Τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης που καταγράφει η επιβατική κίνηση, μετατίθεται η ολοκλήρωση του προγράμματος επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), που προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητάς του.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχωρά στην επιτάχυνση των δύο φάσεων που προβλέπονται στο επενδυτικό πλάνο, με τον τρέχοντα σχεδιασμό να ενσωματώνει τις δύο φάσεις επέκτασης τοποθετώντας την ολοκλήρωσή τους το 2032, έτος κατά το οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 40 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού, με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β' τριμήνου του 2027.
Το πρόγραμμα επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan), το οποίο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως και 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Το τρέχον συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΑΑ εκτιμάται σε περίπου 1,280 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2032. Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032.
Το μίγμα χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος θα προέλθει από δανεισμό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη εξασφαλιστεί, και εν μέρει από το Κεφάλαιο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων μέσω του τετραετούς προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος (Scrip Dividend).
Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2024 ότι εξασφάλισε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ και πλέον, παράλληλα με το Scrip Dividend, θα προχωρήσει σε πρόσθετη δανειακή χρηματοδότηση.
Το Scrip Dividend
Η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ΔΑΑ θα καλυφθεί σε ένα μέρος μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή Scrip Dividend, το οποίο θα είναι τετραετούς διάρκειας. Το Scrip Dividend επελέγη καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΑΑ, είναι πιο φιλικό προς τους μετόχους, δεδομένου ότι τους δίνει την επιλογή συμμετοχής ή μη.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ανά έτος και, τέλος, προσφέρει τη δυνατότητα στους σημερινούς μετόχους να συμμετέχουν στη διατήρηση της υγιούς κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας, όπως σημειώνεται.
Οι προοπτικές για το 2025
Για το 2025, η διοίκηση του ΔΑΑ προβλέπει μονοψήφια αύξηση πέριξ του 5% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης και εστιάζει στην προσθήκη νέων δρομολογίων με ιδιαίτερη έμφαση σε μακρινούς προορισμούς υψηλής απόδοσης. «Αναμένουμε ότι η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του 2025 θα αυξηθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, ενώ μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της κίνησης θα συγκλίνει σταδιακά σε χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Flash Note των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΩς προς τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους, η διοίκηση του ΔΑΑ προβλέπει κέρδη μετά από φόρους τόσο για το 2025 όσο και για το 2026 της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, «συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από το εναπομείναν Μεταφερόμενο Ποσό, το οποίο αναμένουμε να εξαντληθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του 2025, ενώ θετική επίπτωση θα έχει η απόδοση των πρόσθετων επενδύσεων σε Αεροπορικές Δραστηριότητες».
Στην κατεύθυνση ανάπτυξης του δικτύου του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας με την προσθήκη μακρινών προορισμών, η διοίκηση του ΔΑΑ έχει ήδη ανακοινώσει για φέτος δύο νέες συνδέσεις από το αεροδρόμιο της Αθήνας, μία με το Λος Άντζελες και μία με τη Σάρλοτ των ΗΠΑ.
Συνολικά για το 2025 στο δίκτυο του ΔΑΑ προστίθενται 8 νέοι προορισμοί και 7 πρόσθετα δρομολόγια σε υφιστάμενες γραμμές. Μάλιστα, φέτος θα προσγειωθούν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας 4 αεροπορικές εταιρείες, η Air Haifa, η Sky Up, η World 2 Fly και η Air Albania.
Πιο αναλυτικά, η Air Haifa, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, συνδέει για πρώτη φορά την ελληνική πρωτεύουσα με τη Χάιφα. Αντίστοιχα, για πρώτη φορά αποκτά παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας η ουκρανική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Sky Up, η οποία θα εκτελεί δρομολόγια προς το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, μία γραμμή που εξυπηρετείται και από την AegeanΑΡΑΙΓ -0,65%.
Η Air Albania θα συνδέει φέτος την Αθήνα με τα Τίρανα, ενώ, τέλος, η World 2 Fly προσγειώνεται για πρώτη φορά στον ΔΑΑ εκτελώντας πτήσεις προς τη Μαδρίτη, συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη συγκεκριμένη γραμμή η Αegean, η Iberia και η Air Europa.
Οι νέοι προορισμοί
Σε ό,τι αφορά τους νέους προορισμούς με τους οποίους συνδέεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, εκτός από το Λος Άντζελες προς το οποίο θα πετάει η Norse, τη Σάρλοτ προς την οποία θα πετάει η American Airlines και τη Χάιφα, στον πίνακα του ΔΑΑ προστίθεται επίσης το Αλικάντε, ένα δρομολόγιο το οποία θα εκτελείται από τη βρετανική easyJet.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Αegean θα εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Λας Πάλμας, συνδέοντας την ελληνική πρωτεύουσα με τη Γκραν Κανάρια, το δρομολόγιο Αθήνα - Αρμπίλ, συνδέοντας την Ελλάδα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς επίσης και το δρομολόγιο Αθήνα - Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, επαναφέροντας μία γραμμή που τελευταία φορά είχε εξυπηρετηθεί το 2023.
Τέλος, προστίθεται στο δίκτυο του ΔΑΑ η πόλη Ελάτ στο Ισραήλ, με το εν λόγω δρομολόγιο να εκτελείται από την ισραηλινή Israir Airlines.
Οι υφιστάμενες γραμμές
Ως προς τις υφιστάμενες γραμμές, η χαμηλού κόστους ιρλανδική Ryanair θα πετά στη Λήμνο, η Transavia France θα εκτελεί πτήσεις προς τη Μασαλία, η easyJet ενισχύει τη σύνδεση με το Λούτον του Λονδίνου και η WizzAir θα πετά προς τη Βενετία.
Επιπλέον, η SKY express προσέθεσε 7 δρομολόγια το δ’ τρίμηνο του 2024 και θα τα διατηρήσει για το καλοκαίρι του 2025, συνδέοντας την Αθήνα με το Γιερεβάν, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα, την Τιφλίδα, τα Τίρανα, τη Βιέννη και το Άμστερνταμ.
Εκτός, δε, από την αύξηση των πτήσεων προς τις ΗΠΑ, ενισχύεται η σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη και με τη Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.