ΕΥΔΑΠ: Το στοίχημα της νέας διοίκησης με τα έργα στην Ανατ. Αττική

Εκτός από τη νέα σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καλείται να επιταχύνει τους διαγωνισμούς και τα έργα για τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα δίκτυα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική που σέρνονται επί χρόνια.

ΕΥΔΑΠ: Το στοίχημα της νέας διοίκησης με τα έργα στην Ανατ. Αττική

Η νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο που αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτωπα που βρήκε ανοικτά η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αναστ. Τόσιο. Εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών (Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων – ΚΕΛ) και των αποχετευτικών δικτύων στην Ανατολική Αττική, οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν βαριά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τώρα η νέα διοίκηση πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμούς, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ και να ολοκληρώσει τα έργα μέχρι το τέλος του 2023 προκειμένου να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων (τα έργα χρηματοδοτούνται κατά 90% από την Ε.Ε.). Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει μόνο για την Ανατολική Αττική (καθώς υπάρχουν και πρόστιμα επειδή δεν συνδέονται τα δίκτυα αποχέτευσης με τον βιολογικό του Θριασίου!) πρόστιμα 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε χρόνο που δεν λειτουργούν τα ΚΕΛ το πρόστιμο αυξάνεται κατά 4,8 εκατομμύρια.

Στα ΚΕΛ που θα κατασκευαστούν στην Αττική περιλαμβάνεται και αυτό του Ελληνικού όπου, όπως είπε την Τρίτη η διοίκηση, υπάρχουν συζητήσεις με την Lamda Development για πιθανή αναβάθμιση ώστε το επεξεργασμένο νερό που παράγεται να χρησιμοποιείται και εκτός του πρώην αεροδρομίου. Το συγκεκριμένο ΚΕΛ περιλαμβάνεται στα έργα που καλείται να προωθήσει και χρηματοδοτήσει η εταιρεία του ομίλου Λάτση.

Παράλληλα με τους διαγωνισμούς για τα ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική, προχωρά και ο νέος διαγωνισμός για την τετραετή διαχείριση της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ. Προσφορές έχουν καταθέσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ, η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΡΝΑ – Suez International και η κοινοπραξία Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος. Η διαδικασία, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης και ο χρόνος πιέζει γιατί η υφιστάμενη σύμβαση διαχείριση λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είπε χθες πως επιδιώκει να επεκταθεί και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη παραδόθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο 2 MW στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Μενίδι. Παράλληλα συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό της σε άλλες περιοχές της Αττικής που δεν έχει σήμερα παρουσία. Ετσι, βρίσκεται στο τελικό στάδιο παράδοσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των δήμων Σαλαμίνας και Μεγαραίων. Στα Μέγαρα η δημοτική αρχή συμφώνησε να παραχωρήσει τα δίκτυα έναντι των οφειλών που έχει, όπως και άλλοι ΟΤΑ, προς την ΕΥΔAΠ. Η διαδικασία αποτίμησης των παγίων που θα μεταφερθούν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα έργα στην Ανατολική Αττική

Αν και ήταν γνωστές οι προθεσμίες για την κατασκευή των ΚΕΛ και των δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, τα έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το περασμένο καλοκαίρι! Η νέα διοίκηση της ΕΥΔAΠ υποστηρίζει πως στόχος της είναι να υπάρχει ανάδοχος μέχρι το τέλος του 2020, χωρίς να αναφέρεται στο πότε θα είναι έτοιμη για την προκήρυξη των διαγωνισμών. Προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν 900 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης, από Μαραθώνα μέχρι Σαρωνίδα – Ανάβυσσο καθώς και τρία ΚΕΛ. Εκτιμάται πως τα ΚΕΛ Γλυκών Νερών και Παιανίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, ενώ πιο πίσω πάει ο βιολογικός καθαρισμός της Ραφήνας και τα έργα στο δήμο Μαραθώνα.

Εκκρεμεί, όμως, η χωροθέτηση του αντίστοιχου κέντρου επεξεργασίας στο δήμο Σαρωνικού, ενώ προβλήματα (λόγω προσφυγών τεχνικών εταιρειών) υπήρξε στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό για δίκτυα αποχέτευσης στην Παλλήνη (180 χιλιόμετρα με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ). Χθες η διοίκηση της ΕΥΔAΠ είπε πως αναμένονται εντός των ημερών εξελίξεις στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Οσο για το ΚΕΛ Κορωπίου, που κατασκευάζεται επί χρόνια, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρέπεμψε στην τοπική αυτοδιοίκηση που προωθεί το έργο.

Για το Θριάσιο, όπου υπάρχει βιολογικός καθαριασμός που υπολειτουργεί επειδή δεν συνδέονται με τα δίκτυα αποχέτευσης οι κάτοικοι της περιοχής (λόγω του κόστους σύνδεσης), η διοίκηση της ΕΥΔAΠ είπε πως στην περίπτωση που υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και επιτραπεί στην επιχείρηση να έχει ρόλο στις συνδέσεις των κατοίκων, θα εξέταζε την πιθανότητα επιδότησης ή άλλων μορφών χρηματοδότησης του τέλους σύνδεσης.

Το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ

Ο κ. Χ. Σαχίνης υπενθύμισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία επιβάλλει στο ελληνικό δημόσιο να κατέχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔAΠ και παρέπεμψε στο Υπερταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ για την τύχη του 11,33% που ελέγχει το τελευταίο. Σήμερα το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) ελέγχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔAΠ, το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33% και το 9,99% ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής John Paulson.

Η ΕΥΔΑΠ έχει σήμερα περίπου 2.200.000 ενεργούς μετρητές ενώ διαχειρίζεται περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και 9.500 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης. Η νέα διοίκηση είπε πως το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσει και σε επενδύσεις για την ανανέωση τμήματος των δικτύων που ορισμένα τμήματά τους είναι άνω των 50 ετών και σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη ανταπόκριση σε βλάβες, κ.λπ. Ηδη έχει υλοποιήσει πιλοτικά έργα έξυπνων υδρομετρητών σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο με την εγκατάσταση περίπου 80.000 συσκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v