Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και αρκετούς ενδιαφερόμενους, τελικά η Intracom Defense Α.Ε. (IDE) περνά πλέον στην Israel Aerospace Industries (IAI).
Η εξέλιξη αυτή σε ό,τι αφορά τον ελληνικό όμιλο της Intracom σημαίνει σημαντική ενίσχυση για το ταμείο. Τα 60 εκατ. ευρώ του αντίτιμου που θα πληρώσουν οι Ισραηλινοί θα προστεθούν στα 184 εκατ. ευρώ που ήδη διαθέτει (στοιχεία ισολογισμού 2022), δημιουργώντας μια «δύναμη πυρός» άνω των 240 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων πρέπει να αφαιρεθούν οι πόροι για την επιστροφή κεφαλαίου και την εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας, ήτοι περίπου 30 εκατ. ευρώ).
Η IDE, που ειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών και υποσυστημάτων βλημάτων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικών ενεργειακών συστημάτων κ.α. με δραστηριότητα στην Ελλάδα και στις χώρες του ΝΑΤΟ και παράλληλα βαθιές και μακρόχρονες σχέσεις με κορυφαίες εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι πλέον στην ιδιοκτησία του ισραηλινού ομίλου που έχει ήδη επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ειδικότερα και εν γένει στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της εταιρείας, στελέχη της αναφέρουν ότι με την πώληση θα υπάρξει ενίσχυση και διεύρυνση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και στις χώρες του ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει στην προώθηση ποικιλίας λύσεων που διαθέτει η εταιρεία -λύσεων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των τελικών χρηστών και είναι πλήρως προσαρμοσμένες για τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον φαίνεται να υπήρχε και από γαλλικές εταιρείες όπως είναι η ΜBDA, μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις όπλων σε όλη την Ευρώπη, η οποία μαζί με τη Thales συμμετέχει στην παραγωγή των ελληνικών φρεγατών, ενώ έχουν δηλωμένη απόφαση να στήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα.
Ο νέος ιδιοκτήτης, η IAI, είναι γνωστή παγκοσμίως ως κορυφαία εταιρεία, με τα συστήματα αεράμυνας για θάλασσα και ξηρά και τα μη επανδρωμένα συστήματα να θεωρούνται πρώτης τάξεως αριστουργήματα μηχανικής για την άμυνα που χρησιμοποιούνται από στρατούς ανά τον κόσμο.
Τα συστήματα αυτά είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του πνεύματος "Startup Nation", το οποίο ρέει στις φλέβες της εταιρείας και το οποίο επανειλημμένως έχει αποτυπωθεί στην αδιαπραγμάτευτη επένδυση της αεροδιαστημικής βιομηχανίας στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η IDE έχει εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη των προϊόντων της στον στρατιωτικό τομέα και, σύμφωνα με την κατάταξη από την Παγκόσμια Στρατιωτική Αγορά Vetronics που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο 2021, η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 15 καλύτερους κατασκευαστές έξυπνων συστημάτων μάχης παγκοσμίως. Η σύνδεση μεταξύ των εταιρειών που υπογραμμίζει την τεχνολογική αριστεία είναι κάτι φυσικό και έχει σημαντικές προοπτικές να ανταποκριθεί στη δυναμική και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Η Israel Aerospace με τους 15.000 εργαζόμενους στις τάξεις της αποτελεί την ισχυρή και κραταιά Αμυντική Κρατική Βιομηχανία του Ισραήλ, καθώς είναι ο βασικός κατασκευαστής της αεροδιαστημικής και της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας της. Η εταιρεία έγινε ιδιαιτέρως γνωστή από τη συμμετοχή της στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το περίφημο Iron Dome.
Η Intracom Defense (IDE)
Η Intracom Defense (IDE) δραστηριοποιείται στα αμυντικά συστήματα, πυραύλους, εξαρτήματα πολεμικών αεροσκαφών και άλλα αμυντικά συστήματα. Παράλληλα, επενδύοντας σημαντικά ποσά κάθε χρόνο σε Έρευνα & Ανάπτυξη, με συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας Ελλήνων μηχανικών, η IDE έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη «οικογένεια» εξελιγμένων Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (Hybrid Electric Power Systems - HEPS), που υποστηρίζουν πλήρως το «Ψηφιακό Πεδίο Μάχης».
Συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.
Διαθέτει στο portfolio της αξιόπιστα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και παρέχει υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων μονάδες πυραυλικών συστημάτων και ευρυζωνικές επικοινωνίες, με τη δημιουργία ασφαλών ασύρματων δικτύων. Μάλιστα, πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με τη ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης και κατασκευής του Συστήματος LOTUS, του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Τακτικού Αεροσκάφους.
Η IDE διαθέτει ίδια κεφάλαια κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, με ενεργητικό 115 εκατ. ευρώ και ανεκτέλεστο έργων άνω των 110 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει δανεισμό.
Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις συνεργασίες της με κορυφαίους ολοκληρωτές συστημάτων (system integrators), ενώ εισάγει και νέα καινοτόμα υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.