Στις 22 Ιουλίου 2019 ορίστηκε η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ειδικότερα, σήμερα, μετά από αίτημα της εταιρείας, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης όρισε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς η προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου συζήτηση αναβλήθηκε, λόγω αναστολής εργασιών του Πρωτοδικείου, εξαιτίας των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106δ θα γίνει με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς ως βασική πιστώτρια, το οποίο προβλέπει τη σύσταση τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στην οποία θα περάσουν τα assets της ΕΒΖ. Στην πρώτη εταιρεία, θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη, τα βιομηχανικά ακίνητα στην Ελλάδα και στην τρίτη, τα real estate assets που κατέχει η εταιρεία.
Άφαντος ο επενδυτής
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, το οποίο έχει οριστικοποιηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, εδώ και περίπου 2,5 μήνες βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της εταιρείας, με τον επικεφαλής του fund Innovation Brain, Lucas Fecker. Παρότι ο τελευταίος φερόταν να δηλώνει ότι έως τις 10 Ιουνίου θα είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την ΕΒΖ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως τώρα, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όσοι έκαναν λόγο -και με δεδομένη την πρότερη εμπειρία- ότι ο επενδυτής αυτό που ήθελε, ήταν να αγοράσει... χρόνο.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας, αν καταθέσει δεσμευτική προσφορά η Innovation Brain, τότε το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς θα αντικατασταθεί με αυτό του επενδυτή. Και ενώ η εξεύρεση της όποιας λύσης για το μέλλον της εταιρείας απομακρύνεται χρονικά, κομβικής σημασίας είναι η αδυναμία της εταιρείας να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, αλλά και να αποπληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρείται να αντιμετωπισθεί μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς με πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα επιχορήγησης της ΕΒΖ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν σε δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και απαιτήσεις τευτλοπαραγωγών που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για την παραγωγή του έτους 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 5,5 εκατ. ευρώ.