Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερρίκος Ντυνάν: Πάνω από 20 οι αρχικά ενδιαφερόμενοι

Υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs). Προσδοκίες ότι θα προκύψουν τουλάχιστον τρεις κοινοπραξίες. Εντός των διεκδικητών η CVC Capital, εγχώριες κλινικές, funds και ΑΕΕΑΠ.

Ερρίκος Ντυνάν: Πάνω από 20 οι αρχικά ενδιαφερόμενοι

Περισσότεροι από 20 επενδυτές υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs), λαμβάνοντας θέση στην αφετηρία του διαγωνισμού πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο αριθμός των κατ' αρχάς ενδιαφερομένων κρίνεται ικανοποιητικός καθώς διατυπώνεται η προσδοκία ότι θα προκύψουν τουλάχιστον τρία κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν την Ημιθέα, τη θυγατρική, δηλαδή, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέχει το Ερρίκος Ντυνάν.

Μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs, περιλαμβάνονται οι «συνήθεις ύποπτοι» CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, Ιασώ, Ευρωκλινική, ενώ έκπληξη θεωρείται το ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό αγοραστή. Το γεγονός ότι η CVC Capital είναι μεταξύ των αρχικά ενδιαφερομένων δεν προοιωνίζεται κάτι ως προς την τελική της στάση.

Στην αγορά κυκλοφορεί ευρύτατα ότι η CVC δεν προτίθεται να διεκδικήσει μέχρι τέλους το Ερρίκος Ντυνάν, εφόσον το deal απόκτησης του Υγεία οριστικοποιηθεί. Ενδέχεται, όμως, οι παραπάνω πληροφορίες να αποτελούν τακτική κίνηση εκ μέρους του fund.

Υψηλή είναι η συμμετοχή από ΑΕΕΑΠ, εταιρείες real estate και ξένα funds (Farallon, Mubadala), τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κλάδο. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν ευνοεί τη δημιουργία κοινοπραξιών, μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας και funds ή ΑΕΕΑΠ που θέλουν να αγοράσουν το ακίνητο και εν συνεχεία να το μισθώσουν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο δεν έφθασε σε break even επίπεδο ούτε κατά την περσινή χρήση, είναι πιθανόν οι δεσμευτικές προσφορές να είναι χαμηλότερες.

Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε, πέρυσι, σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση στο κόστος υπηρεσιών κατά 3 εκατ. ευρώ και στα έξοδα διοίκησης κατά 1 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι ζημίες εκμετάλλευσης διευρύνθηκαν, φθάνοντας στα 15,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου στην έκθεση διαχείρισης, που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, σημειώνει: «Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη "νεκρού σημείου"».

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 9,6 εκατ. ευρώ το 2016 (βελτίωση κατά 28%).

Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,8 εκατ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20%, θα ήταν όμως μεγαλύτερες, αν δεν είχε αναγνωρισθεί αναβαλλόμενος φόρος 5,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v