Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστηριώδεις αγοραστές συγκεντρώνουν «σκοτεινό στόλο» LNG

Ομάδα άγνωστων μέχρι πρότινος εταιρειών, εγγεγραμμένων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέκτησαν ταχύτατα πλοία LNG τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας τις τιμές. Γιατί «δείχνει» Ρωσία η κίνηση.

Μυστηριώδεις αγοραστές συγκεντρώνουν «σκοτεινό στόλο» LNG

Μυστηριώδεις αγοραστές με ύποπτους δεσμούς με τη Ρωσία έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν δεκάδες πλοία ικανά να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε κινήσεις που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα επεκτείνει τον «σκοτεινό στόλο» των ενεργειακών δεξαμενόπλοιων.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, εμπειρογνώμονες της ναυτιλιακής βιομηχανίας λένε ότι μια ομάδα άγνωστων μέχρι πρότινος εταιρειών, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέκτησαν ταχύτατα πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας τις τιμές της αγοράς, ιδίως για τα παλαιότερα πλοία.

Η αγοραστική έξαρση αντηχεί τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα δημιούργησε έναν σκοτεινό στόλο δεξαμενόπλοιων για να μεταφέρει πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο ενόψει των δυτικών κυρώσεων, χρησιμοποιώντας συχνά τα ΗΑΕ ως κέντρο για τις ενεργειακές συναλλαγές. Αν και οι ρωσικές πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου επηρεάζονται λιγότερο από τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με το πετρέλαιο, η Μόσχα προετοιμάζεται για την αυστηροποίηση των περιορισμών.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, περισσότερα από 50 πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αλλάξει ιδιοκτησία σε εταιρείες που βρίσκονται στα ΗΑΕ, σύμφωνα με τη Windward, μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου για πλοιοκτήτες και κυβερνήσεις. Πριν από αυτό, τέτοιες συναλλαγές ήταν σπάνιες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v