Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινείται για νέα εξαγορά η AS Company

Στόχος η άνοδος του κύκλου εργασιών στα 45-50 εκατομμύρια στην 5ετία. Περαιτέρω επέκταση στα Βαλκάνια. Έχουν προσδιοριστεί στόχοι προς εξαγορά. Οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Κινείται για νέα εξαγορά η AS Company

Στον πενταετή στόχο για κύκλο εργασιών μεταξύ 45 και 50 εκατ. ευρώ και για περιθώριο EBITDA μεταξύ του 17% και του 20% αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AS Company Στράτος Ανδρεάδης στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Οι επιδόσεις αυτές είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες (το 2023 σημειώθηκαν έσοδα 28,7 εκατ. και EBITDA 5,5 εκατ. ευρώ) και μάλιστα οι ανοδικές προβλέψεις αφορούν μια ελληνική αγορά παιχνιδιού που δεν αναμένεται να αναπτυχθεί κατά τα επόμενα χρόνια

Ειδικότερα, καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των επόμενων ετών, αναμένεται να διαδραματίσουν μεταξύ άλλων:

  • Η περαιτέρω επέκταση στη ρουμανική αγορά, στην οποία η εισηγμένη δραστηριοποιείται μόνο με τα δικά της προϊόντα. Στόχος είναι την επόμενη πενταετία ο κύκλος εργασιών να εκτιναχθεί από τα τρία στα δέκα εκατ. ευρώ (εκτίμηση για +25%-30% φέτος), γεγονός που θα εκτινάξει την κερδοφορία λόγω των πολύ μεγάλων οικονομιών κλίμακας.
  • Στο εξωτερικό, ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πωλήσεις προϊόντων στη Βουλγαρία, ενώ σε βάθος χρόνου θα εξεταστεί και η περαιτέρω επέκταση στα Βαλκάνια. Δραστηριότητα υπάρχει και στην Κύπρο, ενώ παράλληλα γίνονται και εξαγωγές σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης,
  • Στην εγχώρια αγορά δρομολογείται η είσοδος σε νέες αγορές, με τη διοίκηση να πιστεύει ότι τελικά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αντιπροσώπευση των προϊόντων για βρέφη και παιδιά (τα σήματα Chicco και Boppy, για την Ελλάδα και την Κύπρο και τα σήματα Bébé Comfort, and Safety First, για τη χώρα μας). Για το πρώτο χρόνο λειτουργίας (το 2025) αναμένεται η διατήρηση των πωλήσεων των σημάτων αυτών στα 4,5 με 5 εκατ. ευρώ, με προοπτική ανόδου από το 2026, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος της AS Cοmpany είναι να διευρύνει την προσφερόμενη γκάμα με την προσθήκη δικών της προϊόντων.
  • Επιδίωξη της AS Company είναι να εισέλθει και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες και για το σκοπό αυτό πιθανολογείται εξαγορά άλλης εταιρείας μέσα στο 2025 (ήδη υπάρχουν επαφές με έναν-δύο υποψήφια σχήματα).
  • Στον κλάδο του παιχνιδιού που παρουσιάζει πτωτική τάση στην Ευρώπη λόγω της υπογεννητικότητας, η AS Company όχι μόνο διευρύνει την προϊοντική της γκάμα απευθυνόμενη και σε παιχνίδια μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά παράλληλα ανεβάζει το ποσοστό των δικών της παιχνιδιών (από 0% πριν από μια πενταετία, τα δικά της προϊόντα θα φτάσουν φέτος στο 36%, με στόχο να ξεπεράσουν το 50% μετά από μια τριετία). Το λανσάρισμα δικών της προϊόντων, όχι μόνο ενισχύει το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας, αλλά παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα για προσφορά προϊόντων σε τιμές που μπορούν να γίνουν ανεκτές από την εγχώρια αγορά.

Επένδυση σε ακίνητα

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρθηκε στην αγορά ακινήτων που ήδη έχουν γίνει στην Κρήτη, στόχος των οποίων είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων σε βάθος χρόνου. Ο Στράτος Ανδρεάδης επανέλαβε πως «εμείς δεν έχουμε στόχο ούτε να ασχοληθούμε με τον τουρισμό, ούτε να γίνουμε ξενοδόχοι. Απλά, τοποθετήσαμε ένα τμήμα των διαθεσίμων μας και με τη σειρά μας προχωρούμε το ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Χρειάζεται χρόνος και επιδιώκουμε να δώσουμε υπεραξίες στους μετόχους μας».

Επενδυτική εξωστρέφεια

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της AS Company Απόστολος Πεταλάς, θεώρησε τη χθεσινή παρουσίαση στη ΕΘΕ ως την αρχή μιας περιόδου επενδυτικής εξωστρέφειας της εταιρείας, εκτιμώντας πως θα πρέπει να επικοινωνηθούν οι επιδόσεις της και οι στόχοι της προκειμένου να προκύψει η σωστή αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο Απόστολος Πεταλάς αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από δείκτες (π.χ. μονοψήφιο P/E, P/BV πολύ κοντά στη μονάδα, θετικό καθαρό ταμείο 14,3 εκατ. ευρώ πέραν των επενδύσεων στα ακίνητα της Κρήτης και δέσμευση της διοίκησης για ετήσια μερισματική απόδοση τουλάχιστον 4%-5%), σημείωσε και μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών της εισηγμένης, όπως οι πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στο μέτωπο της ψηφιοποίησης, την ύπαρξη του μεγαλύτερου R&D τμήματος στην Ευρώπη, τις μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες, κλπ.

Η οικογένεια Ανδρεάδη κατέχει σήμερα γύρω στο 64% της εταιρείας, ενώ θέση έχουν τόσο εγχώρια (γύρω στο 8%-9%), όσο και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (γύρω στο 5%-6%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v