Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης

Συμφωνία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου υπέγραψαν οι ECM Partners και Metric Capital Partners. Νέος μέτοχος πλειοψηφίας η MidEuropa. H πορεία της εταιρείας και τα πωλητήρια από το 2015.

Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν η Famar, η φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Μαρινόπουλου, περνούσε στα χέρια των τραπεζών. Επτά χρόνια και τέσσερις μήνες από εκείνη την ημέρα και αφού μεσολάβησαν έξι ακόμη deals κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Famar περνά στον έλεγχο της MidEuropa.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η ECM Partners και η Metric Capital Partners προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την πώληση του μεριδίου πλειοψηφίας τους στη MidEuropa, που έχει συγκεντρώσει και διαχειριστεί κεφάλαια άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της 25ετούς πορείας της. Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, θα διατηρήσουν, όπως έγινε γνωστό, μειοψηφικό ποσοστό στη Famar. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το ύψος του τιμήματος ούτε και τι ποσοστό θα διατηρήσουν οι υπάρχοντες μέτοχοι στην εταιρεία. Σήμερα βασικός μέτοχος της Famar είναι η Mpilo Sarl, η οποία ανήκει κατά 55% στην Elements Capital Management (ECM) και κατά 45% στη MetricCapital Partners (Metric).

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Famar αλλάζει χέρια. Απλώς η τελευταία αλλαγή σκυτάλης στην εταιρεία ήταν χρονικά πολύ σύντομη -σ.σ. διήρκησε κάτι λιγότερο από επτά μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr- και συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές, αναφέρουν πηγές με γνώση.

Η πρώτη προσπάθεια πώλησης της Famar έγινε το «μακρινό» 2015. Τότε η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε αναθέσει στην Jefferies -σ.σ. και στο τελευταίο deal η Jefferies είχε ενεργό ρόλο στην ολοκλήρωσή του- να διερευνήσει αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, προκειμένου είτε να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας και να αποχωρήσει είτε να παραχωρήσει μέρος της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός ήταν, τα κεφάλαια που θα λάμβανε η οικογένεια Μαρινόπουλου (μέρος ή το σύνολο αυτών) να κατευθυνθεί για τη στήριξη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, που στην πορεία κατέρρευσε και το δίκτυό της πέρασε στην αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Τρεις διεθνείς παίκτες είχαν ενδιαφερθεί τότε για την απόκτηση της Famar, το δε τίμημα, με βάση το enterprise value, ξεπερνούσε τα 450 εκατ. ευρώ, με equity value 240 εκατ. ευρώ. Τελικά το deal εκείνο κατέρρευσε στις αρχές του 2016, γιατί το τίμημα θεωρήθηκε χαμηλό από την οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία φέρεται να ανέθεσε, λίγο διάστημα μετά, στη Rothschild να αναζητήσει επενδυτή, προκειμένου να πιάσει καλύτερη τιμή.

Τελικά η αναγκαστική λύση δόθηκε την άνοιξη του 2017, όταν μεταβιβάστηκε στις τράπεζες Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, οι οποίες διόρισαν την Pillarstone ως Equity Advisor. Έναν χρόνο και κάτι μήνες αργότερα, τον Σεπτεμβρίου του 2018, η Famar υπέγραψε συμφωνία με την Pillarstone LLP, τις ελληνικές τράπεζες και άλλους δανειστές για πρόσθετη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 υπογράφηκε νέα συμφωνία χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του 70% του ομολογιακού δανείου ύψους 119 εκατ. ευρώ και την εγγραφή νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για ποσό ύψους 26,3 εκατ. ευρώ που παρείχε η KAG Ελλάδας, θυγατρική της KKR. Η Pillarstone BidCo SCA, επίσης θυγατρική της KKR, έγινε άμεσος μέτοχος της Famar Holding Sarl.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2019, ο όμιλος ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφηκαν δύο συμφωνίες αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που κάλυπταν ολόκληρο τον όμιλο (Βόρειο και Νότιο μέρος). Στις 18 Νοεμβρίου 2019, η διαδικασία πώλησης του Βόρειου μέρους του ομίλου ολοκληρώθηκε, ενώ η πώληση στο επενδυτικό fund York Capital Management (York) και στην Elements Capital Management (ECM) του Νότιου τομέα, δηλαδή οι δραστηριότητες της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. H York Capital Management εξήλθε από τη Famar τον Αύγουστο του 2021, έχοντας βγάλει, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, πέντε φορές τα λεφτά που είχε τοποθετήσει αρχικά στην εταιρεία. Με την έξοδο της York, η ECM κατέστη πλειοψηφών μέτοχος, ενώ μειοψηφικό πακέτο απέκτησε η Metric Capital Partners (Metric).

Σήμερα, η εταιρεία αλλάζει και πάλι βασικό μέτοχο. Σύμφωνα με τον Matthew Strassberg, εταίρο και επικεφαλής του τομέα υγειονομικής περίθαλψης στη MidEuropa: «Η επένδυσή μας στη Famar καταδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της MidEuropa να εντοπίζει και να υποστηρίζει αναπτυσσόμενες πλατφόρμες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και μόλις ολοκληρωθεί θα ανεβάσει τις συνολικές επενδύσεις μας στον τομέα σε πολύ περισσότερα από 1 δισ. ευρώ».

Ο Σάββας Λιασής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ECM, αναφέρει: «Μέσα από εκτεταμένες προσπάθειες καταφέραμε να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας και να οδηγήσουμε την ανάπτυξη υλοποιώντας επενδύσεις με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης. Σήμερα, η Famar είναι από τους κορυφαίος CDMO με δυνατότητες και ποιότητα υπηρεσιών παγκοσμίου βεληνεκούς. Είμαι πεπεισμένος ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να ευημερεί υπό την καθοδήγηση της MidEuropa».

Πέρυσι η Famar, που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων με βασικό αντικείμενο την παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, πέτυχε σε επίπεδο ομίλου αύξηση 7,55% στις πωλήσεις, που ανήλθαν σε 147,272 εκατ. ευρώ, +7,69% στο μικτό κέρδος στα 36,545 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν τα 3,279 εκατ. ευρώ από κέρδη 85.943 ευρώ το 2022.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις πωλήσεις προϊόντων και υλικών, ήτοι 89,159 εκατ. ευρώ έναντι 78,839 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ από την παροχή υπηρεσιών οι πωλήσεις ανήλθαν στα 58,113 εκατ. ευρώ έναντι 58,095 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v