Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Κόβει, ράβει και «νοικοκυρεύει»

Η περικοπή στα κόστη ενίσχυσε τα κέρδη, ενώ η πώληση της Ιασώ General μειώνει δανεισμό και χρηματοοικονομικά κόστη. Τα σχέδια επέκτασης και η ανάγκη να βελτιωθούν οι επιδόσεις των Ιασώ Θεσσαλίας και Φιλοκτήτης.

Ιασώ: Κόβει, ράβει και «νοικοκυρεύει»

Σημαντική βελτίωση στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους, με τον τζίρο να παραμένει σταθερός, επέδειξε κατά την περσινή χρονιά η Ιασώ, τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 48 εκατ. ευρώ ενδυναμώνει τον ισολογισμό, δημιουργώντας ευχέρεια για κινήσεις επέκτασης.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η μονομερής από πλευράς Δημοσίου παράταση ισχύος της εφαρμογής εκπτώσεων και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (rebate και claw-back αντίστοιχα), ο όμιλος πέτυχε με σταθερό τζίρο (114,16 εκατ. ευρώ μετά από rebate και claw-back) να βελτιώσει την κερδοφορία του, μειώνοντας τα μη χρηματοοικονομικά του κόστη.

Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,71% και ανήλθαν το 2017 στα 21,66 εκατ. ευρώ από 20,11 εκατ. ευρώ το 2016, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 18,97%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,75% και ανήλθαν στα 24,68 εκατ. ευρώ από 21,14 εκατ. ευρώ το 2016. Το EBITDA margin, μάλιστα, διαμορφώθηκε στο 21,61%, που αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κλάδο.

Η βελτίωση στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους ήρθε αποκλειστικά από την περαιτέρω συγκράτηση των εξόδων. Ο όμιλος δείχνει να έχει σταθεροποιήσει τα επίπεδα κόστους του, εξέλιξη που αν δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, με την πρόσκτηση πρόσθετων εργασιών.

Κατά την περσινή χρήση, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στα 6,2 εκατ. ευρώ (+32.48%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 10,51 εκατ. ευρώ, από 2,72 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας άνοδο κατά 286,6%.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών μετά από rebate και claw-back ανήλθε σε 65,75 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 2,06% σε σχέση με το 2016. Πάρα ταύτα, η συγκράτηση των εξόδων είχε ως αποτέλεσμα τα μικτά κέρδη να αυξηθούν κατά 6,58%, διαμορφούμενα στα 19,12 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA ανήλθαν στα 20,69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,34%, και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 5,76%, διαμορφούμενα στα 15,98 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων 26,09 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 18,68 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα απομείωσης της αξίας στην οποία αποτιμά την Ιασώ General. Η απομείωση βάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης 2017, ενόψει της πώλησης του 97,2% της ΙΑΣΩ GENERAL, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με την τροποποίηση όρων στις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις επιτρέπει την περαιτέρω μείωση στα χρηματοοικονομικά κόστη και την ευχερέστερη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τα σχέδια επέκτασης.

Η πώληση της Ιασώ General απελευθερώνει επίσης διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις, καθώς η κλινική χρειάζεται επενδύσεις εκσυγχρονισμού της τάξης των 10 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρηθεί στις top μονάδες του κλάδου της.

Τα σχέδια επέκτασης

Ο όμιλος θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γ. Σταματίου (φωτό), στο core business που είναι η γυναικολογία - μαιευτική, πραγματοποιώντας τις αναγκαίες επενδύσεις, που θα εδραιώσουν την ηγετική θέση της μητρικής στην αγορά, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ενίσχυση των θυγατρικών της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντική μείωση του δανεισμού σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερη εικόνα το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2018.

Όπως αναφέρει η έκθεση διοίκησης, ο όμιλος στοχεύει να καταστεί σε έναν επιθετικό και καθοριστικό παράγοντα του κλάδου. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την περαιτέρω ενίσχυση των θυγατρικών Ιασώ Θεσσαλίας και Φιλοκτήτης, για τις οποίες απαιτείται πρόσκτηση εργασιών και διαφοροποίηση στο μείγμα των εσόδων, όσο και τυχόν ευκαιρίες που προκύπτουν λόγω των ραγδαίων ανακατατάξεων στον κλάδο.

Η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την Πειραιώς αλλά και η ανάγκη των τραπεζών να αντιμετωπίσουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο core business της Ιασώ, ενδέχεται να δημιουργήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ευκαιρίες για τον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v