Μπορεί οι τζίροι να παραμένουν χαμηλοί και τα περιθώρια μικτού κέρδους να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στην αγορά των ειδών εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, λόγω των αυξημένων επενδύσεων που αναμένεται να έρθουν στην οικονομία.
Ειδικότερα, την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί μια κάποια τόνωση της ζήτησης που προέρχεται από ιδιώτες πελάτες και κυρίως από μέτωπο του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου, ωστόσο αυτό δεν έχει μεταφραστεί φέτος (επί του παρόντος τουλάχιστον) σε αυξημένο κύκλο εργασιών για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς:
Πρώτον, οι δημόσιες επενδύσεις διατηρούνται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών και
δεύτερον, οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες που ενίσχυσαν τα μεγέθη του κλάδου, ολοκληρώθηκαν γύρω στα μέσα του 2017.
Υπάρχουν τρεις ακόμη «πονοκέφαλοι» για τις εισηγμένες (και όχι μόνο) εταιρείες του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου):
Πρώτον, η κόπωση και οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μακρά περίοδο παροιμιώδους ύφεσης (υψηλός δανεισμός, μεγάλες περίοδοι πίστωσης πελατών, κίνδυνοι επισφαλειών, οξύτατος ανταγωνισμός).
Δεύτερον, η μείωση των μικτών περιθωρίων κέρδους σε σχέση με το 2017, εξαιτίας της πορείας που έχει σημειώσει η διεθνής τιμή του μετάλλου (χάλυβα) και
τρίτον, κάποιες πιθανές παρενέργειες από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Έλαστρον κ. Αθανάσιο Καλπίνη, «μια επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες θα έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα για την Έλαστρον. Στα πλεονεκτήματα είναι η μείωση του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες (όπως Τουρκία και FYROM), οι μικρότερες διακυμάνσεις στις τιμές του μετάλλου, γεγονός που θα περιορίσει τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και η πιθανή εξάλειψη μικρών εμπόρων-εισαγωγέων που ανταγωνίζονται την εταιρεία. Από την άλλη πλευρά όμως, οι πηγές των πρώτων υλών θα είναι λιγότερες, (με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος απόκτησής τους), οπότε οι ελληνικές εταιρείες θα κληθούν να μειώσουν τις άλλες λειτουργικές τους δαπάνες».
Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, το κλίμα στον κλάδο είναι περισσότερο αισιόδοξο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης και επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ υπάρχουν προσδοκίες πως από το 2019 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αρκετά νέα επενδυτικά projects σημαντικού μεγέθους.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου της φερώνυμης εισηγμένης εταιρείας, για διαφαινόμενη αφύπνιση των επενδύσεων σε κατοικίες (Golden Visa, Airbnb), αλλά και για «αναμονή της έναρξης των μεγάλων ιδιωτικών έργων, των έργων παραχώρησης και των αμιγώς δημόσιων, όπως το Ελληνικό, η γραμμή 4 του Μετρό, το Καστέλι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου, η αναβάθμιση των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, η συνέχιση των έργων αναβάθμισης του ΟΛΠ, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας, τα νέα super malls και outlets και τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Σε ό,τι αφορά την πορεία κάθε μιας εκ των εισηγμένων εταιρειών, η Έλαστρον έχει καταφέρει μέσα από επενδύσεις και αυξανόμενες εξαγωγές να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή ρευστότητα. Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 27%, με μειωμένο ωστόσο περιθώριο κέρδους.
Το deal μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρου (απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος της δεύτερης εισηγμένης από την πρώτη, συνολική αναχρηματοδότηση με επιμήκυνση λήξεων και χαμηλότερα επιτόκια) φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία, εξέλιξη που αν ολοκληρωθεί, θα χαροποιήσει τις διοικήσεις και τους μετόχους των δύο ομίλων. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών, σε ένα «σίριαλ» που διαρκεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Τέλος, η Aφoί Κoρδέλλoυ έχει επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία κατά τις δύο τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2016 και 2017), έχοντας μέχρι σήμερα καλές σχέσεις συνεργασίες με το τραπεζικό σύστημα.