Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναρξη λειτουργίας της αποχέτευσης στο Θριάσιο

Την αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ελευσίνας σηματοδοτεί η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των έργων αποχέτευσης του Θριασίου Πεδίου, που παρουσίασε σήμερα η ΕΥΔΑΠ.

Εναρξη λειτουργίας της αποχέτευσης στο Θριάσιο
Την αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή περιβαλλοντική αναβάθμιση και την επαναφορά της ισορροπίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας σηματοδοτεί η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των έργων αποχέτευσης του Θριασίου Πεδίου, που παρουσίασε σήμερα η ΕΥΔΑΠ, σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο της Ελευσίνας.

Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας).

Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έως σήμερα ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον κόλπο της Ελευσίνας και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται - απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα - σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 45% από το Ταμείο Συνοχής, κατά 15% από εθνικούς πόρους και κατά 40% από την ΕΥΔΑΠ και αναμένεται να λειτουργήσουν στο τέλος του 2010.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι με το έργο αυτό γίνεται πράξη το όνειρο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Θριασίου Πεδίου, που το σκέφτηκαν και το επέβαλαν. Απέδωσε τα εύσημα στην ΕΥΔΑΠ, στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους δήμους της περιοχής, για την μελέτη, προώθηση και υλοποίηση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως παραγωγική επένδυση, αφού το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, αναφερόμενος στο έργο, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο τεχνολογικά πρωτοπόρο που θα επαναφέρει στη φυσική κατάσταση το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής». Για τα οικονομικά της ΕΥΔΑΠ τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι «ακολουθούμε μια νέα πορεία με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από τον δανειακό βραχνά των 200 και πλέον εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος των τόκων που μας κληροδότησαν, καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2011 με κέρδη, θετικές χρηματορροές και επομένως μηδενικό δανεισμό».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νικόλαος Μπάρδης τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι «για την ΕΥΔΑΠ, το έργο αυτό - έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας - αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στην ανάπτυξή της, η οποία μπαίνει σε νέα τροχιά, με την ανάληψη κινήσεων εξωστρέφειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, η συγχώνευση υπηρεσιών και δημοτικών εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε συνδυασμό με την συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία της Εταιρείας, αλλά και η διεθνοποίηση των αγορών νερού και αποχέτευσης, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και για τη χώρα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου παρουσίασαν οι Γιάννης Πάσσιος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ και Χάρης Χασαποδήμος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε. - ΕΤΕΘ Α.Ε.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Θριάσιο Πεδίο και το θαλάσσιο περιβάλλον του είναι εδώ και χρόνια μία από τις πλέον επιβαρυμένες περιβαλλοντικά ζώνες της Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ, ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Βασικοί συλλεκτήρες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο», που περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.

Τα έργα θα εξυπηρετήσουν τα οικιστικά κέντρα Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), καθώς και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου και η αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος στη θάλασσα της Ελευσίνας.

Περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα και ανατολικού τομέα Θριασίου Πεδίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 67,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποέργο 1
(βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του δυτικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), με αγωγούς διαμέτρου μεγαλύτερης ή ίσης των 350 χιλιοστών, μαζί με τα απαιτούμενα φρεάτια επίσκεψης, συμβολής κλπ., καθώς και τα αντλιοστάσια, που θα εξυπηρετούν τις περιοχές Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας. Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 18.900 μ. αγωγών (10.400 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 8.500 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 19 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από τις εταιρείες Κ. Κουρτίδης Α.Ε., Εδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ/ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.

Υποέργο 2 (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων ανατολικού τομέα Θριασίου): Περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων του ανατολικού τομέα του Θριασίου Πεδίου (δήμος Ασπροπύργου). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται η κατασκευή περίπου 17.400 μ. αγωγών ( 14.100 μ. με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και 3.300 μ. με τη μέθοδο των μικροσηράγγων).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 14,4 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται την εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕΤΕ.

Υποέργο 3 (Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου):

Περιλαμβάνει την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων του Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.
Η επεξεργασία των λυμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
• Προκαταρκτική επεξεργασία (εσχάρωση, εξάμμωση) για την απομάκρυνση των στερεών και της άμμου.
• Πρωτοβάθμια καθίζηση.
• Βιολογική επεξεργασία με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος (νιτροποίηση, βιολογική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου), δυνατότητα ενίσχυσης της απομάκρυνσης φωσφόρου με την προσθήκη χημικών και διύλιση σε ταχυδιϋλιστήρια άμμου για τελικό φιλτράρισμα (polishing) των επεξεργασμένων αποβλήτων.

• Απολύμανση των επεξεργασμένων αποβλήτων με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον κόλπο της Ελευσίνας θα γίνεται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 1.600 μ. και σε βάθος περίπου 14 μ.

Η δυνατότητα των εγκαταστάσεων αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμό 117.000 κατοίκων. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 34,4 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε. - ΕΤΕΘ Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v