Την έγκριση της απορρόφησης στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική από τη ΣΙΔΜΑ ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τελευταίας.
Σύμφωνα με τους όρους της συγχώνευσης, μετά τη δρομολογούμενη ΑΜΚ, ο αριθμός των μετοχών της ΣIΔΜA θα αυξηθεί από τα 10.186.667 στα 13.582.223 με τους νέους τίτλους να τους λαμβάνει η Μπήτρος Συμμετοχών, το ποσοστό της οποίας στη ΣIΔΜA θα διαμορφωθεί στο 25% (αντίστοιχα, το μερίδιο που κατέχει στη ΣIΔΜA ο Όμιλος Viohalco από το 35% αναμένεται να υποχωρήσει περίπου το 26,3%).
Στόχος της διοίκησης της ΣIΔΜA είναι το deal να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και για τον λόγο αυτό: α) Έχει ήδη υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την εισηγμένη να παρέχει στοιχεία που της ζητούνται, συνεργαζόμενη με την Επιτροπή, β) Σύντομα θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (επειδή πρόκειται για ΑΜΚ με εισφορά σε είδος και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα είναι συντομότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις).
Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του deal;
Πρώτον, σε λογιστικό επίπεδο, τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας ΣIΔΜA θα περάσουν σε θετικό πρόσημο (-8,79 εκατ. στις 31/12/2019), ενώ πολύ σημαντική βελτίωση θα προκύψει και για τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια του εισηγμένου Ομίλου, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος.
«Αισιοδοξούμε πως μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε και αυτά σε θετικά», υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στη ΣIΔΜA.
Δεύτερον, θα υπάρξουν προσπάθειες προκειμένου να εκμεταλλευθούν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, καθώς μέσω του deal θα συμπράξουν οι δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου εμπορίας σιδήρου, σε μια κατακερματισμένη αγορά που διακρίνεται από υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, μεγάλα περιθώρια πίστωσης προς τους πελάτες και «χτυπημένα» ποσοστά μεικτού κέρδους.
Τρίτον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΣIΔΜA (στις 31/12/2019 ο Όμιλος είχε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες 9,347 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες 95,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διέθετε και ταμείο ύψους 6,24 εκατ. ευρώ). Αν και δεν προβλέπεται να υπάρξει «κούρεμα υποχρεώσεων», οι συζητήσεις αφορούν τη μετατροπή ενός μεγάλου τμήματος του δανεισμού από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, καθώς και μεταβολή στο ύψος του επιτοκίου. Η διοίκηση της ΣIΔΜA δεν θέλησε να πιθανολογήσει το αποτέλεσμα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, πλην όμως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική, το κλίμα για την εισηγμένη εταιρεία έχει βελτιωθεί.
Ανοδικό α’ τρίμηνο, αλλά…
Η χρονιά ξεκίνησε ανοδικά για τη ΣIΔΜA με τον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου να είναι αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό. Αναμφίβολα, ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα πτωτικός λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο Μάιος χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα ως περίοδος σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Ο κύκλος του πρώτου φετινού πενταμήνου αναμένεται να είναι συγκρατημένα πτωτικός» αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη.
Το κλειδί πάντως για την ανάπτυξη της εταιρείας, του κλάδου, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, βρίσκεται στο πόσο γρήγορα θα αντιδράσει το δημόσιο στο κομμάτι της επανεκκίνησης των έργων, καθώς και στο γενικότερο επενδυτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην οικονομία: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της, έτσι ώστε να επιστρέψουμε γρήγορα στην κατάσταση και στο κλίμα που επικρατούσε στις αρχές της φετινής χρονιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.