Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον αλλά με σαφές σχέδιο για τις προσεχείς χρήσεις κινείται ο όμιλος Φουρλή, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η διοίκησή του κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Δεδομένου του lockdown και της αβέβαιης διάρκειάς του στην Ελλάδα, αλλά και της πιθανότητας επιβολής αντίστοιχων μέτρων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο το επόμενο διάστημα, ο CEO του ομίλου Απ. Πεταλάς ανέφερε πως η έκβαση του τελευταίου τριμήνου της χρήσης του 2020 παραμένει άγνωστη.
Σημείωσε πως μετά τον Οκτώβριο, όπου οι πωλήσεις του ομίλου και στους δύο κλάδους, αλλά και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές ισορρόπησαν, τον Νοέμβριο ελπίζει σε ανάκτηση του 60% του περυσινού τζίρου.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα μέσω του e-commerce μπορεί να ανακτηθεί 30%-35% του τζίρου, ενώ στο εξωτερικό, όπου το 90% του δικτύου βρίσκεται προς το παρόν εν λειτουργία για τον τρέχοντα μήνα μπορεί να ανακτηθεί αντίστοιχα το 90% των πωλήσεων.
Ως αντίβαρο στις πιέσεις που δέχεται στην εμπορική του δραστηριότητα, ο όμιλος συγκρατεί τα κόστη λειτουργίας -κυρίως μέσω των προγραμμάτων κρατικής στήριξης- αλλά και τα επίπεδα ρευστότητάς του.
Έτσι, υπολογίζει ότι θα κλείσει τη χρήση του 2020 με διαθέσιμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται τόσο από επέκταση των γραμμών χρηματοδότησης όσο και από τη μετάθεση των πληρωμών των βασικών του προμηθευτών InterIKEA, Nike, Adidas (υπολογίζεται εξοικονόμηση ρευστότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ). Εκτιμά δε ότι ο καθαρός δανεισμός του στο τέλος του έτους θα ανέλθει επίσης στα 100 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις
Παρά τη γεμάτη προκλήσεις χρονιά, ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις, θέτοντας μάλιστα νέους στόχους με ορίζοντα το 2023. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην προσεχή τριετία θα ολοκληρωθούν επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για την υιοθέτηση αυτοματισμών στα logistic centers του ομίλου, δεδομένου ότι αναπτύσσει δυναμικά το e-commerce για ΙΚΕΑ και Intersport, αλλά και για την εξυπηρέτηση του φυσικού δικτύου που συνεχίζει να επεκτείνει.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ήδη έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα καταστημάτων ΙΚΕΑ «πόλης» σε Πάτρα και Κρήτη, ενώ αναζητείται χώρος στη Βουλγαρία. Επίσης, συνεχίζεται η αναζήτηση χώρων για μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ στην ελληνική περιφέρεια, πέραν των καταστημάτων του αθλητικού κλάδου της Intersport και της Athlete’s Foot.
Στο πλαίσιο, αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα για την προσεχή τριετία έως το 2023, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο επίπεδο του 2020, δηλαδή μεταξύ 20-22 εκατ. ευρώ ανά έτος. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε σε «εξορθολογισμό δικτύου» στην τουρκική αγορά, παραδεχόμενη την επίπτωση της οικονομικής και συναλλαγματικής κρίσης στη γείτονα.
Οι παρενέργειες στο γ' τρίμηνο
Η διοίκηση του ομίλου χαρακτήρισε τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου της χρήσης (παρουσίασε πωλήσεις 119,8 εκατ. ευρώ έναντι 132,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μειωμένες κατά 9,3%) όπου λειτουργούσε με ανοιχτά καταστήματα, «κατώτερες των προσδοκιών», δίνοντας ωστόσο εξήγηση για την εξέλιξη αυτή.
Ο όμιλος δέχτηκε την επίπτωση από τα προβλήματα εφοδιασμού από την InterIKEA (γεγονός που τον υποχρέωσε να λειτουργεί χωρίς απόθεμα για κάποια προϊόντα), την οποία υπολογίζει για το σύνολο του εννεαμήνου του 2020 σε 5%-6%. Αντιστοίχως, ο όμιλος μέτρησε ως απώλεια τις B2B πωλήσεις, δηλαδή εκείνες που αφορούν επιχειρήσεις και καταλύματα, εξαιτίας της δραστικής πτώσης της τουριστικής κίνησης. Στο τρίμηνο υπολογίζεται ότι αυτές ήταν μειωμένες κατά 1,9%.
Επίσης ο όμιλος δέχθηκε πλήγμα από την περιορισμένη επίσκεψη στον κλάδο εστίασης των ΙΚΕΑ (στο σύνολο της χρήσης του 2019 αφορούσε στο 6% του τζίρου της δραστηριότητας).
Το real estate
Τέλος, η διοίκηση του ομίλου αναμένει τις τελικές εγκρίσεις των αρχών για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ που έχει συστήσει. Στο μεταξύ πάντως η Fοurlis Real Estate έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της με το 50% επί δύο ακινήτων που θα αξιοποιηθούν για τα νέα ΙΚΕΑ «πόλης» σε Κρήτη και Πάτρα.
Έτσι, το gross asset value της ΑΕΕΑΠ ανέρχεται ήδη σε 190 εκατ. ευρώ.