζε μόλις το 80%.

Συνεπώς, η Alcan θα ήθελε να γνωρίζει με ποιους τελικά θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι στις 15 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα θα αναδειχθεί ο πλειοδότης, καθώς η διαδικασία είναι πλειοδοτική, με τον οποίο η Alcan θα προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι διεκδικητές της ΑτΕ παραμένουν τρεις: η πολυεθνική με έδρα την Ελβετία Glencore και οι δύο ελληνικοί όμιλοι, της S&B και του Μυτιληναίου. Η ρωσική Rusal, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, έχει καταθέσει πρόταση για την αγορά μόνον δύο τμημάτων της ΑτΕ, του βωξίτη και της αλουμίνας, ενώ δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά του μεριδίου της Alcan.

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων τίθεται εκτός διαδικασίας, παρά τα κατά καιρούς αναγραφόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεσμευτικές προσφορές προτίθενται να προχωρήσουν και οι δύο ελληνικοί όμιλοι, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ενδιαφερθεί και η Glencore, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική αγορά.

Πάντως, ερωτήματα θέτει ακόμη και τώρα η τελική στάση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που δεν αποκλείεται να ”παίξει” τελικά όχι αυτόνομα αλλά πιθανόν μέσα σε κάποιο κοινοπρακτικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η διάθεση του μεριδίου της Alcan ”δεν είναι απλή και εύκολη διαδικασία στο να τη σχεδιάσει κάποιος, καθώς έχει πολλές και δύσκολες παραμέτρους και ιδιομορφίες που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα συζητήσεις”.

Ωστόσο αυτό φαίνεται να μην αποθαρρύνει κανέναν λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει για τον καθένα ξεχωριστά ο έλεγχος της Alcan. Βέβαιο θεωρείται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ”Μ”, ότι η Alcan ενδιαφέρεται για την ομαλή διαδοχή της και κυρίως για το ”όνομα” στην αγορά του νέου αφεντικού στην ΑτΕ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το τίμημα αυτό καθεαυτό.

Όπως έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές στο ”Μ”, ”ακόμη και αν πήγαινε κάποιος με πολλά χρήματα για να εξαγοράσει το μερίδιο της Alcan, αν δεν έχει φερεγγυότητα και πίστη στην αγορά δεν θα προτιμηθεί”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη γράψει ο ”Μ”, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς κάθε καθυστέρηση από εκεί και πέρα υποθηκεύει τη μελλοντική κερδοφορία της ΑτΕ, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη φθηνή ενέργεια που εξασφαλίζει σήμερα από τη ΔΕΗ και από την έγκαιρη αναπλήρωσή της μέσω της ενεργειακής επένδυσης.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 340 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v