Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται πως μπαίνει το πρόγραμμα πιθανών εξαγορών άλλων κλινικών (που είχε εξαγγελθεί χωρίς να καρποφορήσει ως τώρα) από το Ιατρικό Αθηνών, καθώς ο εισηγμένος όμιλος εμφανίζεται να δίνει τώρα προτεραιότητα στην οργανική του ανάπτυξη, εξετάζοντας παράλληλα και το σενάριο κατασκευής νέας μονάδας σε ιδιόκτητη έκταση στην Παιανία.
Μιλώντας στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο CEO του ομίλου κ. Βασίλης Αποστολόπουλος συμπεριέλαβε μεν τις εξαγορές στο τρίπτυχο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας (μαζί με την αύξηση εργασιών στις ήδη υπάρχουσες μονάδες και την πιθανή λειτουργία άλλης μιας στην Παιανία), ωστόσο συμπλήρωσε πως «δεν βιαζόμαστε για όλα τα παραπάνω. Θα γίνουν μόνο όταν εξυπηρετείται η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, τόνισε πως «στο σημείο καμπής που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος, εμείς θα είμαστε ο ελληνικός πόλος του. Θα παραμείνουμε εδώ, σε αντίθεση με κάποια funds που επενδύουν για λίγα χρόνια και μετά αποχωρούν. Πέρυσι υλοποιήσαμε επενδύσεις 12,8 εκατ. ευρώ και το τετραετές πρόγραμμά μας έως το 2022 υπολογίζεται στα σαράντα εκατ. ευρώ. Οι γιατροί που επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό έχουν ως πύλη εισόδου το Ιατρικό Αθηνών».
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σημείωσε μεταξύ άλλων:
• Όπως και το 2018, έτσι και φέτος όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνδυασμός βελτίωσης λειτουργικών επιδόσεων (EBITDA) και μείωσης καθαρού δανεισμού.
• Οι σχέσεις με τις τράπεζες είναι πολύ καλές, με το επιτόκιο βραχυχρόνιου δανεισμού να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και τις γραμμές πίστωσης που δίδονται μέσω leasing να υπερβαίνουν τις ανάγκες της εταιρείας. «Από το υψηλό των τραπεζικών μας υποχρεώσεων που είχε φτάσει στα 164 εκατ. ευρώ, μέσα στην κρίση αποπληρώσαμε σε τόκους και χρεολύσια γύρω στα 90-100 εκατ. ευρώ και έτσι το σημερινό μας υπόλοιπο βρίσκεται χαμηλότερα από τα 120 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι το 2021 ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA να βρεθεί κάτω από το 3. Αν μάλιστα δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα του clawback και του rebate, ο όμιλος θα είχε σήμερα μηδενικό τραπεζικό δανεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Ζέρδιλας.
• Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε και πάλι στην ευχάριστη θέση να διανέμουμε μερίσματα στους μετόχους μας.
• Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ακόμη μέχρις ότου το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι σε θέση να επιτελέσει τη βασική του δραστηριότητα, η οποία είναι η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν εξετάζουμε τώρα ένα πλάνο αποχώρησης της εταιρείας από το Χ.Α.
• Οι σχέσεις του ομίλου με τις ασφαλιστικές εταιρείες διευρύνονται και εμβαθύνονται. Στηρίζονται μάλιστα στο μακροπρόθεσμο όφελος και των δύο πλευρών. Δεν αποτελούν τμήμα ενός power game ανάλογα με την τρέχουσα συγκυρία και αυτό έχει ξεκαθαριστεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.