ΕΤΕ: «Τρέχει» η πώληση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,6 δισ.

Κατατίθενται μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με περίπου 13.000 NPEs. Τα χαρακτηριστικά του πακέτου. Στόχος να εγγραφεί το όφελος εντός α’ τριμήνου 2019.

ΕΤΕ: «Τρέχει» η πώληση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,6 δισ.

Με ταχείς διαδικασίες «τρέχει» ο διαγωνισμός για την πώληση από την Εθνική Τράπεζα μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Symbol), καθώς κατατίθενται -εντός χρονοδιαγράμματος- οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 0,95 δισ. αποτελεί το οφειλόμενο κεφάλαιο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σειρά μεγάλων και μεσαίων private equity funds, κάποια εκ των οποίων εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά. 

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους-, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,65 δισ. ευρώ αφορά σε εμπορικά ακίνητα/βιομηχανοστάσια και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να μετρήσει στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου 2019, όσον αφορά στον στόχο  μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) της.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει ήδη υλοποιήσει τη φετινή δέσμευση μείωσης των NPEs καθώς στις 30/6 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της ήταν κατά 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί για το τέλος της χρονιάς.

Το project Symbol καθώς και η πώληση ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ. ευρώ, θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου για το 2019.

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δισ. ευρώ, χάρη σε λογιστικές διαγραφές (3,4 δισ. ευρώ) και σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δισ.). Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης των NPEs στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 42,6%, με την κάλυψη από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 60,1%.

Μέχρι στιγμής, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς εισέπραξε από την Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο εντός ισολογισμού απαίτησης, ύψους 1,45 δισ. ευρώ (project Amoeba). Δηλαδή, το τίμημα άγγιξε το 30% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Ακόμη καλύτερο τίμημα πέτυχε η Alpha στο project Jupiter, καθώς η Apollo, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, θα καταβάλει 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ.

Το τίμημα ξεπερνά, ελαφρώς, την εμπορική αξία των ακινήτων, που αποτελούν τα ενέχυρα των μεταβιβαζόμενων δανείων, η οποία ακούγεται ότι είχε υπολογιστεί από την τράπεζα και τον σύμβουλο σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v